Criteriul National

Cronica filmului Inferno cu Tom Hanks, din seria best sellelor lui Dan Brown

Cronica filmului Inferno cu Tom Hanks, din seria best sellelor lui Dan Brown
octombrie 17
10:00 2016

Inferno este unul din ultimele filme ce leagă seria aventurilor profesorului Robert Langdon, fără a se dezminţi de stilul original şi îndrăzneţ a lui Dan Brown.„Inferno”-filmul laureatului premiului Oscar Ron Howard e cel de-al treilea lungmetraj din seria ecranizărilor „Codul lui Da Vinci”. În această producție îl putem admira și vedea pe Tom Hanks în rol de protagonist.Totodată,cu rol secundar și episodic joacă şi românca Ana Ularu. Filmul a avut premiera mondială  în Florenţa acum două săptămâni

Este de fapt străbătut de o neaşteptată abordare umanistă. De asemenea, nu este vorba atât de discuţia artistică, renascentistă, prezentă şi aici, cât, mai important, de subiectul etic şi filosofic al umanismului-de fapt o reevaluare a ramurii sale mai noi, mai controversate ce poate fi definită ca un fel de transumanism.

tom-hanks-movie-posters-angels-2560x1920

 

Dar, cu voia dumneavoastră să luăm lucrurile pe rând. Am urmărit cu un nedisimulat interes atât desfășurarea evenimentelor ce sunt mereu precipitate cât și subiectul central, care e de fapt pretextul acestei noi aventuri în contemporaneitate a mitului din Infernul lui Dante . De fapt, filmul abundă cu diverse referiri şi la restul Divinei Comedii.

Profesorul Langdon se trezeşte fără memoria recentă a ultimelor zile în Florenţa, oraş prin care începe o deja aşteptată cursă contra cronometru ,fără a şti exact ce anume urmăreşte.Este hăituit de diverse forţe adverse, având – ca de obicei – drept aghiotant de nădejde şi partener de alergătură o frumoasă şi deosebit de inteligentă doamnă,care într-un final se va dovedi că îl va trăda.

Împreună au de rezolvat numeroase enigme dar și câteva misiuni a la Indiana Jones.Din punct de vedere al firului epic, filmul se poate compara la un anumit nivel cu un joc de strategie şi acţiune, presărat cu etape, cu labirinturi şi cu foarte multe episoade mozaicate.

De aceea, fără a mă simţi obligat de a scrie da capo al fine un mic rezumat al situaţiei, ca un fel de “previously on Dan Brown’s Inferno”, un obicei destul de obositor, am rămas  plăcut impresionat de stilul actorilor ce este unul deosebit de agreabil şi savuros, abundând în retorică profesorală, monoloage erudite  cât şi dialoguri ce sunt citate din enciclopedia ambulantă care este inepuizabilul profesor Langdon. Domnia sa acum îşi desfăşoară activitatea în Florenţa, Veneţia şi Bizanţ.

Firul fantasmelor este unul care duce acest film într-o  egală măsură spre domenii precum arhitectura,  peisagistica, istoria, religia, simbolistica , dar şi literatura, pictură şi sculptură.

Nefiind un adevărat erou cu trăsături renascentiste dar având o memorie de elefant, eroul trebuie să descifreze și să interpreteze simboluri.

Numai că acesta se trezeşte cu o amnezie puternică într-un spital italian, unde se aliază cu Sienna Brooks excelent interpretat de Felicity Jones, o doctoriţă care îl va ajuta să îşi redobândească memoria. Împreună pleacă într-o cursă nebunească prin Europa pentru a dejuca un complot mondial.

Filmul a fost deja proiectat în avanpremieră naţională şi a deschis cea de-a IV-a ediţie a Dracula Film Festival, ce a avut loc între 12–16 octombrie, la Teatrul „Sică Alexandrescu”, Cinemateca Patria şi Cinema One din Braşov. Filmul este distribuit de Intercom Film, iar din 14 octombrie rulează în cinematografele din România.

inferno-tom-hanks-felicity-jones

Pelicula este ultima din seria adaptată după bestseller-ul lui Dan Brown din 2003, „Codul lui Da Vinci”. Tom Hanks joacă din nou rolul celui care decriptează misterele, pe care actorul l-a numit „cel mai inteligent tip pe care l-am interpretat.”

În distribuţia filmului se remarcă şi actriţa română Ana Ularu, dar şi britanica Felicity Jones cât şi actorul indian Irrfan Khan. Ben Foster joacă rolul omului de ştiinţă care încearcă să răspândească un virus printre oameni pentru a opri creşterea exponenţială a populaţiei pe Pământ.

Cu speranţa că v-am stârnit întru câtva interesul, vă recomand să vizionaţi acest film ce durează 121 de minute, doar dacă vă pasionează povestea şi mai ales mesajele transmise direct sau indirect prin intermediul acestei producţii în care se devoalează multe din lucrurile negative,atent filtrate și pigmentate cu nenumărate scene de violență fizică.

Bineînţeles ca să nu aveți păreri de rău sau să suferiți decepții, cartea vă va ajuta să înţelegeţi global imaginea acestui  film cât şi a stilului comercial a unuia dintre scriitorii scientişti şi reprezentanți de vază ai curentului New Age Dan Brown.

Ca notă personală, filmul poate fi vizionat și înțeles într-o anumită „cheie”,una care frizează realitatea şi o transpune într-un melanj plin de idei,acțiuni şi sentimente preponderent distructive sau pline de viziuni tenebroase,apocaliptice.

Trailer oficial :

Sursa foto : www.aceshowbiz.com 

Prezenta cronică a fost realizată de către Prof. Dr. Daniel Mihai, CNA Regina Maria Constanţa, redactor şef al ziarului Criteriul Naţional

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo