Criteriul National

A fi sau a nu fi

A fi sau a nu fi
iulie 28
12:45 2016

Sănătatea copiilor noştri !

77
 
   Mai zilele trecute , în oraşul unde locuiesc, am întâlnit pe stradă un grup de copii în vacanţă (între 10-12 ani) care , într-o manieră sincronizată, desfăceau cutiile cu băuturi acidulate ăi pungile cu cartofi. Le spun că nu-s bune pentru sănătate, iar ei în cor îmi răspund: 
                                                                                               -Lasă-ne, lasă-ne, o să bem şi o să mâncăm aceste delicii chiar şi atunci când nu vom mai avea ficat! -
 
    Răspunsul lor era atât de profund , încât m-a blocat o secundă.
Consumul de produse dăunătoare sănătăţii era perceput şi imprimat în memoria lor ca ceva natural. Asta e cam de mult poveste ! Cred ca aşa văzuse la părinţi, la bunici, la vecini şi la profesori, încât , păreau convinşi că a face altfel ar fi  fost un semn al neadaptării la „lumea civilizată „, al excluderii din gaşcă.
 
    Din acest punct ar trebui repornit sistemul de sănătate şi educaţie !
 
    Să reeducăm : bunicii, părinţii , profesorii şi , IMEDIAT, ca prioritate ZERO, COPIII!
 
    Oricâte vorbe s-ar aduna, pe ecrane, pe unde şi pe hârtie, despre neregulile din Sistemul Sanitar, sănătatea fiecăruia dintre noi depinde de EDUCAŢIA pe care personal o avem în acest domeniu vital.  
  Suntem ceea ce mâncăm !                                            Să eradicăm cauzele , nu efectele !
   Copiii fac ceea ce văd în mediul în care trăiesc, asediaţi de mijloacele de propagandă foarte agresive. Sunt tentaţi să încerce tot ceea ce e prezentat ca „Nou”, fără să gândească că s-a schimbat doar ambalajul.
   Părinţii ,mulţi dintre ei, nu ştiu mai mult decât au văzut  la televizor , pentru cî, la rândul lor,  nu au fost educaţi ,în şcoală, despre efectele nocive ale consumului de băuturi şi alimente „supraîncărcate energetic „.
777
 
 Cheia rezolvării , ieşirea din cercul vicios, este EDUCAŢIA.  Statul trebuie să facă din Sănătatea copiilor o problemă de Siguranţă naţională ! 
 
Investiţiile eficiente şi sigure sunt în prevenirea îmbolnăvirilor, nu în aparatura sofisticată depozitată în subsolurile spitalelor.
                               
Dacă mai există minuni, ar trebui să o vedem şi pe aceasta!
Sursa foto ioanabarbu.com 
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro