Criteriul National

007: Marea Britanie l-a trimis pe adevăratul James Bond în Polonia comunistă – International

007: Marea Britanie l-a trimis pe adevăratul James Bond în Polonia comunistă – International
septembrie 25
14:37 2020
„Numele e Bond, James Bond” a devenit sinonim cu spionul ficțional al lui Ian Fleming însă, într-un amestec bizar de istorie și ficțiune, s-a descoperit că un agent britanic real ar fi putut folosi același salut, relatează AFP și The National.

Descoperirea coincidenței de nume a fost dezvăluită de Institutul Amintirii Naționale (IAN) din Polonia care studiază istoria comunistă a țării.

Spre deosebire de Bond-ul scoțian al lui Ian Fleming, agentul din viața reală s-a născut în orășelul Bideford din sud-vestul Angliei. Acesta era „vorbăreț, dar precaut”, potrivit cercetătorilor polonezi, atribute nu tocmai caracteristice personajului din cărțile lui Fleming.

Însă cei doi au împărtășit o trăsătură comună: un interes accentuat față de femei.

Păstrarea discreției este o responsabilitate crucială pentru orice spion astfel că decizia Marii Britanii de a-l trimite pe Bond în Polonia pare oarecum ciudată. Acesta a ajuns în Varșovia în 18 februarie 1964, potrivit arhivelor IAN, într-o perioadă în care Fleming publicase deja 11 romane cu spionul ficțional iar primul film despre acesta apăruse în urmă cu doi ani.

Bond-ul real a primit o funcție de atașat militar cu importanță scăzută la ambasada britanică din Varșovia, istoricii polonezi afirmând că acesta a fost un șiretlic care să-i permită agentului să „se infiltreze în instalații militare.

„Sosirea unui agent atât de faimos nu a trecut neobservată de ofițerii Departamentului de contrainformații din cadrul Ministerului de interne”, a anunțat IAN.

„Samek”

„O operațiune de supraveghere cu numele de cod ‘Samek’ a fost pusă la cale, Bond fiind plasat sub o monitorizare strictă”, au adăugat cercetătorii IAN.

Supravegheat îndeaproape de serviciile de informații poloneze, misiunea lui James Bond în Polonia nu a fost încununată de succes. Acesta a părăsit țara în 21 ianuarie 1965 fără să fi reușit să impresioneze autoritățile poloneze.

Arhivistul IAN care a descoperit „dosarul Bond” a afirmat că agentul a fost rechemat de MI5, serviciul secret britanic.

Originile lui Bond nu l-ar fi recomandat drept agent de informații: fiu al unei muncitoare agricole și al unui vânător de iepuri, acesta s-a căsătorit cu Janette Tacchi în iunie 1954. Cuplul a avut un fiu împreună născut la un an după căsătorie.

Tacchi a confirmat pentru The Telegraph că soțul ei a fost spion, relatând că ea și fiul lor l-au însoțit pe Bond în Polonia.

Însă natura reală a muncii sale era un mister pentru Tacchi, aceasta afirmând că „știam că e ceva dubios și că face lucruri pe care n-ar trebui să le facă”.

Tacchi a rămas văduvă după moartea soțului ei în 2005, acesta petrecându-și majoritatea vieții în armata britanică.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul