Criteriul National

5 motive pentru care ar trebui sa dezvolti o afacere in agricultura

5 motive pentru care ar trebui sa dezvolti o afacere in agricultura
mai 29
18:06 2020

Romania se numara printre tarile cu un potential agricol important, fapt confirmat si de productiile ultimilor ani. Desi vremea nu a fost intotdeauna favorabila fermierilor, recoltele au fost mai mult decat satisfacatoare, clasand tara noastra pe primele locuri in UE, la productia de cereale.

Avand in vedere toate acestea, agricultura poate fi un teren favorabil dezvoltarii unei afaceri, insa, mai sunt si alte motive pentru care o investitie in acest domeniu se poate dovedi foarte profitabila.

 

Poti atrage fonduri europene

Agricultura este sectorul cu cea mai mare absorbtie a fondurilor europene, marea majoritate a fermierilor beneficiind de astfel de finantari nerambursabile. Prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura se acorda, in fiecare an, subventii pentru suprafetele cultivate precum si pentru combustibilul utilizat pentru lucrarile mecanizate.

De asemenea, poti beneficia de subventii si daca demarezi o afacere in domeniul zootehnic, existand multe scheme de plata si pentru crescatorii de animale. Aceste finantari sunt nerambursabile, iar pentru a le obtine trebuie sa indeplinesti conditiile de eligibilitate.

Programe de finantare pentru anumite activitati

Pe langa fondurile europene, agricultorii beneficiaza si de o serie de programe nationale, prin care se acorda finantari din bugetul Ministerului Agriculturii. Astfel, producatorii de tomate si cei de usturoi pot accesa ajutoare de minimis, cu indeplinirea anumitor conditii, scheme similare fiind accesibile si pentru crescatorii de animale.

Spre exemplu, daca ai o ferma de ovine, poti obtine o subventie de la stat pentru fiecare kilogram de lana vandut. De asemenea, daca vrei sa devii crescator de porci, din rasele autohtone Bazna si Mangalita, exista un program prin care statul iti va oferi primele exemplare din care sa iti dezvolti apoi ferma.

Culturile traditionale au cel mai ridicat potential

E adevarat ca, in ultima vreme, si-au facut loc in tara noastra o serie de culturi noi care merg foarte bine, insa cel mai ridicat potential il au, in continuare, cele traditionale. Vorbim, in mod special, de grau, porumb, floarea soarelui si alte soiuri cultivate la noi din cele mai vechi timpuri.

In fiecare an, se inregistreaza productii mari la aceste culturi, iar pentru fi sigur ca vei avea parte de o recolta bogata, poti administra ingrasamant Foliplant, foarte eficient atat in gradina, cat si in culturile mari.

Ai mai multe perspective de extindere a afacerii

O afacere in domeniul agricol este bine sa fie pornita cu o investitie mica si sa se dezvolte pe parcurs, intrucat ai multe lucruri de invatat atunci cand esti la inceput de drum. Trebuie sa ajungi sa cunosti foarte bine piata, partenerii, sa identifici potentiali clienti si posibilitatatea de extindere a afacerii. Pe masura ce vei ajunge sa cunosti aceste lucruri, vei identifica mai usor perspectivele, si, in cativa ani, poti ajunge de la o mica ferma la un adevarat complex agricol.

Domenii variate in care poti investi

Agricultura este un domeniu mult mai vast, care nu se rezuma doar la cultura diferitelor plante. Zootehnia este o alta ramura importanta, iar o fabrica de procesare a produselor provenite de la fermele de animale intra tot in sfera afacerilor din domeniul agricol.

Pe lista am mai putea adauga vanzarea de masini si utilaje agricole, constructia de hale si silozuri, inchirierea de utilaje, un centru specializat de reparatii si multe altele.

Indiferent de directia aleasa, nu porni la drum inainte de a studia domeniul respectiv si de a fi convins ca stii foarte bine cerintele, necesitatile, evolutia pietei si toate particularitatile specifice.  

Desi pare un teren profitabil la prima vedere, poate fi si foarte alunecos, daca nu stapanesti notiunile necesare si te bazezi doar pe entuziasm.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul