Criteriul National

​Rusia a prezentat detalii despre scutul spațial antirachetă, „Cupola” – Defense

​Rusia a prezentat detalii despre scutul spațial antirachetă, „Cupola” – Defense
decembrie 18
14:31 2019
Moscova a dezvăluit miercuri detalii legate de scutul său spațial antirachetă, al cărui contur rămâne în continuare misterios, după ce Congresul american a votat pentru crearea unei forțe a Spațiului cerută de Donald Trump, scrie AFP.

Acest proiect destinat să detecteze din spațiu lansarea rachetelor balistice, traiectoria lor și zona vizată, a primit numele de „Kupol” („Cupola”), potrivit documentelor prezentate miercuri de statul major dus atașaților militari străini în post la Moscova.

Trei sateliți de alertă precoce „Tundra” au fost deja plasați pe orbită în cadrul acestui program în 2015, 2017 și 2019. Componența completă a „Cupolei”, care se dorește echivalentul sistemului american SBIRS, nu este cunoscută.

Potrivit lui Valeri Gherasimov, șeful statului major rus, sateliții plasați recent pe orbită au „sporit semnificativ capacitatea Rusiei de a asigura detectarea lansărilor de rachete balistice”.

Briefing-ul ministerului Apărării vine la o zi după ce Congresul american a votat o lege care prevede crearea unei „Forțe a Spațiului”, a șasea forță a armatei americane, plasată sub autoritatea US Air Force.

Rusia, care dispune din 2015 de o „forță spațială” integrată în f0orțele aeriene și care are ca principal rol lupta antirachetă, acuză de ani de zile SUA că doresc să militarizeze spațiul, una dintre ultimele sfere de cooperare dintre cele două puteri rivale.

În 2018, SUA, care acuză Rusia că încearcă să dezvolte arme spațiale, s-au declarat alarmate de „comportamentul foarte anormal” al unui satelit rus. Moscova a denunțat „acuzații nefondate”.

Moscova se laudă la rândul său că este pe punctul de a dezvolta arme „invincibile” capabile să depășească scuturile existente precum rachetele hipersonice Avangard, rachetele intercontinentale Sarmat sau rachetele de croazieră Burevestnik, care ar trebui să aibă o rază de acțiune „nelimitată”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei