Cu toate aceste „omisiuni” din dosarul de candidat în ceea ce privește îndeplinirea criteriului legal, Comisia juridică a Camerei Deputaților a acceptat candidatura lui Bogdan Licu pentru CCR, a avizat-o și pozitiv și a propus-o plenului Camerei Deputaților pentru vot săptămâna aceasta, pe 3 mai, dezvaluie Sorina Ruxandra Matei.
???????? ???? ???????????????? î???????????????????????? ????ă ???????????? ???????????????????????? ???????????????????????? ????????????, ???????????? ????-???? ???????????????????????????????? ???????????????????????????? ???????? ???????????????????????? ???????????????? ???????? ???????????????????????????????????????? ????????????????????????????. ???????????? ???? ????ă???????????? ????????????????ț???????? ???????? ???????????????? ???????? „???????????????????????????????? ???????? ????????????????” î???? ???????????????????????????????????? ????????????????????????????, î????????ă ???????????????? ???????????? ???????????? ???????? ???????????????????????? ???????? ???????????? ????ă???????????? ???????? ???????????????????????? ???????????? ???????????????? ????????????????????????????
În 2015, când a fost descoperit plagiatul lui B. Licu de la Academia SRI, și Marcel Ciolacu urma de 2 ani școala doctorală a SRI
Marcel Ciolacu a fost doctorand SRI timp de 6 ani până a ajuns șef peste PSD și a renunțat și el și SRI din cauza scandalurilor
Licu este însă „veteran” în SRI: mai are un master făcut la SRI pe vremea lui Radu Timofte
Pe 2 februarie 2022, cu doar o lună înainte să apară informațiile privind iminenta propunere din partea PSD privind nominalizarea lui Bogdan Licu pentru un post de judecător al Curții Constituționale, Academia Națională de Informații a SRI azvârlea un anunț prin Monitorul Oficial.
„Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, cu sediul în București, șos. Odăi, nr 20, sector 1, aduce la cunoștință anularea diplomei de doctor seria H nr. 0004747/1023, eliberată la 13 decembrie 2011, de Academia Națională de Informații Mihai Viteazul, din București, pe numele lui Licu I. Dimitrie – Bogdan”.
Anunțul SRI este rătăcit în paginile unei zi de miercuri, prin partea a III-a a Monitorului Oficial al României, nr. 93, la capitolul „Pierderi de acte”, după Nelu Ababei din satul vasluian Poiana Pietrei care-și pierduse și el carnetul de muncă pe care-l avea din 1979.
Comunicarea importantă pe Bogdan Licu, nr 2 din Ministerul Public, poartă numărul 318.771. Ai zice că este o înștiințare ca oricare alta. Pentru că după el, și ieșeanul Dan Andriescu transmitea că un titlu de proprietate din 2008 pe numele rudei sale defuncte este pierdut.
Academia SRI nu face publică vestea privindu-l pe Bogdan Licu pe site-ul său iar anularea diplomei de doctor SRI pentru Licu este una dintre puținele ocazii când SRI face acest gest. Probabil pentru deschiderea unui drum fără controverse legale către CCR. Un alt anunț asemănător mai făcuse SRI cu 5 zile de Crăciunul lui 2021, pe numele Loredana Radu, deși în acest caz instanța se pronunțase definitiv hăt, în 2019.
De altfel, pentru Bogdan Licu SRI a făcut și o excepție: în martie 2021, Academia SRI, prin comisia sa de etică, a decis în unanimitate să suspende verificarea doctoratului lui Licu cu tema „Corupția – risc major la adresa securității naționale”, coordonat de G.Oprea, până când Licu nu-și soluționează definitiv demersurile de oprire a verdictului de plagiat prin instanță.
Pe 15 noiembrie 2021, ministrul Educației din Guvernul Florin Cîțu, Sorin Cîmpeanu, emisese rapid ordinul nr 5586, prin care cerea SRI să ia act de decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție, dată doar cu 2 săptămâni înainte – pe 4 noiembrie 2021 – și să anuleze doctoratul dat de SRI lui Bogdan Licu.
După demersuri aproape disperate în instanțe și pe mai multe fronturi, Bogdan Licu obținuse de la Curtea Supremă de Justiție a României – de la un complet din care a făcut parte fosta sa șefă – Alina Ghica – să scape în sfârșit de doctoratul fraudulos, după ce Curtea de Apel din București decisese contrariul cu 2 ani înainte, într-o luptă pe fondul cauzei care a durat și aceasta aproape 1 an.
Până la urmă, din poziția de nr. 2 în Ministerul Public, Bogdan Licu a reușit să scape doar prin Curtea Supremă de Justiție de declararea sa oficială ca „plagiator”, blocând astfel orice verificare oficială și certificată a „operelor” sale.
De altfel, Bogdan Licu și în prezent, în ciuda evidențelor, susține că nu și-a plagiat în teza de doctorat, însă același Bogdan Licu mai este suspectat de alte 2 plagiate.
În august 2015, când jurnalista Emilia Șercan publica pe Hotnews concluziile investigației sale privind plagiatul lui Bogdan Licu, care-și copiase fraudulos mai bine de jumătate din teza de doctorat coordonată de alt celebru plagiator al Academiei SRI, Gabriel Oprea, și Marcel Ciolacu, actualul președinte PSD, era doctorand al Academiei SRI „Mihai Viteazul” pentru anul universitar 2015-2016.
Marcel Ciolacu, alături de alte nume controversate din politică, afaceri, presă, se înscrisese la doctorat la SRI încă din anul 2013, pe vremea lui V. Ponta, când Ciolacu era doar președinte al organizației PSD Buzău și un simplu deputat al PSD în Comisia pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, importantă și ea pentru SRI.
La finalul anului electoral 2019, după ce PSD a pierdut cursa pentru Palatul Cotroceni și după ce s-a înscăunat președinte PSD, Marcel Ciolacu și SRI n-au știut cum să scape de informațiile devenite între timp publice – privind cursurile doctorale, astfel că SRI a anunțat brusc în mai 2020 faptul că l-a exmatriculat pe Ciolacu abia în 2019, după 6 ani de la înscriere la școala sa doctorală și „studenție” SRI, iar Ciolacu a spus atunci că „doctoratul SRI nu mai este o urgență pentru mine”.
În aprilie 2022, Marcel Ciolacu l-a propus fără nicio justificare și în ciuda tuturor controverselor certificate din carieră, pe Bogdan Licu pentru un post de judecător al CCR, autoritate unică de jurisdicție constituțională în România care timp de 7 ani a scos legal SRI din Justiția din România.
CSM a decis din 2020 că Bogdan Licu, fostul său membru și nr. 2 din Ministerul Public vreme de 9 ani în România, nu îndeplinește criteriile de integritate pentru un magistrat.
Numai că și arhiva CSM este plină de surprize.
Un CV rătăcit al lui Bogdan Licu urcat pe siteul CSM în februarie 2009, când acesta ajunsese deja vicepreședinte CSM, arată că Licu a mai urmat în 2004 și Colegiul Superior de Siguranță Națională al SRI, tot prin Academia Națională de Informații a SRI.
În CV-u său de pe site-ul CSM, Licu scrie că a stat la cursuri pe siguranță națională la SRI timp de 3 luni (din martie până în iunie 2004) iar drept recompensă a primit un certificat de absolvire de la SRI pentru masterul urmat.
Când făcea primele cursuri la SRI, Bogdan Licu supraveghea în paralel și urmărirea penală în Parchetul de pe lângă Tribunalul București, din poziția Procuror Șef de Secție, numit în funcție în 2003 prin ordinul ministrului Justiției de la acea vreme, Rodica Stănoiu.
Același Bogdan Licu scrie că tot în 2003 „publica” și articolul „Corupția – Risc major la adresa siguranței naționale” – la Sesiunea de Comunicări științifice 2003, organizată de Academia Națională de Informații a SRI.
Teza de doctorat plagiată a lui Licu, pentru care acesta a obținut în fals titlul de doctor SRI în 2011, poartă în mod curios același nume.
Acum 19 ani, pe vremea lui Ion Iliescu – Adrian Năstase, la primele contacte cu SRI recunoscute oficial în documente chiar de Bogdan Licu, SRI era condus de defunctul Radu Timofte. (Cristina T.).