Criteriul National

9 Mai – Triplă Sărbatoare Europeană!

9 Mai  –  Triplă Sărbatoare Europeană!
mai 09
11:45 2016

     9 Mai  –  Triplă Sărbatoare Europeană!

unnamed_32

 

În fiecare an Ziua Europei este marcată pe 9 Mai şi ar trebui să reprezinte o mare însemnătate istorică pentru toate naţiunile UE, deoarece la această data s-a pronunţat renumita “Declaraţie SCHUMAN”. Cu siguranţă că vă va duce gândul la un cetăţean german, însă este vorba de Ministrul francez al Afacerilor Externe Robert Schuman care,într-un discurs de-al său din anul 1950 de la Paris a propus  stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, cu scopul de a se evita orice fel de conflicte militare pe teritoriul european.

 

În viziunea Minstrului francez, se  creiona încă de pe atunci o instituţie pur europeană care să gestioneze cooperarea în sectorul producţiei de cărbune şi a oţelăriei. Iar asta pentru că industria oţelăriei era strâns legată pe atunci de industria cărbunelui. Cărbunele reprezenta combustibilul folosit pentru întreţinerea arderii, atât de necesar prelucrării oţelului. Cum situaţia de după război era una a reconstrucţiei, aceste domenii creau zeci de mii de locuri de muncă, atât în domeniile déjà prezentate, cât şi în industria constructoare de maşini, construcţii metalice de tot felul ( poduri şi clădiri, etc).

 

La acel moment a reprezentat soluţia optimă de progres şi reconstrucţie la nivel european, iar astfel un an mai târziu, propunerea lui Robert Schuman a reunit 5 lideri europeni care au semnat actul constitutiv şi care a dus la crearea unui organism european ce este considerat a fi chiar piatra de temelie a Uniunii Europene de azi. Actul a fost semnat de Konrad Adenauer, Winston Churchill, Alcide de Gasperi, Jean Monet şi nu în ultimul rând Robert Schuman.

 

Robert-Schuman

Astăzi toate instituţiile europene îşi deschid larg porţile pentru a putea fi vizitate şi se organizează diverse evenimente cu dezbateri şi concerte destinate tuturor vârstelor şi la care participă an de an tot mai mulţi oameni. În acest scop s-a creat chiar o tradiţie prin care se aleg cele mai bune afişe prin care să se anunţe că în ziua de 9 Mai este sărbatorită cu fast Ziua Comemorativă a Europei.

 

Ziua de 9 mai 1945are conotaţii istorice deoarece marchează  ziua în care s-a terminat cel de-al Doilea Război Mondial, când de altfel s-a semnat şi actul de capitulare a Germaniei. Foarte mulţi confundă ziua Europei cu ziua în care s-a anunţat teminarea Războiului. Ei bine, semnarea capitulării Germaniei s-a semnat în noaptea dintre 8 spre 9 mai 1945, în prezenţa generalului american şi viitor preşedinte Dwight Eisenhower.

 

Tot la 9 Mai,însă de această dată ne vom referi la evenimentul din 1877, când România (proaspăt formată în 1859 de către Alexandru Ioan Cuza) şi-a proclamat independenţa faţă de Imperiul Otoman, iar Premierul de atunci Mihail Kogălniceanu, declara în Parlamentul ţării ca: ”Suntem independenţi şi suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenţa a fost recunoscută  de puterile europene ale acelor vremuri.

independenta-romaniei Premierul Dacian Cioloş transmite, într-un mesaj cu prilejul Zilei Europei, „La multi ani” românilor şi familiei europene, precizând, totodată că susţine în continuare un rol proactiv al României în UE, pentru a face faţă noilor provocări şi evoluţii din regiune şi din întreagă lume.

Confettile şi șampania ar trebui să nu rămână o amintire sau vreo himeră deoarece  ” Europa nu mai este un vis „, după cum se menționează , cu atât de puțin lirismul Președintele Comisiei Europene , Jean-Claude Juncker . Această observație amară este împărtășită de președintele Parlamentului European, care a declarat cu câteva zile în urmă ” Europa este o promisiune ,dar o promisiune pe care nu a fost păstrată. „

 

Prosperitatea și justiția socială pot fi încorporate în modelul european deoarece este esențial să fie favortizată  creșterea economică , creșterea veniturilor fiscale în favoarea locurilor de muncă și a serviciilor publice de calitate , dar, de asemenea, lupta împotriva fraudei fiscale .

Ziua-Europei-2

Visul european se naște din dorința de a fi deschis la alte culturi, ţinând cont de faptul că foștii dușmani au devenit prieteni,vecini , cu cele de pe cealaltă parte a cortinei invizibile ce au fost europene din considerente precum cele culturale şi istorice. Visul european a fost promis prin valori precum pacea, prosperitatea cât șiacest mix, această amestecare a ideilor , cunoștințelor și respectarea ființelor fără  a avea frontiere trasate în războaie.

În concluzie, Europa trebuie să fie protejată, apărată deoarece reprezintă acel ideal, acel vis pentru toți cei care fug de barbarie , de foame și război . Este un vis pentru cei care iubesc libertatea . De asemenea, este singura entitate capabilă să asigure energie , ocuparea forței de muncă , educația și stabilitatea oamenilor care îl populează . Este visul nostru comun , o ambiție democratică , mult mai mult decât piața  comună .

1947282v                            dfhjdghj

Avem 28 state membre şi tot atâtea regimuri politice ? În cazul în care Uniunea Europeană este un ansamblu destul de omogen , există de fapt, diferențe semnificative de organizare politică și instituțională . Șapte țări sunt  de exemplu monarhii , patru prezidențiale sau semi -prezidențiale și treisprezece au un parlament bicameral . Pentru a vedea în mod clar în sistemele politice europene , Europa oferă o hartă interactivă care combină informațiile principale privind distribuția puterii politice în statele membre.

Regimes_politiques_250

Astăzi, 9 Mai a devenit un simbol european -Ziua Europei care , împreună cu steagul , imnul , deviza și moneda unică ( euro ) , identifică Uniunea Europeană ca entitate politică.

Sursa foto : http://www.touteleurope.eu/

 

Redacția ziarului Criteriul Național mulțumește domnilor Daniel Hintergraber și Daniel Mihai pentru redactarea acestui material !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo