Criteriul National

A fi sau a nu fi

A fi sau a nu fi
iulie 28
12:45 2016

Sănătatea copiilor noştri !

77
 
   Mai zilele trecute , în oraşul unde locuiesc, am întâlnit pe stradă un grup de copii în vacanţă (între 10-12 ani) care , într-o manieră sincronizată, desfăceau cutiile cu băuturi acidulate ăi pungile cu cartofi. Le spun că nu-s bune pentru sănătate, iar ei în cor îmi răspund: 
                                                                                               -Lasă-ne, lasă-ne, o să bem şi o să mâncăm aceste delicii chiar şi atunci când nu vom mai avea ficat! -
 
    Răspunsul lor era atât de profund , încât m-a blocat o secundă.
Consumul de produse dăunătoare sănătăţii era perceput şi imprimat în memoria lor ca ceva natural. Asta e cam de mult poveste ! Cred ca aşa văzuse la părinţi, la bunici, la vecini şi la profesori, încât , păreau convinşi că a face altfel ar fi  fost un semn al neadaptării la „lumea civilizată „, al excluderii din gaşcă.
 
    Din acest punct ar trebui repornit sistemul de sănătate şi educaţie !
 
    Să reeducăm : bunicii, părinţii , profesorii şi , IMEDIAT, ca prioritate ZERO, COPIII!
 
    Oricâte vorbe s-ar aduna, pe ecrane, pe unde şi pe hârtie, despre neregulile din Sistemul Sanitar, sănătatea fiecăruia dintre noi depinde de EDUCAŢIA pe care personal o avem în acest domeniu vital.  
  Suntem ceea ce mâncăm !                                            Să eradicăm cauzele , nu efectele !
   Copiii fac ceea ce văd în mediul în care trăiesc, asediaţi de mijloacele de propagandă foarte agresive. Sunt tentaţi să încerce tot ceea ce e prezentat ca „Nou”, fără să gândească că s-a schimbat doar ambalajul.
   Părinţii ,mulţi dintre ei, nu ştiu mai mult decât au văzut  la televizor , pentru cî, la rândul lor,  nu au fost educaţi ,în şcoală, despre efectele nocive ale consumului de băuturi şi alimente „supraîncărcate energetic „.
777
 
 Cheia rezolvării , ieşirea din cercul vicios, este EDUCAŢIA.  Statul trebuie să facă din Sănătatea copiilor o problemă de Siguranţă naţională ! 
 
Investiţiile eficiente şi sigure sunt în prevenirea îmbolnăvirilor, nu în aparatura sofisticată depozitată în subsolurile spitalelor.
                               
Dacă mai există minuni, ar trebui să o vedem şi pe aceasta!
Sursa foto ioanabarbu.com 
Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte inspiratului autor Vasile Soroceanu şi totodată,pe această cale îl asigură de colaborarea ce se doreşte a fi permanentizată !

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo