Criteriul National

A fost odată o întâmplare…

A fost odată o întâmplare…
decembrie 12
16:35 2018

cover

A fost odată o întâmplare…

De cate ori nu afirmam astfel? Atata temei ne punem in aceasta definitie precum cea de „INTAMPLARE ” ,ca nu vrem sa mai stim nimic de ce puteam NOI sa facem… Altfel spus lasam totul la voia „Intamplarii „.
Chiar asa e firesc sa procedam ?
Sa plecam de la un fapt intamplat recent . Am vorbit cu un carutas sa-mi aduca niste gunoi de grajd. Dupa ce-am vorbit, mi-am dat seama ca il va aduce in cosul carutei, il va imprastia pe drum si face si mizerie pe strada. Atunci mi-a venit gandul sa-i pregatesc niste saci si sfoara de legat. Ce-am gandit , am si facut . Dupa care, dimineata urmatoare ,am fost cu ochii pe drum sa-l vad si sa-i dau sacii. Asa „din intamplare ” , l-am vazut , i-am dat sacii pregatiti tot „din intamplare ” si, astfel am rezolvat problema.
7
Observati dumneavoastra ceva miraculos in cele petrecute ?
Evident ca Nu. Este ” adaptarea la imprejurari”, adaptare care este de importanta cardinala in viata omului. N-am facut nimic deosebit : am privit cu atentie ceea ce urmaream si am cautat prin gandul meu solutia cea mai buna. Anticipand ca furnizorul imi va aduce gunoiul de grajd in cosul carutei , am cutat alta solutie, pentru a face o treaba „ca la carte”, am pregatit sacii din iuta , asa cum imi dictau imprejurarile .Ceea ce parea „intamplator „s-a dovedit ca este rezultatul gandirii si actiunii mele impuse insa chiar de imprejurari. Primul gand n-a fost acesta. L-am schimbat tot voit, insa nu ca asa am dorit, CI la ordinul venit din exterior, care raspundea perfect scopului meu.
Carcotasii vor spune : Eu nu pot sa fiu asa de schimbator ! I-am zis sa-mi aduca o caruta de gunoi , ce-o zice omul cand ii cer sa-mi aduca 15 saci ! Ce fel de om sunt eu …?
Acesti „originali” uita esentialul : nimic nu este batut in cuie, adica fixat intr-un loc, vesnic si intr-un anumit fel !
Ieri n-a fost ploaie si azi e soare ! Ar trebui sa invinuim Natura ca este schimbatoare !
Numai cel care se va adapta imprejurarilor exterioare va reusi. Sa ne „supunem ” gandul si fapta IMPREJURARILOR care stapanesc momentul si locul unde ne aflam .
Daca vom refuza primirea unui alt gand si vom lasa totul dupa ” Cum o vrea Domnul ! „, ne vom convinge pe cheltuiala noastra ca nu „Intamplarea ” a fost cauza nereusitei, Ci comoditatea noastra de a fi atenti si de a actiona in concordanta cu imprejurarile. Domnul ne-a dat vointa si libera alegere. Faptul ca noi voim altceva decat o cer imprejurarile, raspunderea este exclusiv a noastra si vom culege ceea ce a semanat sau nu am semanat.
Sa gandim si sa facem asa cum impun IMPREJURARILE- care nu sunt sub autoritatea noastra !

Pe final , vreau sa va aduc aminte si de un alt aspect. Ca de fiecare data, o sa spuneti imediat : „Bine ca esti tu impacat cu toate, fericitule ! ”
Deloc intamplator, ar trebui sa ne oblige sa ne intrebam : ” Si … in fond, de ce sunt eu nemultumit de viata ?”
Fiindca dorim sa schimbam ceea ce nu sta in puterea noastra, toate sa se schimbe , numai noi sa ramanem aceiasi .Chiar spunem , mai mereucu mandrie : Eu sunt acelasi de cand ma stiu ! Mai mult,suntem suparati cand vedem pe altii ca sunt mereu altfel si zicem : Nu mai ai cu cine vorbi, s-a schimbat, nu-l recunosti !
Cu alte cuvinte, devenirea unui om , evolutia sa, chiar daca o percepem numai la ceea ce se vede, ajunge sa fie un mare pacat.

key-word
Aceste mentalitati blocheaza adaptarea noastra la evenimentele care sunt dincolo de dorinta si vointa noastra, evenimente care impun conditiile materiale si spirituale in care suntem obligati sa traim.
In viata fiecarui om au existat si vor fi alternante intre Bine si Rau, fiind nevoiti sa trecem si prin mai rau pentru a ajunge la bine. Ca exemplu : pentru cel plecat din tara la munca, era greu acasa, insa afara, la inceput, este mult mai greu, dupa care , gasind rostul lucrurilor, situatia se amelioreaza, si, intors acasa, e chiar bine.
Pentru a ramane in echilibru, in special psihic, trebuie sa treci prin timp impacat . Sa ai bucuria de a trai, viata fiind un dar , unica si irepetabila. Nu te lasa-n zadar intristat de Soarta.
Esential este sa-ti amintesti ca la tine e CHEIA SCHIMBARII, a adaptarii la vremurile in care traiesti. Fiecare are „in portofoliu” atat binele cat si raul. Sa nu asteptam de la Lume ceea ce avem nevoie. N-o sa primim. Sa ne desprindem de Lume si sa cautam sa fim impacati cu noi insine!

Sursa foto : pinterest.com,Rose in the desert

Redacția platformei media Criteriul Național mulțumește domnului Vasile Soroceanu pentru acest material trimis astăzi 13 Decembrie 2018 în exclusivitate.Totodată,pe această cale îl asigură de statutul de colaborator permanent

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu