Criteriul National

​UE sancționează regimul din Belarus, dar nu și pe președintele Lukașenko / Dubla abordare în relația cu Ankara – Esential

​UE sancționează regimul din Belarus, dar nu și pe președintele Lukașenko / Dubla abordare în relația cu Ankara – Esential
octombrie 02
11:01 2020
Liderii UE au dat vineri undă verde sancționării regimului din Belarus, dar nu și a lui Alexandr Lukașenko, alături de un mesaj de fermitate, cu amenințări de sancțiuni, pentru Turcia, după discuții aprinse, scrie AFP.

„Am decis aplicarea de sancțiuni împotriva responsabililor represiunii din Belarus”, a anunțat în cursul nopții președintele Consiliului, Charles Michel.

Aceste sancțiuni, care vor deveni „efective de vineri”, îngheață averile persoanelor în discuție, care vor avea de asemenea interdicție de a intra pe teritoriul UE. Președintele Lukașenko nu figurează pe această listă, care include circa „40 de nume”, dar nu este încă închisă, a precizat Michel.

Dubla abordare

Principiul sancțiunilor a fost aprobat de mai multe săptămâni, dar era nevoie de unanimitatea celor 27 pentru aplicarea lor. Ori, Cipru condiționa acordul său de o poziție fermă a UE față de acțiunile Turciei în apele sale teritoriale.

Președintele cipriot Níkos Anastasiades a obținut câștig de cauză după peste lapte ore de „discuții aprinse”.

În acest conflict din Mediterana, unde Turcia, Grecia și Cipru își dispută zăcăminte de hidrocarburi, UE a adoptat o dublă abordare față de Ankara: îmbunătățirea cooperării și relansarea uniunii vamale, dar cu condiția ca Turcia să stopeze forajele ilegale în apele teritoriale ale Ciprului, a explicat Charles Michel.

„Dacă Ankara continuă acțiunile ilegale, vom utiliza toate instrumentele la dispoziția noastră”, a avertizat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Comisia a fost însărcinată să elaboreze sancțiuni economice care să poată fi „folosite imediat”, a precizat ea.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost invitat să „profite de această ofertă” și liderii UE au convenit să evalueze „înainte de sfârșitul anului dacă au fost înregistrate dezvoltări pozitive”, a precizat Charles Michel.

„Solidaritatea față de Grecia și Cipru (…) nu este negociabilă”, a avertizat Emmanuel Macron.

Nagorno Karabah, China și economia digitală

„Anumite state sunt foarte reticente atunci când vine vorba de a trasa linii roșii pentru Turcia, de aceea discuțiile au durat atât de mult”, a explicat cancelarul austriac Sebastian Kurz, care a precizat că „nu se gândește doar la Germania”.

„UE are multe interese să dezvolte o relație cu adevărat constructivă cu Turcia, în ciuda tuturor dificultăților”, a subliniat și cancelarul german Angela Merkel, care își dorește o „nouă dinamică”.

Tensiunile cu Ankara nu se rezumă doar la acest subiect: vizând implicit Turcia și Rusia, liderii europeni au condamnat „orice ingerință” în conflictul Nagorno Karabah, teritoriul azer separatist susținut de Armenia și unde au loc în prezent confruntări armate.

Emmanuel Macron a afirmat că dispune de informații privind prezența în regiune a „300 de combatanți sirieni din grupări jihadiste” care au tranzitat Turcia. Acesta a cerut „explicații” președintelui Erdogan și a cerut NATO să „privească în față” acțiunile Ankarei.

Alte discuții au fost în schimb mai relaxate. Liderii europeni au adoptat „fără discuții și dezbateri” strategia lor față de China și s-au angajat pentru o nouă reuniune cu președintele Xi Jinping în 2021, subliniind însă „gravele preocupări legate de situația drepturilor omului”.

Liderii UE se reunesc vineri, la ora 9,30, pentru a doua zi a summitului, consacrată economiei digitale.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul