Criteriul National

5 afectiuni cardiovasculare intalnite adesea la sportivi

5 afectiuni cardiovasculare intalnite adesea la sportivi
februarie 08
18:27 2018

Sportivii de performanta se confrunta adesea cu o serie de afectiuni cardiovasculare, unele dintre ele fiind extrem de grave, punand in pericol viata sportivului. Depistate la timp, aceste probleme pot fi tinute sub control, insa de foarte multe ori, vin la pachet cu cel mai sumbru scenariu pentru un sportiv: intreruperea activitatii acestuia, un lucru extrem de greu de acceptat. De aceea, astazi vom vorbi despre cele mai intalnite 5 afectiuni cardiovasculare la sportivii de performanta si, cel mai important, simptomele ce ofera semnale ca ceva nu este in regula:

  1. Hipertensiunea arteriala

Este o afectiune careia i se poate preciza destul de greu o cauza exacta, insa foarte multi specialisti sustin “teoria mozaicului”, adica un cumul de cauze ce duc la dobandirea acestei conditii. Cei mai des vehiculati factori sunt: consumul excesiv de sare, afectiunile suprarenale, mostenirea genetica sau chiar slabirea elasticitatii aortei.

Sportivii care sufera de hipertensiune arteriala trebuie sa aiba grija de sanatatea lor, printr-o serie de masuri profilactice: scaderea consumului de sare, controlul greutatii corporale, controlul zilnic al tensiunii arteriale cu un tensiometru digital si asigurarea unui somn odihnitor, in fiecare noapte.

 

2. Angina pectorala

Aceasta afectiune cardiovasculara se caracterizeaza prin dureri retrosternale, precordiale, iradiata in axila, mandibula, avand un caracter constrictiv. Sportivii ce resimt astfel de episoade acuza senzatii de arsura si presiune, cu o durata de 3 pana la 5 minute. Angina pectorala poate fi insotita de stari de anxietate, transpiratie, voma si stari de greata.

Atunci cand sportivul acuza aceste simptome, se recomanda realizarea de urgenta a unei electrocardiograme. De asemenea, trebuie numaidecat intrerupt efortul fizic, iar intre crize se pot administra nitriti calcici si beta blocante.

 

3. Aritmia cardiaca

Sportivii sunt supusi de foarte multe ori unui efort ridicat si, in acelasi timp, unei presiuni psihologice extrem de ridicate. In aceste conditii, bataile inimii pot avea de foarte multe ori un ritm neregulat, accelerat sau intarziat. Daca un sportiv se confrunta cu intreruperi ale batailor inimii, slabiciune sau lesin, este nevoie de un consult medical amanuntit.

Pana la stabilirea unui diagnostic precis, sportivului ii este interzis efortul fizic si i se recomanda urmarea unui tratament prestabilit. De asemenea, se recomanda o atentie deosebita asupra starii emotionale, un factor hotarator in declasarea acestei afectiuni cardiovasculare. Totodata, pentru un cord sanatos, se recomanda de asemenea un stil de viata sanatos si ferit de excese.

 

4. Extrasistolele atriale

Aceasta afectiune este caracterizata prin contractii cardiace premature, acestea fiind de obicei activate de stres, eforturi foarte mari ( adesea intalnite in cazul sportivilor ), oboseala, spasmofilie sau consumul excesiv de cafea. Aceasta afectiune nu este patologica si nu necesita tratament. Se recomanda odihna, somn, corectarea calcemiei si evitarea bauturilor excitante.

 

5. Infarctul miocardic

Este una dintre cele mai grave afectiuni cardiovasculare pe care un sportiv de performanta o poate resimti. Se caracterizeaza prin obstructia completa a unei artere coronare sau a unui ram al acesteia, acest lucru fiind urmat de necrozarea zonei respective. Simptomele: dureri precordiale, de o instensitate extrem de mare ce dureaza mai mult de 30 de minute.

In cazul in care un sportiv este suspect de infarct miocardic, in timpul unui joc, se intrerupe imediat efortul fizic si se transporta de urgenta la spital. In cazul in care diagnosticul pus de medici este infarct, sportivul trebuie sa intrerupa activitatea sportiva, lucru care poate avea numeroase implicatii ulterioare, la nivel psihologic.

Iata 5 dintre cele mai des intalnite afectiuni cardiovasculare la sportivii de performanta, conditii extrem de periculoase pentru sanatatea si viata acestora. De aceea, se recomanda controalele medicale amanuntite, un regim alimentar ales cu foarte mare atentie si foarte multa odihna. De asemenea, excesele si viciile sunt un subiect tabu in medicina sportiva, deoarece pot grabi aparitia acestor afectiuni, de aceea sunt considerate extrem de riscante, mai ales pentru sportivii de performanta.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Miruna A

Miruna A

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Parteneri:

content writing
clovis.ro