Criteriul National

​Criza coronavirusului: Cădere record a PIB-ului în Marea Britanie, care suferă mai gravă recesiune din Europa – Finante

​Criza coronavirusului: Cădere record a PIB-ului în Marea Britanie, care suferă mai gravă recesiune din Europa – Finante
august 12
15:04 2020
Marea Britanie, lovită de criza coronavirusului, a suferit în trimestrul doi o cădere economică record de 20,4% și, în primele șase luni ale anului, cea mai gravă recesiune înregistrată vreodată, scrie AFP.

Regatul înregistrează astfel cea mai proastă performanță din Europa în trimestrul doi, în fața Spaniei (-18,5%) și a Franței (-13,8%).

Potrivit datelor Biroului național pentru statistici, este vorba de prima recesiune tehnică – respectiv două semestre consecutive de cădere a PIB-ului – din 2009, în perioada crizei financiare.

Esențialul contracției, care a început să fie resimțită în martie, a avut loc în aprilie, o lună întreagă de carantină, când producția s-a prăbușit cu 20%.

În mai, pe fondul reluării activității în construcții și în sectorul manufacturieri, PIB-ul a crescut cu 2,4%, la care se adaugă accelerarea din iunie (+8,7%) generată în special de redeschiderea comerțului

Regatul, care a impus mai târziu carantina decât alte țări europene, a înregistrat cel mai mare număr de decese din Europa, ceea ce a determinat guvernului Boris Johnson să opteze pentru o redeschidere lentă a economiei.

Pe lângă durata carantinei, amploarea șocului economic în Marea Britanie este legată și de dependența puternică de servicii și consum, care s-au prăbușit în perioada carantinei.

Închiderea școlilor a determinat de asemenea mulți părinți să renunțe la muncă pentru a se ocupa de copii.

„Pe bază trimestrială, este o cădere mai brutală decât în perioada Marii Depresiuni sau a celui de-al Doilea Război Mondial, dar această recesiune ar trebui să dureze mai puțin timp”, notează Josie Dent, economist la think-tank-ul CEBR.

Recesiunea provoacă deja grave probleme sociale, cu o scădere de 730.000 a numărului persoanelor angajate între martie și iulie, iar rata șomajului este așteptată să crească în continuare.

Cu atât mai mult sub amenințarea unui Brexit fără acord care paralizează deciziile de investiții.

„Drept urmare, relansarea britanică va fi fără îndoială mai lentă decât cea din Statele Unite și din zona euro”, anticipează Capital Economics, care se așteaptă la noi măsuri de relaxare cantitativă din partea Băncii Angliei.

Pentru ansamblul anului 2020, Banca Angliei se așteaptă la o scădere de 9,5% a PIB-ului și prevede că economia va reveni la nivelul dinaintea pandemiei doar în 2022.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul