Criteriul National

3 mituri despre țigările electronice pe care nu trebuie să le mai crezi!

3 mituri despre țigările electronice pe care nu trebuie să le mai crezi!
iulie 03
09:58 2019

Țigările electronice sunt o soluție destul de răspândită atât pentru cei care vor să renunțe la fumat, cât și pentru cei care sunt în căutarea unei alternative mai puțin dăunătoare a fumatului. De-a lungul timpului, chestiunea țigărilor electronice a fost dezbătută de mai mulți specialiști în domeniu, iar părerile în ceea ce privește efectele acestora asupra sănătății umane sunt împărțite.

Fiind invenții relativ recente și având încă un renume experimental în rândul specialiștilor, problema țigărilor electronice naște controverse și mituri care necesită o elucidare clară. Deși sunt, în parte, dăunătoare, efectul nociv al acestora este cu mult mai redus decât cel al țigărilor obișnuite.

Mecanismul de funcționare al țigărilor electronice este cât se poate de simplu: atunci când țigara electronică este declanșată, un senzor activează rezistența care produce vapori ai lichidului din dispozitiv. Tigara electronica functioneaza cu lichide vape compuse din nicotină, glicerină vegetală și arome alimentare. Deși acestea creează în continuare dependență, doza de nicotină poate fi reglată în funcție de nevoile utilizatorilor și pot fi reduse cu timpul.

Iată 3 mituri despre țigările electronice pe care nu trebuie să le mai crezi:

  1. Țigările electronice nu sunt reglementate și nu știm ce se află în compoziția lor

Ei bine, reglementarea țigărilor electronice este un proces în plină desfășurare, iar majoritatea țărilor au o legislație destul de clară în ceea ce le privește. Anglia este una dintre țările cu cele mai stricte reguli în ceea ce privește vapatul, iar majoritatea țărilor din Europa încep să urmeze acest drum.

Produsele și substanțele folosite în lichidele de vape-ing trebuie să treacă de mai multe verificări și să conțină informații detaliate în care să fie listate toate ingredientele conținute de substanța care se vapează.

  1. Vaporii țigărilor electronice este nociv pentru nefumătorii care îl inspiră

Așa cum am menționat mai sus, lichidele din țigările electronice conțin în general nicotină, glicerină alimentară și arome (mai putin lichidele nicshot). Deși acestea pot avea anumite efecte asupra sănătății, inhalarea aburului nu este deloc la fel de nociv precum inhalarea fumului de la țigările clasice. S-a dovedit că aburul poate conține anumite substanțe care se regăsesc și în fumul țigărilor clasice, însă acestea sunt prezente în cantități mult mai mici.

Vaporii țigărilor electronice nu conțin nici monoxid de carbon și nici gudron, două dintre cele mai nocive elemente ale fumului de țigară.

În același timp, efectul acestora asupra sănătății a fost clarificat de către mai multe studii, iar afirmația conform căreia țigările electronice sunt cauza bolii popcorn lungs (plămâni popcorn) este falsă. Diacetilul, substanța care poate genera această boală, a fost interzisă în amestecurile de arome folosite în țigările electronice.

  1. Țigările electronice nu te ajută să scapi de fumat

Un studiu realizat în februarie 2019 pe aproximativ 900 de fumători arată că țigările electronice sunt cel puțin de două ori mai eficiente în procesul de renunțare la fumat, în comparație cu alte modalități alternative folosite cu acest scop.

Atât grupul celor care au folosit modalități alternative de renunțare la fumat (plasturi, gumă de mestecat cu nicotină), cât și al celor care au renunțat la fumat cu ajutorul țigărilor electronice li s-a oferit suport moral și consiliere psihologică, iar în cazul celor care au folosit țigările electronice, acestea s-au dovedit mult mai eficiente, reducând mult mai rapid dependența de nicotină.

Așadar, deși nu sunt recomandate nefumătorilor, minorilor și femeilor însărcinate, potențialul țigărilor electronice ca soluții împotriva fumatului nu poate fi contestat. Totodată, țigările electronice sunt o bună alternativă a fumatului clasic, acestea fiind mult mai puțin dăunătoare pentru organismul uman. Faptul că aceste dispozitive ajută mii de oameni să renunțe la fumat nu poate fi neglijat, iar evoluția cu care sunt reglementate și îmbunătățite este, de asemenea, considerabilă.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Criteriul National

Criteriul National

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul