Criteriul National

3 sfaturi pentru ingrijirea batranilor cu boli grave

3 sfaturi pentru ingrijirea batranilor cu boli grave
iunie 10
17:09 2020

Pe masura ce inaintam in varsta, ingrijorarile legate de sanatate se intetesc. Se prea poate ca analizele sa nu mai fie la fel de bune ca in tinerete, iar semnele bolilor cronice sa se arate. Totusi, exista anumite boli ale batranetii care depasesc, in gravitate, cele mai multe incercari la care ne supune varsta. Tulburarile de tip neurodegenerativ, precum diversele tipuri de dementa, boala Parkinson sau Alzheimer ingreuneaza, semnificativ, viata suferindului, care se gaseste in situatia de a nu putea avea, intotdeauna, grija de sine insusi.

Daca un parinte, bunic sau alta ruda mai in varsta a primit un asemenea diagnostic, te intrebi, probabil, care este cea mai buna solutie la care poti apela. Pentru ca, indiferent de incercarile prin care trec, cei varstnici au tot dreptul la o viata frumoasa, ne-am gandit la cateva sugestii cu ajutorul carora sa-i poti sprijini. 

1.   Ofera-le ocazii de „autoactualizare“

Conform lui Abraham Maslow, psihologul care a creat celebra piramida a nevoilor, varful este reprezentat de nevoia de autoactualizare. Altfel spus, o persoana multumita trebuie sa evite sentimentul de stagnare si sa capete, mereu, stimuli noi. Persoanele varstnice, indiferent de starea de sanatate, pot simti ca nu mai primesc nicio informatie noua din exterior. Si, pentru ca si cercurile sociale li s-au restrans, ei resimt repausul asociat cu pensionarea ca pe un sedentarism fizic si, mai ales, emotional. Aceste sentimente sunt cu atat mai intense in momentul in care dezvolta boli grave, neurodegenerative. Pentru ca afectiunile sa avanseze cat mai lent si seniorul la care tii sa se simta cat mai activ, iti recomandam sa-l integrezi in tot felul de activitati, sa-i aduci carti, jocuri sau gazete si sa te asiguri ca petrece mult timp in aer liber, dar intr-un cadru controlat. 

 2.   Transmite-le iubirea ta 

Multe persoane ajunse intr-o etapa tarzie a vietii capata sentimente de inutilitate sau de neliniste, fata de anii traiti pana in acel moment. Conform psihologilor care analizeaza stadiile dezvoltarii umane, aceasta perioada coincide cu o criza de identitate, la finalul careia cel varstnic, isi va exprima multumirea fata de anii traiti. Pentru ca aceasta criza sa fie solutionata, cel mai bine este sa mentii un contact strans cu ruda varstnica, sa ii faci vizite frecvente, sa vorbiti des si mult la telefon si sa-i arati ca este in continuare un membru important al familiei. 

In stransa legatura si cu primul punct, iti sugeram sa-l inveti sa foloseasca computerul, pentru a fi mai usor sa te contacteze si sa te tina la curent cu viata lui de zi cu zi. Totodata, ii poti pune la dispozitie materiale pentru invatarea unei limbi straine. Aceasta noua capacitate lingvistica ii va fi de folos si pentru ca-i va incetini progresul unei boli neurodegenerative. In cazul bolii Alzheimer, studiul unei limbi straine s-a dovedit una dintre cele mai eficiente metode de a-l pastra pe cel drag alaturi, la intreaga sa putere. 

 

 3.   Asigura-le cele mai bune conditii de trai 

 Chiar daca este o recomandare implicita, simtim nevoia s-o detaliem: un senior, in special unul care sufera de o boala grava, are nevoie de conditii excelente pentru ca afectiunea sa avanseze cat mai lent cu putinta. Cel mai bine ar fi sa fie supravegheat constant de cadre medicale. De aceea, va recomandam sa-i dati ocazia de a beneficia de ingrijire medicala intr-un camin de batrani. Intrucat, o astfel de schimbare presupune mult stres si neliniste in legatura cu rolul pe care-l joaca in cadrul familiei, trebuie ca tu si rudele tale sa-i aratati iubire prin vizite frecvente, prin cadouri si convorbiri telefonice. 

Un alt avantaj al cazarii intr-un camin il constituie largirea cercului social, fapt care il va mentine activ si va impiedica instalarea monotoniei. De asemenea, vei fi sigur ca persoana draga are parte de un stil de viata sanatos si ca fizioterapia constanta ii va imbunatati starea semnificativ. 

Inainte de a face acest pas, este bine sa o cazezi pe termen scurt, cal sa decida, in cunostinta de cauza, daca se simte bine, in noul spatiu de locuit. Dupa aceea, daca raspunsul este pozitiv, puteti opta pentru o cazare pe termen lung, in cadrul careia cel varstnic va beneficia atat de ingrijiri ale expertilor, cat si de afectiunea noilor sai prieteni. 

 

Astfel, este cert ca un batran care sufera de o boala grava poate sa-si petreaca zilele armonios. Este nevoie doar de iubirea si atentia oferite de familie si de ingrijirea specializata, pe care un senior o poate primi in cadrul unui camin.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul