Criteriul National

​DOCUMENT Furnizorii de internet îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care ar trimite politicieni la conducerea ANCOM, contrar legislației UE / A fost sesizată și Comisia Europeană – Telecom

​DOCUMENT Furnizorii de internet îi cer lui Iohannis să nu promulge legea care ar trimite politicieni la conducerea ANCOM, contrar legislației UE / A fost sesizată și Comisia Europeană – Telecom
septembrie 24
16:06 2020

Asociația Națională a Internet Service Providerilor din România (ANISP) a transmis marți o scrisoare deschisă către președintele Klaus Iohannis în care îi solicită să nu promulge și să utilizeze toae pârghiile legale pentru a împiedica adoptarea proiectului de lege care aduce schimbări majore în conducerea ANCOM, autoritatea care reglementează piața de 3,5 miliarde euro și care va organiza și liciația pentru viitoarele frecvențe necesare implemenrtării serviciilor 5G.

directorul general al Directoratului General pentru Rețele de Comunicații, Conținut și Tehnologie (DG-CONNECT) din cadrul Comisiei Europene.

Principalele modificări aduse modelului de guvernanță al ANCOM, criticate de ANISP sunt:

privind realizarea unui Cadru General privind Comunicațiile Electronice, în care se menționează că:

Senatul, for decizional, a adoptat marți, 8 septembrie, schimbările inițiate de deputatul PSD, Florin Iordache, în conducerea ANCOM, autoritatea care va organiza licitația 5G și care monitorizează piața de peste 3,5 miliarde euro a comunicațiilor. Deciziile vor fi luate de 7 oameni, dintre care 4 pot fi politicieni, o experiență de 5 ani în științe sociale fiind de ajuns pentru numirea acestora. USR acuză crearea de sinecuri politice și un atac la independența acestei autorități, dar și o complicitate între PSD și PNL, în condițiile în care fiica președintelui comisiei IT din Senat a fost angajată consilieră a lui Sorin Grindeanu la ANCOM.S-au înregistrat de 88 de voturi „pentru”, 38 „împotrivă” şi 4 abţineri, potrivit Agerpres. Senatoarea USR Silvia Dinică a criticat faptul că prin noul proiect se extinde conducerea ANCOM, de la 3 la 7 membri, „4 dintre aceştia urmând să fie membri de partid”, care vor conduce o instituţie până acum independentă, şi a calificat proiectul de lege ca fiind „cu dedicaţie pentru politicienii care nu mai prind un alt mandat”.

„Sinecuri pentru politicieni şi o nouă încercare de a îngenunchea politica ANCOM ca autoritate de reglementare responsabilă pentru o piaţă de aproape 4 miliarde de euro. O instituţie performantă a statului român, care a fost dată drept exemplu de bune practici de Comisia Europeană. Legea a fost trecută cu viteza luminii prin Parlament, fără o dezbatere reală – încă un exemplu al modului vechi de face politică pentru interesele proprii, fără să le pese de ceea ce contează pentru societatea noastră şi pentru viitorul ei. Fără nicio justificare reală, se înfiinţează un comitet de reglementare, practic se extinde conducerea ANCOM de la 3 la 7 membri. 4 membri din noua conducere vor putea fi membri de partid. Prin acest artificiu vor ajunge să conducă o instituţie care ar trebui să fie independentă – 4 din 7. Totul cu dedicaţie pentru politicienii care nu vor mai prinde un alt mandat”, a spus senatoarea, care a anunţat că USR votează împotriva acestui proiect.

Ea a mai criticat introducerea la Senat la capitolul „experienţă profesională” a celor care conduc ANCOM „alte domenii ale ştiinţelor sociale”, „ca să fie loc pentru toată lumea”. „Oricine poate conduce o astfel de instituţie”, a completat Silvia Dinică.

Amintim faptul că Executivul European a deschis în anul 2009 o procedură de infringement împotriva României tocmai pentru ingerințele dese ale politicului în activitatea autorității de reglementare în comunicații, instituție care potrivit dreptului comunitar trebuie să fie independentă din punct de vedere politic.


Cătălin Drulă (deputat USR): La Senat, Comisia de IT e condusă de dl. Cazan de la PNL a cărui fiică a fost angajată la ANCOM, pe post de consilieră a lui Sorin Grindeanu

Deputatul USR, Cătălin Drulă, a acuzat marți, pe pagina sa de Facebook, o comlicitate între PSD și PNL pentru adoptarea acestei legi.

„A trecut de Parlament cu complicitatea PNL legea care consolidează controlul partidelor politice pe termen lung la ANCOM. Inițiată și dorită de PSD această lege este încă una din mizeriile useliste din parlament din ultima vreme.

La Cameră reușisem acum două săptămâni să-i facem pe PNL să dea înapoi și să renege semnătura ca inițiatori ai proiectului. Ca detaliu important, la Cameră legea nu a trecut pe la Comisia de IT (cea care este comisia de control a ANCOM). Pentru că eram eu și Cornel Zainea incomozi acolo, a fost trimisă doar la Juridică.

La Senat, Comisia de IT e condusă de dl. Cazan de la PNL a cărui fiică a fost angajată la ANCOM, pe post de consilieră a lui Sorin Grindeanu, prim-vicepreședintele PSD. De altfel, se pare că chiar dl. Cazan ar dori să primească un post în consiliul de conducere a ANCOM, înființat prin acest proiect.

Așa că la Senat legea a fost trimisă la raport și la Comisia de IT, iar PNL a dat voturile decisive pentru un raport favorabil pe lege. În plen, PNL a votat “împărțit” – și pentru, și contra – dar asta nu mai conta, pentru că în plenul Senatului, PSD are majoritate cu minim efort și fără ei.

USR ar vrea să atace la Curtea Constituțională această lege, dar singuri nu avem numărul de semnături necesar, iar PNL ne-a transmis semnale că nu dorește să atace legea.

Schema uselistă a fost “hai s-o trecem fără scandal, ne facem că suntem împotrivă, mai ales dacă face USR scandal”. Miza este enormă, controlul politic al unei piețe de miliarde de euro și licitația 5G la care chinezii vor să participe.

Din păcate, conducerea PNL și Ludovic Orban au fost parte la acest aranjament.

Ne rămâne să facem apel la președintele Iohannis să nu promulge acest lege.

Lupta pentru politizarea și căpușarea ANCOM a început chiar cu scoaterea președintelui de către Dragnea din rolul sau în numirea conducerii. Ar fi trist ca tocmai președintele să promulge o lege care încheie și consființește succesul acapărării ANCOM de vechile partide.”

  • Cum a murit și a înviat în Parlament proiectul lui Florin Iordache pentru preluarea controlului ANCOM

Amintim că proiectul inițial care a vizat schimbarea modului de conducere al ANCOM a fost inițiat și depus în Camera Deputaților pentru adoptare urgentă de către controversatul deputat PSD Florin Iordache.

În proiectul inițiat de Iordache, deciziile Autorității de reglementare în Comunicații (ANCOM) ar fi urmat să fie luate de către un Comitet format din 7 membri, nu doar de un președinte și de cei doi vicepreședinți ca până acum. Apartenența acestora într-un partid nu ar mai fi fost o incompatibilitate, nu ar mai fi răspuns penal și nici lipsa studiilor de specialitate nu ar mai fi o problemă la numirea în funcții.
Totuși, același proiect, din care au fost scoase unele prevederi mai toxice, a fost redepus la Camera Deputaților de către liderul deputaților PSD Alfred Simonis, cu sprijinul altor politicieni de la PNL (Andronache Gabriel), UDMR (Márton Árpád-Francisc), PMP (Cupă Ion), Pro-România (Havrici Emanuel-Iuliu) și Minorități (Grosaru Andi-Gabriel).

În contextul revenirii în PSD a lui Sorin Grindeanu, actualul președinte al ANCOM, dar și în plin scandal al posibilei excluderi a chinezilor de la Huawei din rețelele 5G,

deputații au votat ]n data de 25 august 2020 ca viitoarele decizii ale acestei autorități să fie luate de un Comitet format din 7 oameni, dintre care doar președintele și cei doi vicepreședinți nu au voie să fie membri de partid. Mai mult, pentru a fi numiți în funcție, va fi de ajuns și experiența în științe sociale.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul