Criteriul National

8 cauze ale obezității despre care poate nu știai

8 cauze ale obezității despre care poate nu știai
martie 08
14:07 2017

Dacă vei încerca să faci un mic sondaj în rândul cercului tău de prieteni și cunoștințe despre cauzele obezității, cel mai probabil vei primi același răspuns comun de la toți: mâncatul în exces și lipsa exercițiilor și a activității fizice.

Bineînțeles că dietele și stilul de alimentație sunt extrem de importante pentru sănătatea noastră și pentru aspectul fizic. Dar, dincolo de aceste cauze evidente ale excesului de greutate, se pot afla mai multe aspecte, mai puțin evidente.

Astfel, înainte de a eticheta anumite persoane obeze drept leneșe și lipsite de interes pentru sănătatea lor, ar trebui să cunoaștem și ceilalți factori, care contribuie la apariția obezității, astăzi o afecțiune din ce în ce mai frecventă. Iată câteva exemple și sfaturi pentru a te ajuta să înțelegi mai bine fenomenul și să eviți efectele nedorite:

Lipsa somnului

Somnul insuficient este o cauză majoră a obezitații. În timpul nopții, dacă îți privezi organismul de somn, acesta nu va secreta destulă leptină, hormonul care reglează apetitul, metabolismul și arderea caloriilor. Este practic cel care îți anunță creierul că organismul nu mai are nevoie de mâncare. De asemenea, vei avea prea multă grelină secretată, care face exact opusul: îi spune creierului tău că trebuie să mănânci și când să înceteze să mai ardă calorii.

Care vor fi rezultatele? Te îngrași. Deci încearcă să dormi suficient pentru a evita obezitatea. În plus, în felul acesta ești mai activă în timpul zilei, iar dacă suferi de insomnie adresează-te unui specialist.

Poluarea

Greutatea corpului nostru este controlată de hormoni. Știai că poluarea poate produce obezitate? Dar de ce? Pentru că toate substanțele chimice și poluante din mediul înconjurător și din mâncarea pe care o consumăm interferează cu hormonii, producând obezitate. Din păcate, nu poți evita poluarea, dar poți avea grijă de dieta ta zilnică, poți adopta un program corect de somn și poți evită să arunci deșeurile la întâmplare. Cu o floare nu se face primăvara, dar poți încerca măcar.

Radiatoarele și aerele condiționate

Sună absurd să te gândești că radiatoarele și aerul condiționat pot fi cauza obezității, nu? Dar iată explicația: în condiții normale, organismul uman consumă energie pentru a încălzi temperatura corpului, iar pofta de mâncare este redusă atunci când este prea cald. De asemenea, tremuratul și transpiratul sunt două procese care ard calorii. Folosind radiatoarele și aerul condiționat nu mai lași corpul să își regleze temperatura în mod natural.

Medicamentele

Unele medicamente pot avea drept efecte secundar luatul în greutate. Este vorba despre medicamentele diabeticilor, antidepresive, medicamentele pentru tensiune și antiinflamatoarele steroidienele. De asemenea, unele pastile contraceptive pot avea un astfel de efect secundar. Înainte de alegerea pilulelor contraceptive, ar trebui să consulți un medic specialist, pentru a evita orice efecte secundare nedorite.

Etnia

Etnia joaca un rol determinant în contrabalansarea obezității unei persoane. Un studiu recent a arătat că asiaticii au inclinații mai mici spre obezitate, față de hispanici sau americani. Dar chiar dacă genele „sunt împotriva ta”, tu decizi dacă te culci pe o ureche sau lupți împotriva obezității.

Familia

Familia joacă un rol major pentru greutatea copiilor. Nu este vorba de genele acesteia, ci de stilul de viață și de obiceiurile culinare. Daca văd în familie că este important să mănânce sănătos și să facă exerciții, sau că este mai comod să mănânce carne și popcorn în fața televizorului. Gândește-te bine și fă câteva modificări în stilul de viață atunci când ai un copil pentru că acesta va fi influențat de ceea ce vede la tine.

Vârsta mamei

Cu cât vârsta la care mama a născut este mai înaintată, cu atât șansele copilului de a suferi de obezitate sunt mai mari. Acest fapt este important pentru deciziile tale din viitor. Fă copii la o vârstă mai mică, pentru a nu-i expune la riscuri precum obezitatea.

Genele

Genetic, obezitatea este cel mai des transmisă de la părinți. Nu poți scapa de bagajul genetic cu care te naști, dar poți face ceva în privința efectelor acestuia. Mai ales dacă știi că ai avut ascendenți cu probleme de greutate, trebuie să ai grijă în privința dietei și să faci exerciții regulat, pentru că doar cu atenție și grijă vei putea evita problemele.

Comentarii

Comentarii

Share

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Dor de primăvară - Editorial

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Intrarea în anotimpul renașterii își face simțită prezența. Natura se trezește la viață , chiar dacă acest sfârşit de februarie a fost destul de agitat, fiind marcat de nenumărate tulburări meteorologice dar și de evenimente, de arestări repetate şi anchete subtile, de multiple declaraţii de război şi de tensiuni mocnite. Dar, propun să le lăsăm în suspensie, deoarece toate au parte de rezolvare, la un moment dat.

Odată lămurite aceste aspecte, vă invit pe fiecare dintre dumneavoastră să vă lăsați imaginația să lucreze. Nu va necesita niciun cost suplimentar, iar beneficiile le veți cuantifica mai devreme sau mai târziu.

Așadar, din acest moment până la finalul acestor rânduri vă invit la a retrăi și reimagina primăvara din punctul dumneavoastră de vedere. Nu contează câtă experiență dețineți, nu contează nici statutul social, ci mai degrabă deschiderea sufletească dublată de acea trezvie.

Socoietatea postmodernă a devenit oarecum insensibilă la schimbările psihice, la schimbările anotimpurilor iar cea mai acută lipsă de orizont este pentru noi toţi o veritabilă și feroce luptă cu dorințele, temerile, ideile sau prejudecățile noastre. De aceea, anotimpul renașterii este o invitație la accederea într-o altă etapă a vieții şi o alternativă de a ne (re)veni în fire. La modul ideal se poate compara acest lucru ca pe o ofertă de a (re)veni la normalitate, la o invitație de a ne (re)găsi buna aşezare atât în relaţie cu semenii noştri, cât mai ales cu noi înşine.

Și este minunat să observăm aceste lucruri, chiar dacă suntem în mijlocul tuturor evenimentelor. Ce bucurie este atunci când ne alocăm timpul de a ne relaxa și de a privi la florile de câmp pentru a dobândi de la ele o înțelegere. Cromatic și olfactiv…Dar nu numai atât, deoarece aşa cum albina, zburând din floare în floare, adună din ele mierea, aşa şi noi, privind la flori nu numai cu ochii cei trupeşti, ci şi cu ochii lăuntrici putem aduna înțelepciune superioară, ce ține de suflet, dobândind anumite cunoştinţe..........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

clinica implant dentar timisoara

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro