Criteriul National

3 pasi pentru protejarea datelor cu caracter personal pe internet

3 pasi pentru protejarea datelor cu caracter personal pe internet
septembrie 06
10:02 2021

In contextul in care aproape oricine are acces la internet in zilele noastre, de fiecare data cand il folosim sau cand cream un cont nou, indiferent de aplicatie, practic suntem de acord ca intreaga lume sa aiba acces la datele noastre personale. Exista oare cai de a ne proteja pe internet? Specialistii sustin ca da, mai ales daca folosim anumite strategii. Apeleaza la Decalex daca ai nevoie de mai multe sfaturi pentru a-ti proteja datele confidentiale pe internet sau daca doresti externalizarea serviciilor DPO.

Instaleaza un VPN

Un VPN, adica o retea virtuala privata, iti va ascunde datele personale cu ajutorul a mai multe date. Aceste servicii pot fi si gratuite, dar cele cu plata vor fi evident si mai performante. Cand alegi un provider pentru VPN asigura-te ca acesta nu va stoca date despre activitatea ta, altfel n-ai rezolvat nimic.

Si totusi, faptul ca folosesti un serviciu VPN nu va insemna ca toata activitatea ta de pe internet este ascunsa. Atata timp cat esti logat cu un cont, anumite aplicatii iti pot urmari actiunile in retetele lor.

Alege parole cat mai detaliate

Vei folosi parole pentru o multitudine de conturi si, chiar daca la prima vedere pare complicat, acestea trebuie sa fie cat mai diferite intre ele si cat mai complexe. Daca parola unui cont este usor de ghicit, atunci poti considera informatiile din acesta ca si obtinute de catre hackeri.

Prin parola complexa ne referim la o parola formata din caractere diferite:

 • Cifre;
 • Litere;
 • Semne de punctuatie/ortografie;
 • Diverse alte simboluri;

De asemenea, parola nu trebuie sa reprezinte un cuvant intr-o anumita limba. Daca ti se pare prea multa bataie de cap, ai putea sa folosesti propozitii pe care sa le abreviezi si sa alternezi majusculele cu lower caps sau ai putea chiar sa folosesti un generator automat de parole care sa gandeasca in locul tau.

Ai deja 5-6 parole neinteligibile si te gandesti ca nu ti le vei aminti? Cea mai mare gresela in acest punct ar fi sa le salvezi in browser. Un hacker ceva mai iscusit, care a capatat acces la device-ul tau si implicit la browser, va fi capabil sa-ti sparga absolut toate conturile. Foloseste fie un algoritm de creat parole, fie noteaza parolele intr-un loc sigur la care sa nu ai acces decat tu.

Nu dezvalui prea multe detalii despre viata ta pe retelele sociale

In perioadele in care oamenii se simt cel mai singuri sau atunci cand tehnologia pare sa ne desparata in loc sa ne apropie, din ce in ce mai multi dintre noi suntem tentati sa credem ca interactiunile virtuale sunt autentice. Astfel ajungem sa impartasim mult prea multe detalii despre vietile noastre private cu necunoscutii de pe retelele sociale.

Aceste obiceiuri sunt cu atat mai raspandite printre adolescenti si tineri, dar si printre cei care au trecut de prima tinerete. Pericolul consta in faptul ca un hacker priceput va fi capabil sa puna cap la cap informatiile de pe contul tau si-ti va ghici cu usurinta parolele, va putea sa raspunda la intrebarile de securitate si va putea crea chiar si conturi false in numele tau.

Urmatorele informatii nu ar trebui publicate vreodata pe retelele sociale:

 • Adresa de domiciliu;
 • Data de nastere completa;
 • Numarul de telefon;
 • Adresa de e-mail personala;
 • Informatii financiar-bancare;
 • Informatii despre locuri de munca anterioare;
 • Informatii despre apropiati.

Poate ca toate aceste masuri par putin extreme, dar paza buna trece primejdia rea!

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul