Criteriul National

​VIDEO Incredibila armură a micuțului – Cum de rezistă un gândac când este călcat cu mașina – Terra

​VIDEO Incredibila armură a micuțului – Cum de rezistă un gândac când este călcat cu mașina – Terra
octombrie 22
14:27 2020
​Un gândac din zonele deșertice ale SUA are un exoschelet atât de rezistent, încât și dacă trece o mașină peste el tot nu îl zdrobește. Phloeodes diabolicus este o insectă atât de specială, încât rezistă la greutăți ce o depășesc de 30.000 pe cea a ei. Dacă un om ar putea fi atât de rezistent ar însemna că nu l-ar zdrobi greutatea a 40 de tancuri.

Gândacul este ca un fel de tanc pe șase picioare și aproape că este indestructibil datorită microstructurilor din corpul său ce conține părți extrem de rezistente, dar și părți flexibile. Combinație este atât de reușită, încât insecta are armura ideală pentru a suporta greutăți inimaginabile.

Într-un studiu foarte recent publicat în revista Nature se explică faptul că această insectă rezistă la forțe uimitoare datorită unor structuri ermetic interconectate care pot absorbi șocurile. Gândacul merită studiat fiindcă proiectanții s-ar putea inspira din structura sa pentru a construi materiale ultra-rezistente pentru industrie.

Două caracteristici microscopice îl fac să aibă aceste proprietăți uimitoare. În primul rând are o serie de conexiuni între partea superioară și cea inferioară a exoscheletului și practic acesta este compus din două părți, precum o clapetă, iar aceste două părți se închid perfect.

Aceste legături au forme diferite pe corpul gândacului: spre partea din față, în zona organelor vitale, conexiunea este puternică, precum dinții unui fermoar, astfel că rezistența la presiune este mare. Spre spatele insectei legăturile nu sunt atât complicat prinse, astfel că partea de sus și cea de jos a exoscheletului pot ”să se încalece” pe o suprafață redusă.

O a doua trăsătură importantă este un fel de încheietură rigidă care se întinde de-a lungul spatelui gândacului, din partea stângă în cea dreaptă. Cele două părți sunt unite, precun părțile unui puzzle, de protuberanțe care conțin straturi de țesut ce sunt ținute laolaltă (precum un super-glue) de proteine și sunt extrem de rezistente la presiune.

Când gândacul este presat apar mici fisuri în ”lipiciul” de proteine dintre straturile de proteine din fiecare protuberanță și aceste crăpături vindecabile permit insectei să absoarbă impactul fără a ceda.

Surse: Science News, The New York Times

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul