
Aspectul exterior al unei case este adesea completat de multitudinea îmbunătățirilor realizate la nivelul terasei, acoperișului, a soclului și a treptelor exterioare. Dintre acestea treptele sunt cele mai vizibile, datorită faptului că ele asigură accesul direct în locuință. Pentru a le asigura acestora un aspect cât mai plăcut, iată câteva idei care vor contribui în acest sens în mod activ.
Trepte exterioare din piatră naturală
Piatra naturală este unul dintre cele mai bune materiale ce pot fi folosite pentru amenajarea treptelor exterioare. Există o gamă variată de trepte din piatră naturală din care poți alege, în primă fază în funcție de material.
Treptele se pot realiza din marmură, granit sau travertin, sau chiar din ardezie. În plus, treptele pot fi realizate din piatră naturală lucioasă sau din piatră naturală fiamată, pentru un plus de siguranță în ceea ce privește alunecarea.
Piatra naturală oferă o multitudine de variații de modele și culori, iar acestea permit asortarea ușoară cu restul locuinței, cu nuanța tencuielii decorative sau cu cea a glafurilor și a acoperișului.
Piatra naturală este un material deosebit de rezistent, este un material natural, cu rezistență mare la compresiune, la șocuri mecanice, la intemperii și la acțiunea razelor UV, dar și un material ecologic, cu o durată de viață la fel de mare precum cea a locuinței în sine.
Trepte exterioare din ciment
Cimentul poate fi întotdeauna o soluție la îndemână, mai ales în situația în care costurile cu realizarea lucrărilor ar trebui să se încadreze într-un anumit buget. Este important însă de verificat care este tipul de ciment potrivit deoarece vorbim despre elemente constructive care vor fi supuse unui nivel ridicat de trafic și implicit unor solicitări mari.
Cimentul însă, betonul, este un material care rezistă foarte bine la solicitări de compresiune, astfel că nu sunt necesare decât armările interioare prevăzute în proiect pentru asigurarea durabilității.
Ușorul dezavantaj al scărilor betonate este faptul că oferă o nuanță rece și fadă, impersonală, care contrastează cu aspectul locuințelor. Firește însă, există posibilitatea vopsirii treptelor, însă aspectul nu este nici pe departe la fel de plăcut precum în cazul treptelor amenajate cu piatră naturală.
Trepte exterioare din lemn sau lemn compozit
Lemnul este un material cald și prietenos cu mediul, însă dezavantajul acestuia este faptul că nu are o rezistență foarte bună la solicitări mecanice. Lemnul nu rezistă foarte bine la incendiu, este slab din punct de vedere al încărcărilor de compresiune și este sensibil la umiditate și carii.
În ciuda faptului că lemnului i se pot aplica tratamente pentru a-i spori rezistența, el nu va fi niciodată la fel de rezistent precum celelalte tipuri de materiale. Totuși, dacă se estimează un nivel redus de trafic, lemnul este o opțiune perfectă pentru case în stil rustic.
De asemenea, la nevoie, se poate folosi lemn compozit, care imită la perfecție lemnul natural, însă care aduce în prim-plan rezistențe superioare și o durabilitate foarte bună.
Trepte metalice sau trepte din panouri zincate
Treptele exterioare pot fi realizate din panouri metalice zincate, care vor oferi un aspect modern și deosebit întregii locuințe. Rezistențele la trafic și compresiune a acestor tipuri de trepte sunt destul de mari, grație tratamentelor speciale chimice realizate asupra metalelor. Din punct de vedere al costurilor aceste tipuri de trepte sunt într-o categorie de mijloc, oferind o durabilitate pe măsura costurilor.
Acestea sunt doar câteva idei de amenajare a treptelor exterioare, prin care se poate îmbunătăți aspectul unei locuințe. Indiferent de materialul ales, este recomandată analizarea avantajelor, pentru că o astfel de investiție este una de viitor și ar trebui făcută știind toate aceste detalii.