Criteriul National

A început figurația, dar atenție pe banii noștri! Partea a Doua

A început figurația, dar atenție pe banii noștri! Partea a Doua
mai 06
17:01 2016

A început în mod legal figurația. Timp de o lună de zile,blatul ușor – ușor se va coace. Mai are rost să vă aducem aminte de modul sfidător în care cei implicați în asemenea manevre operează? Aşa cum bine intuiţi, se pot bate recorduri, deoarece totul e posibil iar prin strategeme îşi vor vedea interesul, încălcând cu atât mai mult…limita bunului simț.

START-IN-CAMPANIE-300x212

Campanie electorală

Multe tobe şi tam-tam
Au ieşit pe macadam
Şi ţicneala de pe stradă
Nu-i decât o… mascaradă.

epigramă de Vasile Mureşan din Spinul, nr. 16 decembrie 2009

 

Campania electorală este doar o formă de prezentare a unora sau a altora într-o lumină favorabilă, aparte . Totul pare de-a dreptul idilic, oarecum dictat de interesele acestea, de miza imensă de a ajunge la putere, la „borcanul cu miere”.

Pen­tru dobândirea suc­ce­sului acestui proiect, fiecare dintre candidaţi are nevoie de a se înfăţişa comunităţii cât de dedicat şi aplecat intereselor şi nevoilor oamenilor. Vic­toria lui se obţine din această muncă de convingere , deoarece fără acest lucru nu există reţete prestabilite. Prin orice fel de mijloace, prin orice fel de idei, oricât de inspirate sau mai puţin inspirate candidaţii care doresc aceste demnităţi au un staff, nişte oameni apropiaţi care îi împărtăşesc convingerile.

Până aici totul pare în regulă, ţinând cont că, cel puţin , măcar legal, Statul a stabilit regulile jocului şi am scăpat de obiceiurile nocive ale cumpărării, influenţării votului prin fel de fel de lucruri, aşa numitele „pomeni electorale”!

Totuşi, dacă tot ne considerăm că am trăi într-un stat democratic, fiecare dintre posibilii candidaţi ar trebui să se prezinte şi să fie cunoscuţi de către toţi, prin programele, reformele, iniţiativele care ar fi posibile în viitor.

Unii dintre aceştia sunt mai pragmatici şi nu sunt vocali.Dar, din punctul nostru de vedere, unii dezbat şi aruncă în spaţiul media multe lucruri interesante şi nu prea. Unele dintre temele de campanie sunt false, iar dezbaterea publică este mai mereu viciată de tot felul de diversiuni, cum ar fi de pildă cea din jurul „ofiţerului acoperit”, pe care nu-l poate deconspira nimeni, pentru că legea in­terzice astfel de deconspirări.

Nu trebuie să ne înspăimântăm şi să să trăim sub spectrul terorii deoarece mulţi dintre candidaţi joacă unele roluri scrise de alţii – păpuşari politici, specialişti în comunicare etc. şi nu candidează în numele unor valori şi convingeri morale, civice şi politice.

Totuşi, cei care doresc să ştie cine sunt domniile lor cu adevărat ar trebui să cunoască,( în afara faptului de a fi curioşi)  ce pregătiri şi talente îi recomandă cât şi programul politic în care fiecare poate să-şi susţină obiectivele, de la statul de drept, relaţiile cu NATO şi UE, până la programele de politici sociale etc

alegeri

În plus, din Trecutul recent nu prea putem să-l identificăm sau desprinde niciun fel de uncrez politic valabil, în afara interesului personal…Tot ceea ce reprezintă şi se ridică la convingeri, la valori, la competenţe administrative pe proiecte de anvergură mică şi medie ar trebui cunoscute, încurajate şi explicate. Deoarece , de 26 de ani parcă ne-am învârti într-un cerc vicios, mereu frustraţi, mereu marginalizaţi…

Totodată, pe undeva, frazele frumoase contrastează vizibil şi supărător cu acţiunile din ultimii ani, iar cu siguranţă această cam­­pa­nie nu va fi una demnă şi plină de fair-play, pentru că vor exista mereu motive şi pricini de scandal, mereu elemente care pot să fie exploatate abil de către unii şi alţii. O campanie electorală este deseori construită pe ostilitate şi conflict, nu numai pe considerente care ar ţine vreun moment de conceptul de re­con­ciliere naţională.

Mărturisim și ne temem că în această campanie ni se oferi un spectacol destul de anost şi trist, şi de aceea pe final, ca să înveselim atmosfera şi să vă destindem ne permitem să vă aducem aminte de o poantă plină de tâlc.

Vă lăsăm să parcurgeţi bancul , dar în acelaşi timp am dori să reflectaţi puţin, înainte de a avea o opţiune sau de a adera la ideile unui candidat…pentru a-l crede! Mai mult, chiar dacă veţi ajunge să credeţi că punând ştampila de vot nu numai la alegerile ce se apropie, dar şi cu celelalte ocazii veţi schimba ceva în bine, ar trebui să ştiţi că politicienii noştri ar trebui să aibe grijă de noi nu numai la nivel declarativ ! De aceea , pentru a ocupa o funcţie din care ar trebui să ne reprezinte pe noi toţi şi nu doar pe ei, ar trebui să cunoască faptul că ei SUNT ÎN SLUJBA NOASTRĂ şi nu invers!

Doi politicieni unul tânăr şi unul bătrân se plimbau pe stradă. Deodată, fără veste apare un ţigan şi smulge diplomatul din mâna celui bătrân şi se face nevăzut.

Uluiţi de acest lucru, cel mai tânăr dintre ei se repede sa îşi scoată pistolul din buzunar şi să tragă după el. Surprinzător, calm, cel mai în vârstă îl opreşte şi îi zice:
- Lasă-l în pace! Aminteşte-ţi că şi noi am început de undeva!

Sursa foto :www.ziuaveche.ro

 

Departamentul  Pamflet Criteriul

 

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Pamflet Criteriul

Pamflet Criteriul

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo