Criteriul National

5 obiecte de mobilier care nu trebuie să lipsească din camera unui adolescent

5 obiecte de mobilier care nu trebuie să lipsească din camera unui adolescent
septembrie 14
09:22 2020

Să amenajezi camera unui adolescent nu este un lucru așa de ușor precum pare la prima vedere. Și aceasta pentru că, față de perioada primei copilării, când accentul e pus pe joacă și somn, un adolescent are nevoie și de alte tipuri de activități. 

În acest spațiu este bine să existe o delimitară clară a felului în care se desfășoară activitățile de studiu, somn și recreere, iar acest lucru trebuie să se reflecte și în felul în care e divizată camera sau este distribuit mobilierul.

Mai mult, aici intervine și personalitatea fiecărui copil care va dori ca în spațiul său personal să se regăsească o mare parte din lucrurile care îl reprezintă sau îi fac plăcere. Aceste preferințe sunt manifestate, de obicei, prin culorile alese sau prin felul în care e alcătuit și dispus mobilierul. Un adolescent care are deja un anumit grad de independență va sta în camera sa tot mai des și este indicat ca, prin dispunerea mobilierului și a accesoriilor, să aibă la îndemână toate lucrurile necesare, chiar dacă anumite alegeri i s-ar putea părea nepotrivite. În plus, aici designul sau decorațiunile pot fi cu totul diferite față de cele din restul casei.

Iată care sunt zonele principale care trebuie să se regăsească în camera unui adolescent și principalele piese de mobilier.

  • În zona de dormit

1. Patul din camera unui adolescent este bine să fie de o singură persoană, având în vedere dimensiunile acestuia și faptul că, probabil, va fi singura persoană care îl va folosi. În plus, în acest fel, patul nu va ocupa mult spațiu și poate fi amplasat lângă un perete, astfel încât mijlocul camerei să rămână liber, pentru trecere dar și pentru o dispunere mai clară a altor zone, destinate altor activități. Cel mai ușor, pentru a mulțumi deopotrivă și gusturile sale, este accesorizarea patului cu lenjeria sau pătura decorativă, aleasă în funcție de preferințele sale de moment. Este foarte probabil ca, după o anumită etapă cu anumite personaje favorite din filme sau desene, această perioadă să fie rapid înlocuită cu alta.

  • Zona de studiu

2. Biroul unui adolescent este important să fie cu linii simple, ca să nu ocupe mult loc în cameră și să aibă zone de depozitare (sertare, rafturi) pentru lucrurile de utilizare imediată (caiete, cărți, papetărie). Există variante de birouri care dispun de etajere încorporate, așa încât alegerea acestora nu este foarte dificilă. De asemenea, lățimea biroului trebuie să fie suficient de mare pentru ca acolo să încapă un calculator sau un laptop, iar înălțimea acestuia să ofere spațiu pentru picioare. Foarte important este ca, în completare, să existe un scaun confortabil, ergonomic, adaptat înălțimii tânărului în creștere. Acest lucru îi va face mai ușoară activitatea desfășurată la birou. Un scaun cu spătar prea înalt poate să pară comod, dar el trebuie ales astfel încât înălțimea sa să ofere o postură confortabilă atât pentru brațe, cât și pentru picioare și încheieturile mâinilor, și să nu solicite corpului întinderi inutile sau poziții incomode. 

 

  • Zona de recreere 

3. Un fotoliu confortabil sau un taburet cu un capac, ce poate fi folosit atât pentru șezut cât și pentru depozitare sau pentru vizitele prietenilor săi, vor fi pe cât de utile pe atât de distractive de folosit. Fotoliul este pentru adolescent o opțiune binevenită la scaunul de la birou, unde a petrecut deja o bună parte a zilei pentru teme și activitățile zilnice, și poate fi folosit pentru citit sau alte activități recreative. Acesta ar trebui să aibă dimensiuni destul de mici pentru a nu ocupa prea mult loc în încăpere, în schimb poate fi în culori vii, vesele sau cu motivele sale preferate.

  • Zonele pentru depozitare

4. Un dulap sau un șifonier pentru depozitarea hainelor și a lenjeriei este absolut necesar, pentru ca tânărul adolescent să aibă aceste obiecte separat de restul familiei. Dacă spațiul permite, pot fi așezate cutii de depozitare deasupra dulapului, pentru numeroasele obiecte care se vor aduna în camera sa. La o vârstă mică, în camera copilului este utilă o servantă cu multe sertare ce poate adăposti hainele de dimensiuni mici, care, în acest fel, pot fi grupate mai ușor pe categorii sau funcționalitate: șosete, tricouri, lenjerie intimă. În acest fel și lui îi va fi ușor să le grupeze rapid, iar pe măsură ce crește se va obișnui cu ordinea și o va păstra.

5. Biblioteca sau etajera și cutiile pentru depozitare. Chiar dacă nu este un mare fan al cititului, adolescentul va achiziționa în timp zeci de cărți pe care le-a citit cu plăcere și pe care va dori să le păstreze până la vârste mai mari. Pe lângă asta, o serie de trofee, de figurine, bijuterii sau lumânări parfumate în cazul fetelor, la vârsta adolescenței toate se vor expuse, nicidecum prin dulapuri și ascunse vederii, cel puțin până când vor fi înlocuite cu altele. 

De asemenea, obiectele de papetărie, gadgeturile, cablurile sau alte lucruri mici pot fi depozitate în cutii, puse prin cameră. În acest fel, cel mic va ști de unde să le ia și se va obișnui cu ordinea și cu anumite responsabilități chiar de la vârsta mai rebelă a adolescenței.

 

Un mobilier multifuncțional, care să conțină toate piesele necesare, este cel mai recomandat pentru camera unui adolescent, știind că multe dintre piesele care îl compun vor fi schimbate la un moment dat, așa, ca preferințele tânărului în cauză. De aceea, opțiunile de amenajare trebuie să rămână deschise și adaptate acestei vârste atrăgătoare, dar mereu schimbătoare.

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul