Criteriul National

A devenit Constanţa o închisoare sentimentală? – paradisul uitat sau necunoscut din apropierea ei – Pădurea Parcului Naţional Cheile Dobrogei

A devenit Constanţa o închisoare sentimentală? – paradisul uitat sau necunoscut din apropierea ei – Pădurea Parcului Naţional Cheile Dobrogei
martie 13
11:36 2016

imagine_articol_1

De aproximativ doi ani locuiesc din nou în Constanţa după un periplu mai lung prin țară și prin Europa (facultate și practică) şi observ nişte schimbări mai noi şi mai vechi în comunitate pe care nu reuşesc deloc să mi le explic. Trebuie să spun de la bun început că nici oraşul şi nici Europa nu mi-au inspirat un stil sportiv de viaţă, ci a fost o pornire a mea din urmă cu aproximativ 6-7 ani când locuiam în Bucureşti şi când, brusc, am înlocuit fumatul cu alergatul în parc, fără să am niciun prieten cu acest obicei.

Apropierea faţă de natură şi importanţa culturii într-o comunitate sunt cu siguranţă teme aprofundate în Austria. Revenind la Constanţa, este adevărat şi cu experienţa vestică, observ câteva lucruri pe care nu pot să mi le explic. Este suficient să ai 3 clase ca să afli că la pădure este mai sănătos să faci sport decât grătare dar observ cu mare tristețe că stilul de viaţa local se bazează pe satisfacere instinctelor primare: mâncare, băutură, nani şi sex. Nu doar că am încercat să povestesc atât administraţiei cât şi societății despre aceste teme, dar chiar  am organizat si intreprins diferite activităti cu ajutorul prietenilor care să demonstreze şi să combată această condiţie precară de civilizaţie pe care o are Constanţa şi probabil cea mai mare parte a României, exceptând Ardealul.

Anul trecut am organizat o acţiune ecologică în Parcul Cheile Dobrogei încercând să atrag atenţia asupra acestui tezaur ignorat aproape complet de către constănţeni. Am adunat peste 30 de saci mari de deşeuri şi am petrecut timp în aer liber într-o poieniţă aproape virgină.

Prieteni care veneau la mine în vizită când locuiam în Austria mă întrebau de ce sunt aşa puţini oameni pe stradă în weekend. Familiei am avut ocazia să îi arăt unde sunt locuitorii. Toate pădurile şi parcurile învecinate Vienei sunt pline de oameni care fac mişcare. Orice încerci să le spui românilor despre lucrurile bune ale vestului, te lovesc cu cea mai inteligentă replică: ,,păi ce, noi avem salariile lor?”. Eu am acum convingerea că nivelul ridicat de civilizaţie al vestului s-a clădit pe respectul faţă de cultură şi dragostea pentru natură. Ar fi atât de simplu să schimbăm foarte mult în bine stilul nostru de viaţă local fără aproape niciun efort financiar deosebit. Pur si simplu să acordăm mai multă atenţie parcurilor naţionale din judeţ şi artiştilor locali şi naţionali. Curaj că se poate!

Galeria foto este alcătuită din imaginile unui grup de iubitori de sport şi natură postate pe blogul dlui Marius Dumitrel cât și din alte postări pe sait-uri de specialitate (dingradinaluiardei.ro, lataifas.ro) și arhiva proprie.

harta_indicatii

 

cheile-dobrogei-intrarea-in-chei

 

Fotografie0370 18

Fotografie0368

DSC00258

DSC00290

DSC07979

4

5

6

DSC08002

Fotografie0365

Fotografie0367

Fotografie0373

Fotografie0374

Fotografie0378

3

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo