Criteriul National

6 Lucruri pe care trebuie sa le stii despre scleroza multipla

6 Lucruri pe care trebuie sa le stii despre scleroza multipla
august 18
12:45 2020

Scleroza multipla (SM) este o boala neurologica, ceea ce inseamna ca afecteaza nervii din organism. Este, de asemenea, o boala autoimuna. Acest lucru inseamna ca organismul, incercand sa se apere impotriva bolii, isi ataca propriile celule.

Mai exact, la scleroza multipla, sistemul imunitar ataca mielina din corp, aceasta fiind o substanta protectoare ce acopera nervii. Nervii neprotejati se deterioreaza din ce in ce mai tare, iar in timp nu vor mai functiona asa cum ar face daca ar avea o mielina sanatoasa. Deteriorarea nervilor produce o gama larga de simptome care variaza in severitate.

Citeste mai departe pentru a afla 6 informatii-cheie despre scleroza multipla.

1. Este o boala cronica.

Scleroza multipla este o afectiune cronica, ceea ce inseamna ca este de lunga durata si nu exista niciun remediu pentru vindecarea totala a ei. Acestea fiind spuse, este important sa stim ca, pentru majoritatea persoanelor care au SM, boala nu este fatala. De fapt, cei mai multi oameni diagnosticati cu aceasta boala au o speranta de viata standard. In putine cazuri apar complicatii atat de severe incat sa scurteze viata.

Desi scleroza multipla este o afectiune ce dureaza toata viata, multe dintre simptomele sale pot fi gestionate si controlate cu medicamente si ajustari ale stilului de viata.

2. Simptomele variaza.

Lista posibilelor simptome ale sclerozei multiple este lunga. Include amorteala si furnicaturi, probleme de vedere, probleme de echilibru si mobilitate, precum si dificultati de vorbire.

Nu exista un simptom tipic al sclerozei multiple, deoarece fiecare persoana experimenteaza boala in mod diferit. Aceleasi simptome pot veni si pleca frecvent, pot cauza pierderea completa a unei functii, cum ar fi controlul vezicii urinare sau mersul, sau doar pentru o perioada de timp. Modelul imprevizibil al simptomelor explica faptul ca sistemul imunitar poate ataca nervii in orice moment.

3. Scleroza multipla este, de cele mai multe ori, recurent remisiva.

Majoritatea persoanelor care solicita tratament pentru SM trec prin recidive si remisiuni. O recidiva are loc atunci cand simti o sclipire a simptomelor. Recidivele se mai numesc exacerbari.

Remisiunea este perioada in care nu apar simptome ale bolii. O remisiune poate dura saptamani, luni sau, in unele cazuri, ani. Medicamentele pentru SM te pot ajuta sa te pui in remisiune, insa acest lucru nu inseamna ca nu vei mai avea SM. Simptomele vor reveni, cel mai probabil, la un moment dat.

4. Kinetoterapia este esentiala pentru persoanele diagnosticate cu SM.

Deoarece unul dintre simptomele sclerozei multiple este inrautatirea mobilitatii si a mersului, este esential ca toti pacientii diagnosticati cu aceasta boala sa mearga frecvent la un centru de kinetoterapie Bucuresti sau din alte orase ale tarii pentru a-si pastra mobilitatea si, daca este cazul, pentru a gestiona slabiciunea picioarelor si alte probleme de mers asociate cu SM.

5. Scleroza multipla este o boala muta.

SM este etichetata drept o boala muta, silentioasa sau un “handicap invizibil”. Multe persoane cu SM nu arata diferit de persoanele sanatoase, deoarece unele dintre simptome, cum ar fi vederea incetosata, problemele senzoriale si durerile cronice, nu sunt vizibile. Cu toate acestea, cineva cu SM poate avea nevoie de o cazare speciala, chiar daca nu are probleme cu mobilitatea si pare “in regula”.

Scleroza multipla este, de asemenea, numita boala silentioasa, deoarece chiar si in timpul remisiunii, boala progreseaza in continuare. Aceasta este uneori denumita “progresie silentioasa” a SM.

6. SM poate afecta si partea cognitiva.

Daunele pe care SM le produce nervilor pot afecta, de asemenea, gandirea critica si alte abilitati cognitive (mentale). Nu este neobisnuit ca persoanele cu SM sa aiba probleme cu memoria si sa nu isi gaseasca cuvintele potrivite pentru a se exprima. Alte efecte cognitive pot include:

  • incapacitatea de concentrare sau atentie;

  • abilitatile de rezolvare a problemelor;

  • probleme cu coordonarea in spatiu;

Problemele cognitive pot duce uneori la frustrate, depresie si furie. Acestea sunt reactii normale ce pot fi gestionate cu ajutorul unui medic specialist.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Razvan Nemesu

Razvan Nemesu

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul