Criteriul National

​DOCUMENT Sondaj IRES, realizat în septembrie: 70% dintre părinții elevilor de peste 12 ani ar vrea școală în format fizic, dar fără a îi vaccina pe copii – Educatie

​DOCUMENT Sondaj IRES, realizat în septembrie: 70% dintre părinții elevilor de peste 12 ani ar vrea școală în format fizic, dar fără a îi vaccina pe copii – Educatie
octombrie 08
16:33 2021

​Un sondaj IRES realizat în perioada 16-29 septembrie arată că 70% dintre părinții copiilor de 12-18 ani, care au la dispoziție vaccin, nu doresc să își vaccineze copiii însă ar vrea ca aceștia să meargă la școală în format fizic.

Potrivit sondajului, făcut pe un eșantion de 1000 de părinți, cu o marjă de eroare +/- 3%, 54% dintre respondenți nu s-au vaccinat, iar 55% dintre ei sunt fie deloc, fie puțin îngrijorați de perspectiva îmbolnăvirii cu COVID-19.

  • De precizat că rata de infectare în București pe 29 septembrie – ultima zi a perioadei în care a fost realizat sondajul era de 6 la mie. Pe 8 octombrie, aceasta este de 12,24 la mie.

Ce arată sondajul IRES cu privire la vaccinarea copiilor

Principalele rezultate ale sondajului, potrivit analizei publicate pe site-ul IRES:

Descarcă aici documentul cu sondajul integral

Cât de îngrijorați sunt părinții de riscul îmbolnăvirii cu COVID-19

Peste jumătate (55%) dintre părinții elevilor cu vârsta de peste 12 ani se declară puțin sau deloc îngrijorați cu privire la riscul îmbolnăvirii de COVID-19 a propriului copil în contextul începerii școlii în format fizic. Îngrijorarea este mai prezentă în rândul tinerilor, a persoanelor cu un nivel scăzut de educație și a celor deja vaccinați.

Mai îngrijorați sunt respondenții în ceea ce îi privește pe alți membri ai familiei decât pentru îmbolnăvirea copiilor și este cea mai scăzută în ceea ce îi privește pe ei înșiși.

Mai mult de jumătate dintre părinți nu vor să știe dacă profesorii sunt vaccinați

6 din 10 părinți (62%) declară că nu cunosc dacă profesorii care predau copiilor lor sunt vaccinați și 58% spun că nu doresc să cunoască această informație.

Aproape 2 treimi (65%) dintre părinții care știu că nu toți profesorii din școala unde învață copilul lor sunt vaccinați se declară puțin sau deloc îngrijorați de faptul că profesori nevaccinați le predau copiilor lor.

Sunt mai puțin îngrijorați decât media părinții tineri, cei care au un nivel scăzut de educație și cei care nu s-au vaccinat împotriva COVID-19.

3 din 10 părinți știu că în clasa în care învață copilul/copiii lor elevii nu sunt vaccinați împotriva COVID-19, în timp ce peste un sfert dintre participanții la sondaj spun că o parte dintre colegii copiilor lor sunt vaccinați. 41% declară că nu cunosc această informație

Vaccinarea și testarea elevilor

16% dintre părinții chestionați au spun că, până în prezent, copilul lor a fost deja vaccinat împotriva COVID-19.

În proporții mai ridicate decât media îi regăsim pe părinții cu studii superioare, pe cei care locuiesc în mediul urban și pe intervievații care sunt vaccinați.

Decizia vaccinării a fost luată în cazul a 16% dintre elevi de către copil, pentru 14% au hotărât părinții/ familia, iar în cazul a 70% dintre elevi vaccinarea împotriva COVID-19 a fost decisă de către copii împreună cu părinții lor.

O treime dintre elevii de peste 12 ani au fost testați, până în prezent, cel puțin o dată pentru COVID-19, iar 9% s-au infectat cu această formă a coronavirusului (amintim că sondajul a fost realizat în perioada 16-29 septembrie)

Proporția este mai ridicată în rândul elevilor care au părinți cu studii superioare, care locuiesc în mediul urban, care deja au fost infectați cu COVID-19 sau care s-au imunizat deja.

Școala în format fizic dar fără vaccinare, pentru 70% dintre părinți

Dacă ar avea posibilitatea de a alege, 80% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani care nu sunt, până în prezent, vaccinați împotriva COVID-19 ar alege pentru copiii lor ca aceștia să nu fie imunizați: 70% ar dori ca aceștia să participe la școală în format fizic, neimunizați fiind, iar 10% ar dori pentru copiii lor neimunizați să participe la școală în format online.

17% ar alege vaccinarea copiilor lor, 16% urmând să participe fizic la cursuri, iar 1% în format online.

De ce nu s-au vaccinat 54% dintre părinții

46% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani susțin că sunt vaccinați împotriva COVID-19, 44% cu ambele doze. Motivul invocat de cei mai mulți (32%) dintre părinți care nu s-au vaccinat până acum (54%) este ”lipsa încrederii în vaccin”, ”frica de efectele adverse” ale vaccinului sau ”frica de moarte” este un motiv invocat de 12%. Alți 12% susțin că ”nu există virusul” ori sunt de părere că ”pandemia este o conspirație”, iar 6% spun că au contraindicații medicale.

Mai mult de trei sferturi (77%) dintre părinții nevaccinați susțin că nu ar putea fi determinați de nimeni și de nimic să se imunizeze.

11% admit că ar putea exista factori care să îi determine să se vaccineze. Cei mai mulți dintre aceștia (25%) recunosc că s-ar imuniza dacă ar fi obligați, pe 11% i-ar determina dacă ar beneficia de mai multe libertăți, 9% ar fi convinși dacă ar avea certitudinea că vaccinul este sigur/ eficient, iar 9% de mai multă informație cu privire la vaccin.

8% dintre părinții nevaccinați spun că ar putea fi convinși de cineva. Medicii sau specialiștii în domeniul medical sunt cei care i-ar putea determina să se imunizeze pe cei mai mulți (45%), membrii familiei ocupă și ei un loc important (17%), fiind urmați de angajator (9%), preot (5%) sau prieteni (4%).

Ce cred părinții despre vaccinarea obligatorie în domeniul educației

Ipoteza vaccinării obligatorii a unor categorii profesionale îi împarte în două tabere pe părinți:

· Profesori și personal din domeniul educației: 45% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 50% sunt mai degrabă sau total împotrivă;

· Medici și personal medical: 43% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 52% sunt mai degrabă sau total împotrivă;

· Angajați din industria HORECA: 46% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 49% sunt mai degrabă sau total împotrivă;

· Angajați din comerț: 45% sunt în totalitate sau mai degrabă de acord în timp ce 50% sunt mai degrabă sau total împotrivă.

Fișa tehnică a studiului IRES:

  • Volumul eșantionului: 1.032 de părinți care au copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani
  • Tipul eșantionului: simplu, aleatoriu, reprezentativ pentru populația adultă, neinstituționalizată din România
  • Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de ± 3,1%
  • Perioada realizării anchetei: 16 – 29 septembrie 2021
  • Metoda: Datele au fost culese prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)
  • Rezultatele pe larg ale studiului pot fi consultate pe website-ul IRES.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul