Criteriul National

„A sărit azi DNA din baie…că nu prea ar vrea să îl deranjeze pe Vlăduț și Mihăilă cu dosarele alea despre vacxine….”

„A sărit azi DNA din baie…că nu prea ar vrea să îl deranjeze pe Vlăduț și Mihăilă cu dosarele alea despre vacxine….”
aprilie 23
00:31 2022

„Pe scurt, prin administrarea cloud-ului guvernamental, SRI vrea să controleze/ supravegheze orice dată cu caracter personal a oricărei persoane din România. Ai un accident, se accesează cloudul, cloudul este administrat de SRI. Te însori, se apelează la cloud, aduci la cunoștință SRI. Ai pietre la rinichi, din nou, se apelează cloudul, anunți SRI. Și tot așa. Se numește un nou Big Brother, administrat de SRI.

Numai că din 2015, știm din motivarea neconstituționalității Legii Big Brother 3, că SRI nu are voie să facă următoarele:

• SRI nu poate avea acces nelimitat și nesupravegheat la datele informatice deținute de persoane de drept public și privat (care vizează dreptul la viață intimă, familială, privată, secretul corespondenței, date cu caracter personal) pentru că nu este un organism civil care să funcționeze integral în baza controlului democratic, ci entitate militară, subordonată ierarhic, cu activitate în domeniul informațiilor

• Structura SRI în sine nu îndeplinește garanțiile necesare respectării drepturilor fundamentale referitoare la viaţă intimă, familială şi privată şi la secretul corespondenţei

• Tipul de date cuprinse în aceste sisteme şi reţele sunt inclusiv date care privesc viaţa privată a persoanelor utilizatoare, datele avute în vedere conduc la concluzii foarte precise privind viaţa privată a persoanelor. Lipsa reglementărilor clare și precise deschide calea abuzurilor și arbitrariului.

• Accesul la un sistem informatic care stochează acest tip de date constituie una din metodele speciale de supraveghere și nu se poate face decât în baza CPP, cu mandat de la judecător. Lipsa autorizării reprezintă o ingerință în drepturile fundamentale la viaţă intimă, familială şi privată şi a secretului corespondenţei şi, prin urmare, contravine dispoziţiilor constituţionale care consacră şi protejează aceste drepturi.

• Persoanele ale căror date au fost păstrate trebuie să beneficieze de garanţii suficiente care să le asigure protecţia împotriva abuzurilor şi a oricărui acces sau utilizări ilicite.

• Limitarea exerciţiului drepturilor personale în considerarea unor drepturi colective şi interese publice, ce vizează securitatea cibernetică, rupe justul echilibru care ar trebui să existe între interesele şi drepturile individuale, pe de o parte, şi cele ale societăţii, pe de altă parte.

• Orice persoană ale cărei drepturi, libertăţi sau interese legitime au fost afectate prin acte sau fapte, în virtutea dispozițiilor legale, trebuie să se poată adresa unei instanţe judecătoreşti independente şi imparţiale. Altfel încalci CEDO.

• SRI, STS etc nu sunt auditate cibernetic de nimeni. Ca atare, sunt susceptibile de a genera o aplicare discreționară, abuzivă, nepermisă în domeniul reglementat. Auditul trebuie să fie sistematic, detaliat, măsurabil, tehnic, verificabil.

• Controlul trebuie efectuat de o entitate independentă, exterioară autorităţii controlate, iar normele edictate nu trebuie să facă iluzorie respectarea obligaţiilor referitoare la securitatea cibernetică

Ce s-a întâmplat după asta? Știm: SRI – care își promovase în Parlament pachetul scris de ei al legilor Big Brother  – a purces imediat – prin DNA – la reținerea judecătorului Toni Greblă. Capre, rochii și embargo cu Rusia. După 5 ani, în 2019, ÎCCJ a achitat definitiv pe toată lumea din dosar, inclusiv pe Greblă. Temeiul achitării: fapta nu există, fapta nu este prevăzută de legea penală.

Istoria își bate joc de cei care nu o cunosc, repetându-se, spunea Iorga. Lepădați-vă de istorie, vă îndemna Cioran”, precizeaza Sorina Ruxandra Matei. (Cristina T.).

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

photostudio_1649947095742

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul