Criteriul National

A început evacuarea civililor din Mariupol / Autobuzele au ajuns la Zaporoje

A început evacuarea civililor din Mariupol / Autobuzele au ajuns la Zaporoje
aprilie 02
02:00 2022

După ce autoritățile au întâmpinat mai multe probleme în evacuarea civililor din Mariupol, aceștia au fost în cele din urmă urcați în autobuze în orașul Berdiansk și s-au îndreptat vineri către orașul Zaporojie, controlat de guvernul ucrainean, potrivit consiliului orașului Mariupol, citat de CNN.

Mariupol, oraș intens bombardat de rușiFoto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Mai multe autobuze au ajuns deja în Zaporojie.

Oficialii verifică oamenii și documentele înainte de coborârea din autobuze.

„Apoi există un întreg sistem de voluntari și oficiali ai guvernului orașului. Aproape toți refugiații cu care am vorbit spun că locuința lor a fost distrusă în Mariupol”, a declarat reporterul CNN de la fața locului.

Unii bărbați au spus că au fost puși să-și scoată cămășile la punctele de control ale armatei ruse și au fost verificați de tatuaje despre care forțele ruse cred că ar ajuta să-i identifice dacă fac parte din armata ucraineană.

Un pasager din autobuz a spus că „un băiat de 18 ani a fost văzut cu tatuaje și a fost imediat îmbrăcat, i s-a pus o glugă pe cap și aruncat într-un transportor blindat de soldații ruși și dus”, potrivit reporterului CNN.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii hotărâse vineri seară să amâne încercarea de evacuare a civililor din orașul asediat Mariupol, potrivit BBC.

„Echipa CICR care se îndreptase vineri spre Mariupol pentru a facilita trecerea în siguranță a civililor a trebuit să se întoarcă la Zaporojie după ce aranjamentele și condițiile au făcut imposibilă continuarea”, a spus CICR.

Urmărește ultimele evoluții din a 37-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul