Criteriul National

2021: Anul în care criptomonedele au devenit mainstream. Cum au ajuns bitcoin, ether, dogecoin și altele să valoreze mai mult decât PIB-ul Franței – Finante

2021: Anul în care criptomonedele au devenit mainstream. Cum au ajuns bitcoin, ether, dogecoin și altele să valoreze mai mult decât PIB-ul Franței – Finante
decembrie 31
17:11 2021
Anul acesta a fost unul de cartea recordurilor pentru criptomonede a căror capitalizare totală de piață a depășit pentru scurt timp în luna noiembrie pragul de 3 trilioane de dolari, o sumă mai mare decât PIB-urile Franței, Italiei, Canadei sau al Coreei de Sud în 2021, relatează CNBC.

Bitcoin și ether, prima și a doua cea mai mare criptomonedă din lume raportat la valoarea de piață, au atins prețuri record în timp ce monedele digitale alternative precum dogecoin au cunoscut o creștere explozivă a popularității.

Alte active digitale precum tokenurile nefungibile (NFT) s-au vândut cu milioane de dolari alături de opere de artă clasice la marile case de licitații precum Sotheby’s și Christie’s.

Pe lângă opere de artă digitale, NFT-uri care reprezintă active din jocuri video, meme-uri virale sau alte lucruri s-au vândut la rândul lor pentru sume spectaculoase.

Aplicațiile pe bază de blockchain, printre care și cele de finanțe descentralizate (DeFi) au atras interesul atât a investitorilor individuali cât și a celor instituționali, împingând de la spate dezvoltarea Web3, o variantă descentralizată a internetului bazată pe aceeași tehnologie din spatele criptomonedelor și a NFT-urilor.

Toate aceste lucruri au scos domeniul crypto din zona de nișă a celor entuziasmați de blockchain și monede digitale, ducându-l în „mainstream” în anul acesta. Uite câteva din momentele definitorii ale crypto în 2021:

Bitcoin a depășit pragul de un trilion de dolari

Pe 19 februarie 2021 bitcoin a ajuns pentru prima dată la o capitalizare de piață de un trilion de dolari.

Borna a fost atinsă după ce investitori instituționali majori și companii financiare importante au început să își exprime mai mult sau mai puțin fățiș susținerea față de criptomonedă la începutul acestui an.

Companii precum Tesla, Mastercard sau Square au început să cumpere sau accepte plăți în bitcoin.


FOTO: Mundissima / Alamy / Profimedia Images

Interesul față de NFT-uri a explodat după ce Beeple a vândut o operă pentru un preț record

Vânzarea în luna martie de către Mike Winkelmann, artistul cunoscut sub numele de Beeple, a operei numite „Everydays: The First 5000 Days” ca NFT a reprezentat un moment istoric din mai multe motive.

În primul rând, vânzarea a făcut din Christie’s prima casă de licitații importantă care a vândut o operă de artă NFT complet digitală. În al doilea rând, o altă premieră: Christie’s a permis ca opera să fie plătită în criptomoneda ether.

Iar prețul de vânzare de 69,3 milioane de dolari pentru un NFT a spulberat toate recordurile la momentul respectiv. Vânzarea a atras un nivel de interes nemaiîntâlnit până atunci, inclusiv presa generalistă scriind amplu despre subiect.

Elon Musk a dus prețul dogecoin pe noi culmi

În luna mai, chiar înainte ca Elon Musk să găzduiască un episod al popularei emisiuni „Saturday Night Live”, prețul dogecoin a început să crească vertiginos. Pe 8 mai, ziua în care Musk avea să apară în emisiune, prețul dogecoin a atins un nivel record de 73 de cenți.

Însă prețul criptomonedei create în glumă în urmă cu 8 ani a scăzut cu 30% după ce Musk a glumit în timpul emisiunii că dogecoin este o „șmecherie” (hustle).

Momentul a fost reprezentativ pentru volatilitatea extremă prin care dogecoin a trecut în 2021, în mare parte datorită lui Musk. CEO-ul Telsa și SpaceX a fost un susținător vocal al monedei digitale, prețul acesteia începând să crească în luna februarie după o serie de postări făcute pe Twitter de miliardarul sud-african.


FOTO: Millenium / Alamy / Profimedia Images

El Salvador a adoptat bitcoin ca monedă oficială

Țara din America Centrală a devenit în luna iunie primul stat din lume care a adoptat o criptomonedă ca monedă oficială. Legea prevede că agenții comerciali își pot afișa prețurile și încasa plățile în bitcoin, taxele și impozitele pot fi achitate cu moneda digitală și schimburile cu aceasta nu vor fi taxate ca impozit pe venit.

Însă implementarea efectivă a legii în luna septembrie nu a fost lipsită de probleme și proteste ale opoziției, mai ales că în urmă cu exact o zi înainte de adoptarea bitcoin prețul criptomonedei căzuse de la 52.000 la 43.000 de dolari

Cu toate acestea, președintele Nayib Bukele a anunțat înspre sfârșitul lunii noiembrie că El Salvador plănuiește să construiască primul „Oraș Bitcoin” din lume, finanțat inițial prin obligațiuni garantate cu bitcoin.

Ethereum a anunțat o modificare majoră a modului de operare

În luna august a fost lansat un upgrade important pentru Ethereum, acesta incluzând o actualizare care schimbă modul în care sunt calculate comisioanele pentru tranzacții, totodată fiind redusă și oferta celei mai populare criptomonede după bitcoin.

În plus, dezvoltatorii ethereum au anunțat că fac planuri pentru o tranziție de la actualul mod de validare a tranzacțiilor care în prezent presupune rezolvarea unor calcule complexe. Acest model este puternic criticat din cauza impactului pe care îl are asupra mediului înconjurător, dat fiind consumului de energie de care are nevoie.

Ethereum urmează să treacă în 2022 la un model „proof of stake” în care utilizatorii pot valida tranzacțiile doar în funcție de numărul de criptomonede deținute, lăsând în domeniul trecutului platformele de minare folosite în prezent.


FOTO: Vichaya Kiatying-Angsulee / Panthermedia / Profimedia Images

A fost lansat primul ETF cu expunere pe bitcoin

Compania ProShares și-a lansat ETF-ul (exchange traded fund) bitcoin bazat pe contracte futures pe bursa de la New York în luna octombrie sub tickerul „BITO”.

La fel ca orice ETF futures, cel pentru bitcoin vizează contracte care speculează pe preţul viitor al activului digital, mai degrabă decât pe preţul actual sau preţul „spot” al criptomonedei.

Lansarea fondului a fost creditată în mare parte pentru creșterea spectaculoasă pe care prețul bitcoin l-a înregistrat în cursul lui octombrie, lună în care criptomoneda a stabilit un nou preț record de tranzacționare de aproape 67.000 de dolari per monedă.

DAO au devenit mainstream

În luna noiembrie, DAO-urile (acronim pentru organizații autonome descentralizate) au atras atenția presei din întreaga lume după ce ConstitutionDAO a strâns prin crowdfunding peste 40 de milioane de dolari pentru a încerca să cumpere la o licitație o copie rară a Constituției Statelor Unite.

Exemplarul Constituției americane a fost vândut în cele din urmă pentru 43 de milioane de dolari, cei de la ConstitutionDAO fiind marii perdanți ai licitației organizate de Sotheby’s. Însă comunitatea crypto a câștigat dintr-un alt punct de vedere: după ce lumea de abia a început să se familiarizeze cu conceptul de NFT, acum a auzit și de DAO, un alt concept inovator.

Pentru cei care n-au prins totuși știrile, o DAO este în general o comunitate de internauți ce funcționează pe baza tehnologiei blockchain și folosește contracte smart care fac posibilă executarea de tranzacții fără terțe părți care să le valideze.


FOTO: Dreamstime.com

Veștile mai puțin bune pentru criptomonede

Totuși, nu toate au fost roz pentru domeniul crypto în 2021.

Probabil cea mai mare turbulență a fost provocată de faptul că Beijingul a interzis în luna iulie platformele locale de tranzacționare a criptomonedelor. O lună mai târziu autoritățile chineze au interzis și minarea criptomonedelor, motivând decizia prin consumului ridicat de energie pe care îl presupune criptominarea.

India, țara cu cei mai mulți deținători individuali de criptomonede, a anunțat la rândul său înspre sfârșitul lui noiembrie că vrea să interzică monedele digitale din cauză că acestea ar „strica tineretul”.

Proiectul redactat de guvernul premierului Narendra Modi și depus în parlament urmărește „să interzică toate criptomonedele private în India” însă permite „anumite excepții pentru promovarea tehnologiei folosite de criptomonede (n.r. blockchain) și a aplicațiilor sale”.

Anul acesta a fost înregistrată și ceea ce este considerată a fi cea mai mare fraudă crypto din istorie.

Doi frați din Africa de Sud au dispărut împreună cu bitcoini în valoare de 3,6 miliarde de dolari de pe platforma lor de investiții în criptomonede. Cazul a fost înaintat către Hawks, o unitate de elită a poliției sud-africane.

Platformele de tranzacționare a criptomonedelor din întreaga lume au fost de asemenea avertizate să raporteze orice tentativă de convertire a monedelor digitale.

Ah, și tot n-am aflat identitatea lui Satoshi Nakamoto, misteriosul creator al bitcoin, deși mulți sperau că un proces din Statele Unite ar putea elucida definitiv misterul.

Citește și:

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul