Criteriul National

5 produse de bază în bucătăria ta

5 produse de bază în bucătăria ta
septembrie 04
14:09 2020

O bucătărie, oricât de redus ar avea spațiul acesteia, trebuie să fie utilată măcar cu strictul necesar. Dar de unde știm ce înseamnă strictul necesar pentru o bucătărie? Aici fiecare dintre noi poate veni cu propriile păreri, în funcție de dieta, obiceiuri alimentare, cât timp petrece în bucătărie, dacă îi place să gătească sau nu. 

 

Chiar și așa, există 5 produse fără de care nici o bucătărie nu ar fi completă (sau funcțională!). 

Mixerul

Este ajutorul tău bun la toate. Știe să frământe, să mixeze, să omogenizeze, să toace, să stoarcă (legume sau fructe), să răzuiască. Poți face cu el paste, cârnați, înghețată, creme pentru torturi, spume, poate frământa aluatul pentru pâine, sau cozonac, bate ouăle pentru omletă, bate frișca, face maioneză. 

Este sofisticat dar și simplu, este silențios, există mixere foarte performante și rezistente. Este greu să-ți imaginezi cam cum ar fi în bucătărie fără să ai la îndemână un asemenea ajutor.

Există mai multe tipuri de mixere, fiecare are particularitățile sale:

 • Mixerul de mână: este cel mai utilizat model de mixer. Are două teluri detașabile, trepte de viteză și un buton de oprire/pornire. Are dimensiuni reduse și este ușor de depozitat. 
 • Mixerul prevăzut cu bol: ocupă mai mult loc decât cel de mână, dar este și mai puternic. Poți amesteca și prepara cu el diverse aluaturi. Este mai comod în sensul că după ce l-ai pregătit și l-ai pornit nu trebuie să stai lângă el. 
 • Mixerul vertical: este cel mai ușor de folosit mixer. Cel mai adesea este folosit la prepararea supelor în vase adânci. Mai prezintă un avantaj, poate fi ușor de depozitat pentru că ocupă loc puțin.

 

Blenderul

Blenderul este un ajutor important în bucătărie, este un aparat electrocasnic de mici dimensiuni. Este folosit la mărunțirea și amestecarea diferitelor ingrediente, mai ales fructe și legume. Principalele funcții ale unui blender sunt: pasarea, mărunțirea, omogenizarea. Dacă iei un blender performant, poți face cu el chiar și supă. Dacă te mulțumești cu un blender mai modest, te poți baza pe el mai ales la sucuri, smoothie-uri, sosuri. Există două tipuri de blender, unul obișnuit și cel vertical. Pe ambele ar trebui să le ai în bucătărie pentru că există situații în care ai nevoie ori de unul ori de celălalt. 

 

Tigaia grill / Oala de inox

Tigaia grill este o tigaie tip grătar. Are striații, dar și o suprafață antiaderentă. Există și tigăi grill din fontă sau oțel inoxidabil (inox).

 • Tigaia grill este rotundă sau pătrată și este mai mare decât o tigaie obișnuită, prin urmare poți face mai multe preparate în același timp și în aceeași tigaie. 
 • Liniile înălțate ale tigăii grill ajută la scurgerea grăsimii și a sucurilor.
 • Dacă o folosești este ca și cum ai face grătar în casă, este la fel de delicios ca și cel făcut afară.
 • Tigaia grill te ajută să mănânci sănătos și gustos.

 

Pe de altă parte, oala de inox este rezistentă în timp și nu interferează în nici un fel cu ingredientele alimentare. Inoxul este un material pe care îl întâlnim foarte des în bucătărie. Singurul lucru la care trebuie să fii atent este combinația dintre inox și alte aliaje: crom și nichel de exemplu. Vasele de inox sunt rezistente la rugină și au o rezistență crescută în timp. De asemenea, cromul elimină riscul ruginii.  

 

Un cuțit bun la toate 

Uneori poate fi obositor să te gândești ce cuțit ar trebui să folosești pentru o anumită acțiune. Și ai vrea să ai doar un singur cuțit, pe care să-l poți folosi la orice. Un astfel de cuțit „bun la toate” ar fi o minune pentru fiecare bucătărie. Să poți să tai, toci, mărunțești, feliezi. Este un cuțit care are un design ușor de reținut, are lama lungă, lată și ușor curbată. Dimensiunile pot varia, dar întotdeauna lama este mai îngustă spre vârf. Este un instrument echilibrat, sigur, permite folosirea lui în cele mai bune condiții.

 

Cafetiera

Cu ajutorul ei ne facem cafeaua în fiecare dimineață. În primul rând, este un aparat foarte simplu. Se pune cafea în filtru, cantitatea de apă necesară în rezervor și se dă drumul la aparat.  Filtrele se pot schimba, vasul se poate spăla foarte ușor, nu trebuie să stai lângă aparat, așa cum obișnuiai să stai lângă ibric, nu costă mult (asemenea unui espressor). Există diverse aparate de cafea, pentru toate nevoile și preferințele, tot ce ai de făcut este să citești specificațiile produselor pentru a-l identifica pe cel mai bun pentru tine. 

 

Pe lângă aceste produse care nu ar trebui să lipsească din nici o bucătărie nu uita că mai sunt și altele, obiecte de care sigur vei avea nevoie pentru a-ți utila bucătăria:

 • vase gradate (pahar gradat);
 • caserole;
 • ciocan pentru bătut șnițele;
 • cratițe;
 • foaie alimentară/foaie de aluminiu;
 • ibric;
 • tacâmuri;
 • pâlnie;
 • polonic;
 • răzătoare;
 • sită;
 • strecurătoare;
 • sucitor;
 • tirbușon;
 • aragaz;
 • frigider;
 • hotă.

Când vrei să-ți utilezi însă bucătăria, pornește întotdeauna de la lucrurile care au cea mai mare utilitate pentru tine.  

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Maria Popescu

Maria Popescu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul