Criteriul National

A murit Vasile Gherasim, fost primar al Sectorului 1 – Esential

A murit Vasile Gherasim, fost primar al Sectorului 1 – Esential
noiembrie 07
14:28 2020
Vasile Gherasim, consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României (CCR) şi fost primar al Sectorului 1 al Capitalei, a încetat din viaţă, la vârsta de 70 de ani, a anunţat sâmbătă conducerea CCR.

„Cu profundă tristeţe am primit vestea plecării dintre noi a colegului nostru, Vasile Gherasim, consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României. Prieten, coleg, conducător de departament, cu toţii am pierdut în primul rând un OM, un exemplu de profesionalism, putere de muncă şi abnegaţie în slujba binelui comun. Vasile Gherasim s-a născut în 27 ianuarie 1950, în localitatea Moineşti, judeţul Bacău. Licenţiat în drept şi sociologie, doctor în sociologie urbană, Vasile Gherasim a desfăşurat pe parcursul carierei sale o intensă activitate în administraţia publică centrală şi locală a statului român”, se precizează într-un comunicat al Curţii de Conturi a României transmis AGERPRES.

Vasile Gherasim s-a născut în 27 ianuarie 1950, în oraşul Moineşti, judeţul Bacău, potrivit site-ului Camerei Deputaţilor, www.cdep.ro.

În 1973 a fost licenţiat în Sociologie, la Universitatea Bucureşti, iar în 1982 în Drept, la aceeaşi Universitate, arată sursa citată. Între 1978-1983 a obţinut o specializare în domeniul administraţiei locale de stat, iar în 2005 a obţinut titlul de Doctor în sociologie urbană. În 2010, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare pentru Administraţie şi Interne, iar în 2011 Institutul Diplomatic Român, menţionează site-ul www.zmb.ro (Zona Metropolitană Bucureşti).

În perioada 1973-1978 a fost inspector la Corpul de control, judeţul Bacău (Consiliul Popular Judeţean), iar între 1978 şi 1981 a ocupat funcţia de secretar la Primăria Buhuşi. Timp de doi ani (1981-1983) a fost viceprimar al oraşului băcăuan Moineşti, iar ulterior (1984-1989) a fost consilier juridic principal la U.A. Sf. Gheorghe, jud. Covasna.

Din decembrie 1989 până în mai 1990, a fost prim-vicepreşedintele al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN) Covasna şi CPUN Bucureşti. Între 1990-1999, a îndeplinit funcţia de director SC MGV SA Bucureşti.

Din 2000, pentru un mandat de patru ani, a fost primarul Sectorului 1 din Bucureşti.

Între 2004-2005, a ocupat fotoliul de secretar de stat în cadrul Ministerului de Interne. Ulterior, în perioada 2005-2008, a fost director SC AS Ideal Construct SRL.

A fost deputat din partea PD-L între 2008 şi 2012. În această calitate, a fost preşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului (sep. 2011 – feb. 2012) şi membru în Delegaţia Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei. A făcut parte din grupurile parlamentare de prietenie cu Tunisia, Lituania şi Cipru. Între 2013 şi 2016, a fost consilier parlamentar la Camera Deputaţilor, iar în 2016, consilier al Primarului General.

La 7 noiembrie 2017, a fost numit de Parlament în funcţia de consilier de conturi, pentru un mandat de nouă ani, începând cu data numirii.

În plan politic, între 1992-1996 a fost membru în Consiliul Naţional al Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR, actualul Partid Social Democrat – PSD) şi vicepreşedinte Bucureşti şi preşedinte sector 1 PSD (1996-2004). A fost membru fondator al PDSR. Din 2005, a fost membru al Partidului Democrat (PD) şi vicepreşedinte al Partidului Democrat-Liberal sector 1 (2006-2008). În 2013, şi-a înaintat demisia din PD-L. Între 2014-2016, a deţinut funcţia de secretar executiv în formaţiunea Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR). Din 2016, a revenit în PSD, ajungând membru al Organizaţiei Sector 1.

Activitate publicistică: 1977 – diverse articole în Revista Română de Demografie; 2002 – „Monumente ale Sectorului 1″; 2004 – „Bucureşti, Sector 1″; 2004 – „1989 după 15 ani”; 2007 – „Provocările istoriei şi expansiunea metropolitană”; 2007 – „Monumentele Eroilor”. A fost director la Gazeta „România tânără” Bucureşti.

A fost decorat cu Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de „Cavaler”, acordat de Presedintele României în 2005.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul