Criteriul National

​Charles Berlitz, CIA și Triunghiul Bermudelor

​Charles Berlitz, CIA și Triunghiul Bermudelor
mai 16
07:44 2022

​Charles Berlitz, personajul despre care vom vorbi azi, ar fi rămas probabil în istorie ca un individ cu un creier ieșit din comun, care a reușit să învețe mai multe limbi străine decât știu unii să numească. Probabil că ar fi lăsat în urmă și niște cărți de profil, ca să știe toți cei interesați cum să ajungă la o așa performanță. Probabil. Dar, nu! Tipul și-a dat seama că oricum va intra în istorie, așa că a preferat să o facă doldora de bani.

Charles BerlitzFoto: Profimedia Images

La urma urmei, sincer, nici nu prea poți să îl acuzi de ceva. E plină lumea de învățați care trăiesc de pe o zi pe alta. Ei, ia să vedeți ce i-a dat ăstuia prin cap ca să devină milionar!

După cum spuneam, tipul pârâia de deștept ce era. Chiar era, că altfel nu îl racolau serviciile secrete americane. El venea dintr-o familie de lingviști cu tradiție, așa se face că pe la trei ani cică ar fi știut deja vreo trei limbi străine. Până pe la vârsta majoratului, mai băgase cinci, și asta la perfecție. De-a lungul vieții ar fi ajuns la impresionanta cifră de cel puțin 32 de limbi străine vorbite, de te și miri când mai avea timp să facă și altceva. În fine! Dacă a fost omul talentat, ce poți să îi reproșezi?

Capacitățile astea ale lui au constituit un motiv suficient de bun ca, la vârsta de 33 de ani, prin 1946, să fie racolat de CIA. Ce a făcut el acolo nu ne privește, și nici nu se spune, că de asta sunt servicii secrete. Cert este că prin perioada respectivă, adică prin anii `50, fără nicio legătură cu cele menționate până acum, un jurnalist american de cancan, E. W. Jones, lansa pe piață un termen tabloid, făcând referire, chipurile, la niște dispariții neexplicate de nave, submarine sau avioane.

Termenul nu a făcut prea mare vâlvă, dar i-a dat o idee fabuloasă personajului nostru. Așa a intrat pe felie Charles Berlitz. Individul s-a apucat să caute informații despre toate disparițiile de acolo și și-a dat seama destul de rapid că povestea jurnalistului scârțâia grav de tot. Așa că s-a gândit el ce s-a gândit, și a zis că nu o fi foc dacă mai bagă din burtă câteva zeci de cazuri, ca să îi iasă de o carte. Nu de alta, dar îl ardeau degetele să scrie și el pe o așa temă cu potențial. Intitulată ulterior chiar „Triunghiul Bermudelor”, cartea lui Berlitz fost lansată în 1974 și a avut un succes ceva de speriat.

A fost tradusă în peste 30 de limbi și vândută în zeci de milioane de exemplare. Și uite așa, a dus ea peste tot în lume termenul de Triunghi al Bermudelor, acolo unde E. W. Jones nici nu visase. Nici că se putea un moment mai bun să lansezi o așa carte, că tot deschisese Erich von Däniken piața cu extratereștrii lui antici.

Plăcintuța era așa mare că era loc pentru toată lumea, iar robinetul cu bani părea să curgă cu nemiluita. În plus, pentru CIA și pentru armata SUA pica numai bine, că nu mai stătea nimeni să îi întrebe de secretele lor militare. Cum să acoperi niște cazuri cu probleme? Iată cum! Cu niște gogomănii și niște conspirații de te doare mintea. A funcționat!

Acum, na, știți cum este, tot timpul apar și invidioșii pe succesul altuia. În cazul de față, Larry Kusche, un fost pilot. Omul s-a apucat și el să caute date și așa afla că Berlitz al nostru bătea câmpii grav. Mai precis, Kusche descoperea că multe dintre navele, avioanele și alte mijloace de locomoție care dispăruseră, chipurile, în Triunghi, nu existaseră niciodată în realitate.

Tot el venea și spunea că restul disparițiilor au avut loc, în cea mai mare parte, în timpul celui de al doilea Război Mondial, iar dispariția lor era secret militar, nicidecum mister extraterestru. Ce mai rămânea putea fi simplu explicat prin cauze naturale, absolut normale. Și apropo de explicat, Kusche chiar a publicat o carte în 1975, adică fix la un an după Berlitz, carte intitulată „Misterul Triunghiului Bermudelor – Rezolvat”.

Acum, știe tot norodul cum se întâmplă în cazuri de genul ăsta. Dacă i-ai luat omului misterul, supranaturalul, prostioarele în care el să creadă și de la care chiar să își creeze singur propriile scenarii, cu ce mai rămâne? Să se certe cu nevasta prin casă și să fugărească pisica? Nu se face așa ceva. Prin urmare, Triunghiul Bermudelor a prins ceva de groază la populație, fără ca nimeni să se întrebe cum de spanac aia e una dintre cele mai aglomerate rute maritime, și cum de autoritățile americane nu au recunoscut în viața vieților lor un așa triunghi periculos.

Fericirea a durat până pe la apariția internetului, atunci când informațiile au început să circule și altfel decât prin cărți tipărite pe hârtie, numai bine ca să vadă curioșii că nu mai dispărea nicio navă pe acolo, niciun avion, nimic. Ba chiar spre disperarea unora, am putea spune.

Berlitz însă prinsese gustul și, chiar dacă nu atinsese faima lui Von Däniken, a continuat să scrie despre Atlantide, Arca lui Noe, despre extratereștri, ba chiar a inventat un triunghi nou, zis și Triunghiul Dragonului, atunci când și-a dat seama că se cam fâsâise treaba cu ăla al Bermudelor. Noul triunghi se afla pe lângă Japonia, și tot așa, ca și cel american, ducea la dispariția navelor, avioanelor sau submarinelor, de te lua groaza. Până s-a dovedit că nici acolo nu dispărea nimic, Berlitz luase deja banii prostovanilor.

Acum, na, Charles al nostru tot s-a dus în Bermude ca să își vadă visul cu ochii. Dar nu în triunghi, ci pe insule, ca să bea un cocktail cu umbreluță pe plajă, privind la navele de pasageri care se preumblau pe acolo una după alta, și râzând în barbă de așa pleașcă de avere, făcută pe naivitatea altora.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul