Criteriul National

​Irak: Mai multe rachete au lovit o bază aeriană unde sunt staţionaţi şi soldaţi americani – International

​Irak: Mai multe rachete au lovit o bază aeriană unde sunt staţionaţi şi soldaţi americani – International
februarie 16
07:11 2021
Un salvă de rachete a lovit luni seara o bază aeriană din Kurdistanul irakian, omorând un angajat civil şi rănind alţi cinci, precum şi un soldat american, a anunţat coaliţia condusă de SUA, notează AFP, preluată de Agerpres. Cel puţin trei rachete au fost lansate în direcţia Erbil, capitala acestei regiuni autonome din nordul Irakului, iar una a lovit o bază aeriană unde staţionează trupe americane, potrivit sursei. Este pentru prima dată după aproape două luni când astfel de tiruri iau ca ţintă instalaţii militare sau diplomatice occidentale din Irak. Atacul a fost revendicat online de un grup puţin cunoscut numit Awliyaa al-Dam (Gardienii sângelui).

În jurul orei locale 21:30 (18:30 GMT), un corespondent al agenţiei France Presse a auzit câteva explozii puternice în suburbiile nord-vestice ale Erbilului.

Surse de securitate irakiene şi occidentale au declarat că cel puţin trei rachete au fost lansate spre aeroport.

Pe lângă complexul militar, două dintre ele au căzut peste zone rezidenţiale de la periferia oraşului.

Delovan Jalal, responsabil al departamentului de sănătate din Erbil, a declarat că cel puţin cinci civili au fost răniţi, dintre care unul era în stare gravă.

Colonelul Wayne Marotto, purtătorul de cuvânt al coaliţiei conduse de SUA, a declarat pentru AFP că angajatul civil nu era irakian, dar nu a fost în măsură să precizeze imediat naţionalitatea acestuia.

Ministerul de Interne al Kurdistanului a confirmat într-o comunicat că „mai multe rachete” au lovit oraşul. El a precizat că agenţiile însărcinate cu securitatea au lansat „o anchetă minuţioasă” şi le-a cerut civililor să rămână acasă până la noi ordine.

Forţe de securitate au fost desfăşurate în jurul aeroportului după atac, în timp ce zgomotul elicopterelor în zbor a putut fi auzit la periferia oraşului, potrivit unui corespondent al AFP.

Media de propagandă pro-iraniene au fost primele care au anunţat atacul.

Preşedintele irakian, Barham Saleh, a declarat pe Twitter că atacul a fost „un act terorist criminal” şi „o escaladare periculoasă” pentru securitatea în regiune.

Premierul regiunii autonome Kurdistan, Masrour Barzani, a condamnat atacul „în termenii cei mai vehemenţi”.

Două surse din cadrul serviciilor de informaţii au precizat AFP că rachetele au fost lansate din interiorul regiunii autonome. Un ofiţer american a informat că proiectilele erau rachete de 107 milimetri care au fost lansate la o distanţă de opt kilometri vest de Erbil.

Instalaţii militare şi diplomatice occidentale au fost luate ca ţintă în Irak din toamna anului 2019 de zeci de rachete, precum şi de atacuri cu bombă asupra reţelei rutiere, dar majoritatea acestor acţiuni au fost comise în Bagdad.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul