Criteriul National

6 semne ca aveti nevoie de consiliere de cuplu

6 semne ca aveti nevoie de consiliere de cuplu
octombrie 27
13:56 2017

Toata lumea crede ca va trai un basm atunci cand se casatoreste. Stim deja celebrele fraze: „mi-am gasit jumatatea” sau „au trait fericiti pana la adanci batraneti”. Ceea ce basmele uita sa precizeze este ca, pentru ca o relatie sa mearga este mult de munca.

De multe ori, intram intr-o relatie fara a fi pregatiti sa facem fata provocarilor si de aceea avem nevoie de ajutor din partea unui specialist. Este vorba despre un psiholog care te invita la o sedinta de consiliere de cuplu pentru a te invata noi modalitati de a relationa cu partenerul tau. Intrebarea este: cand stiti ca este timpul sa luati in considerare consilierea de cuplu?

Iata cateva semne care iti arata ca tu si partenerul tau aveti nevoie de ajutor.

1. Nu vorbiti. Multe probleme care apar intr-o relatie sunt pur si simplu provocate de problemele de comunicare. Un terapeut te poate ajuta sa gasesti noi modalitati de comunicare cu partenerul. Odata ce comunicarea s-a deteriorat, este foarte greu sa indrepti lucrurile si de aceea avem nevoie de ajutorul unui psiholog.

2. Vorbiti, dar  comunicarea este negativa. „Comunicarea negativa” poate include orice lucru care face ca partenerul sa se simta judecat, rusinat, neglijat, nesigur sau doreste sa se retraga din conversatie. Comunicarea negativa include si tonul conversatiei, deoarece nu este important doar ceea ce spui, ci si cum o spui. Comunicarea negativa se poate transforma in abuz emotional, precum si in comunicarea non-verbala.

3. Va este frica sa vorbiti. Probleme pot aparea si cand nu indraznesti sa aduci in discutie chestiuni care va deranjeaza, de la  sex la bani, sau chiar mici obiceiuri enervante. Rolul unui psiholog este sa ajute partenerii sa devina constienti de lucrurile care ii deranjeaza in cuplu si sa ii faca sa inteleaga despre ce exact este vorba.

4. Ascunderea sentimentelor de afectiune in semn de razbunare: de exemplu, un sot care se supara pe sotia lui din lucruri marunte si, ca sa o pedepseasca, isi retine sentimentele de afectiune fata de ea (refuza sa mai vorbeasca etc.). Daca un partener incepe sa actioneze ca un „parinte” sau ca o persoana care da pedepse, exista o lipsa de echilibru in relatie.

5. Cand va vedeti partenerul ca antagonist. Trebuie sa intelegi ca tu si partenerul tau nu sunteti adversari; sunteti in aceeasi echipa. Daca incepe sa se simta ca si cum ati fi in tabere diferite, atunci este timpul sa cautati ajutor. Spre deosebire de terapia individuala, consilierea de cuplu aduce cuplurile sau partenerii impreuna, pentru sesiuni comune de terapie pentru a va insusi abilitati de a va consolida relatia.

6. Cand aveti secrete. Fiecare persoana aflata intr-o relatie are dreptul la intimitate, dar cand tineti secrete unul de altul, ceva nu este in regula.

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Digital

Digital

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo