Criteriul National

​Procrastinare în Piața Matache București: “Proastă ca moartea ești” – replica florarului către femeia sa – Perspektiva

​Procrastinare în Piața Matache București: “Proastă ca moartea ești” – replica florarului către femeia sa – Perspektiva
august 30
11:02 2020
Piața Matache este un gunoi. Printre dărâmături, au născut tarabe, cocini vopsite, palate de cornier de fier. Nimănui nu-i trece prin cap să aducă înapoi scheletul pieții Matache adăpostit cine știe pe unde pe vremea demolărilor primarului Oprescu. Nimănui nu-i trece prin cap să construiască / să renoveze acest loc de istorie comercială. Eu ador locul. Hulit, dărâmat, scuipat de tot felul de primari, uite-l, există! Ador improvizația asta. Șobolanul cât calul trecându-mi printre picioare. Mirosul rânced de legume-salam și de început de lume. Legumele aduse de băbuțe sau guralivi comersanți cine știe de pe unde. E un deliciu. Aici am gustat zilele trecute o înjurătură miraculoasă: “ești proastă ca moartea”. Citiți despre înjurătura care procrastinează.

Nu, nu “ca noaptea”. Nu, “proastă ca moartea”. Fabuloasă înjurătură.

Deci, moartea este proastă.

Așa și e. Acționează prostește. E om bătrân, e om bolnav îl duce-n lumea ei. Deci, ce vrei, moartea lucrează cu evidențele contabile și biologice. Bun, mai lovește și copil nevinovat și femeie fără pată și om fără obidă. E imprevizibilă uneori, dar, în general, proastă.

Dar o femeie rotunjoară, cu sânii lăsați, dar încă cu viață-n ochi, cu un vino-ncoa amar?
Poate fi ea “proastă ca moartea”? De două ori i-a zis bărba-su. Dar cu un ton blând. Nu cu răutate. Ea ieșea la vândut crizanteme de alea albe, fără viață. El aranja de nervi niște trandafiri și număra banii.

“proastă ca moartea”, “proastă ca moartea”

Deci, nu era mare gâlceava. Și nu era pe viață și pe moarte disputa. Încet-încet mi-am dat seama că-n aerul murdar al pieții se punea de o procrastinare. Era o înjurătură de azi pentru mâine.

Nu azi te schimb, spunea tonul, ci mâine, zicea vorba.
Ține minte să fii “deșteaptă ca viața” data viitoare.
Înjurătura omului era oftică. Momentul s-a dus, gata, puf!
Înjurătura omului era procrastinare.
Hai, începe și tu, cu întârziere, o deșteptare.
Miraculoasă înjurătură. Mai ales în domeniul florarilor.

Aici, mă pricep, cât de cât.
Din reportaje și ceva discuții cu fragila tagmă a florarilor.
În fapt, între florari femeia e cea care ține florăria. Bărbatul e un samsar. Ea știe piața, uneori afacerea este moștenirea ei de familie chiar (locul, chioșcul, tradiția negustorească). Deci, bărbatul este cel ce „e în plus”.

Am văzut divorțuri de florari.
Ea rămâne, el pleacă. Tot ea ține banii. Că doar ea știe bine ce s-a încasat pe fiecare zi. Deci, “proastă ca noaptea” e puțin, bărbatul la prânz, vinerea asta, a forjat “proastă ca moartea”, un pic mai dur. Dar, repet, după ton și după cum ea stă “cu fundul la el” nu-i niciun pericol. E patimă, e viață între cei doi. Moartea n-are putere. Și, nu știu cum, mă cam doare-n cot de procrastinarea femeii.

ASTĂZI, ora 20, LIVE FACEBOOK Hotnews, Perspektiva, Istodor episodul 2 din 10. Bicicleta. CARDIObusiness cu Andrei Botescu și Alexandru Manda. SHOW despre aventura românească de business. Uite primul episod

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul