Criteriul National

5 lucruri pe care nu le știai despre Mallorca

5 lucruri pe care nu le știai despre Mallorca
decembrie 22
17:39 2021

Văzută de unii ca fiind puțin mai mult decât o destinație de vacanță, nu trebuie să sapi prea adânc pentru a descoperi că Mallorca are mult mai mult de oferit decât stațiunile ieftine pe plajă. Cea mai mare insulă din Insulele Baleare are o istorie bogată, un peisaj spectaculos și câteva mâncăruri și vinuri locale grozave, așa că vei descoperi că există mult mai mult de făcut în acest loc. 

Iată o listă cu 5 lucruri pe care probabil nu le știai despre Mallorca.

Altarul catedralei din Palma indică direcția spre Mecca

Nu numai că La Seu – emblematica catedrală gotică din Palma – are unul dintre cele mai mari vitralii din lume, dar se află și pe locul unei moschei din epoca maurilor, ceea ce înseamnă că oricine se află în genunchi la altar este cu fața spre Mecca și nu la Ierusalim, așa cum obișnuiesc să se închine creștinii. Faimosul arhitect catalan Antoni Gaudí a dat o mână de ajutor la unele dintre cele mai recente restaurări interioare ale acestei catedrale magnifice, care merită o vizită.

Rafael Nadal este din Mallorca

Celebrul tenismen Rafael Nadal este din orașul Manacor din Mallorca. Deseori denumit „regele zgurii”, ambidextru (scrie cu mâna dreaptă, joacă tenis cu stânga) a fost antrenat pe insulă de unchiul său, care era și jucător profesionist de tenis în vremea lui. În 2016, Academia de Tenis Rafal Nadal s-a deschis în orașul său natal, permițând jucătorilor care își doresc să devină profesioniști să-și continue educația în timp ce se antrenează.

Insula are unul dintre cele mai mari lacuri subterane din lume

După un zbor direct din România, fie că alegi un zbor din București sau, de exemplu, un zbor Timisoara Mallorca, te sfătuim să nu ratezi minunatele peșteri de pe insulă. Există multe peșteri mari și spectaculoase pe insulă, Cuevas del Drach din Porto Cristo fiind cea mai faimoasă. Aceste peșteri au fost explorate pentru prima dată la sfârșitul anilor 1800 și conțin cel mai mare lac subteran din Europa (de asemenea, unul dintre cele mai mari din lume). Întinzându-se pe 1.200 de metri, tururile peșterilor te poartă prin diferite zone, cu formațiuni incredibile de stalactite, ape turcoaz în Băile Dianei, un concert plutitor de muzică clasică și se încheie cu o excursie cu barca peste lacul menționat mai sus.

Mallorca produce vinuri premiate

Cultivarea viței de vie are loc în Mallorca de secole și, din punct de vedere istoric, vinurile din Mallorca au fost deosebit de populare la curțile regale de pe continentul spaniol. Când o invazie de afide a distrus vița de vie la sfârșitul secolului al XIX-lea, fermierii au fost nevoiți să găsească o altă sursă de venit și majoritatea podgoriilor au fost înlocuite cu plantații de migdale. În perioada modernă, după investiții importante, industria vinicolă din Mallorca începe din nou să crească, multe vinuri câștigând premii an de an. Tururile turistice la podgoriile din zonă, cum ar fi cele de la Bodega Ribas – una dintre cele mai vechi din Mallorca – sunt o activitate populară de vacanță.

Mielul din Mallorca a devenit un preparat celebru

Bucătarul TV britanic Rick Stein a vizitat Mallorca când a filmat un serial TV despre bucătăria mediteraneeană. A luat prânzul la Es Verger, un restaurant rustic și tradițional din Mallorcan, lângă Alaró, și a declarat că mielul prăjit lent (gătit în bere într-un cuptor antic cu lemne) este cel mai bun miel pe care l-a mâncat vreodată. Vizitatorii se îngrămădesc în acest restaurant în urma acestei afirmații și este un popas deosebit de bun după plimbarea până la ruinele Castelului Alaró.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul