Criteriul National

Academia Română revine cu explicații: Cine a elaborat și de ce a șters apoi comunicatul în care susținea că tehnologia 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății – Telecom

Academia Română revine cu explicații: Cine a elaborat și de ce a șters apoi comunicatul în care susținea că tehnologia 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății – Telecom
septembrie 02
14:55 2020

Academia Română a comunicat miercuri către HotNews.ro că documentul în care susținea că tehnologia 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației a fost elaborat de membri ai Secției de științe medicale, coordonați de președintele secției, academician Victor Voicu. Conducerea Academiei susține că a luat decizia retragerii acestui document, deoarece „a hotărât preluarea inițiativei de a organiza o dezbatere la nivel național, cu partiiparea tuturor facorilor implicați’, fără a prezenta însă ce demersuri a făcut în acest sens.

Academia Română a răspuns miercuri întrebărilor HotNews.ro legate de cine a elaborat și șters ulterior comunicatul în care acest for științific susținea că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației.

  • Redăm mai jos integral răspunsurile Academiei la întrebările HotNews.ro:

HotNews.ro: Cine a elaborat poziția Academiei pe tema 5G din comunicatul publicat joi pe site? Academia Română: Documentul a fost elaborat de membri ai Secției de științe medicale din Academia Română, coordonați de președintele secției, acad. Victor Voicu. Materialul a fost redactat pe baza unei ample documentări realizate de acad. Victor Voicu și colaboratorii săi, care are ca fundament științific bibliografia internațională în domeniul medical din ultimii doi ani.

  • HotNews.ro: Cine l-a retras de pe site și care sunt motivele pentru care comunicatul nu mai apare pe site-ul Academiei?


Academia Română:
Decizia retragerii comunicatului aparține conducerii Academiei Române și a fost luată în urma consultărilor în cadrul cărora s-a hotărât preluarea inițiativei de a organiza o dezbatere la nivel național, cu participarea tuturor factorilor implicați (social, economic, politic) și elaborarea unui document comun.

  • HotNews.ro: De ce nu menționați oamenii de știință ori studiile în baza cărora Academia consideră că 5G ar putea afecta sănătatea?

Academia Română: Documentul din data de 27 august 2020 reprezintă o sinteză a unui material mai amplu, care conținea și bibliografia științifică utilizată, dar care nu putea face obiectul unui comunicat de presă. O bibliografie selectivă este acum disponibilă pe site-ul Academiei Române.

Academia Română: „Documentul din data de 27 august 2020 nu a avut în vedere licitația pregătită de ANCOM. Sursa documentului constă în preocuparea față de implementarea tehnologiei 5G și posibilele efecte asupra sănătății pe termen lung (când această tehnologie va fi utilizată la un nivel mult mai avansat), nu în viitorul imediat.”

  • Tot miercuri, Academia a publicat din nou pe site-ul său un comunicat de presă în care susține același lucru legat de motivele ștergerii poziției anterioare pe tema 5G:

Comunicatul nostru a fost gândit ca o invitație către întreaga societate românească (specialiști, factori de decizie, mediul economic, corpul medical și întreaga populație), pentru ca împreună să analizăm și să ajungem la niște concluzii utile fiecăruia dintre noi.

„Comunicatul a stârnit controverse, ignorându-se faptul că Academia Română a solicitat o analiză a impactului utilizării pe termen lung, deci ca urmare a expunerii de lungă durată a populației la radiațiile emise de aceste tehnologii. Studiileau menirea să trateze într-o manieră echilibrată avantajele și dezavantajele acestortehnologii și să evalueze potențialul de risc asupra sănătății. Academia Română nu se opune implementării noilor tehnologii, ci dorește să fie luat în considerare principiul medical al prevenției înainte de trecerea la utilizarea lor pe scară largă.

Precizăm că decizia conducerii Academiei Române de a retrage comunicatul de pe site-ul instituției a fost luată ca urmare a hotărârii de a prelua inițiativa organizării unei dezbateri la nivel național, cu participarea tuturor factorilor implicațiși elaborarea unui document comun.”, se arată în comunicatul transmis miercuri, 2 septembrie de Academia Română.

Academia a mai publicat și o bibliografie selectivă cu mai multe articole din presa de specialitate și opinii din presa internațională pe marginea tehnologiei 5G.

  • Îngrijorările Academiei Române vin în contradicție cu pozițiile Comisiei Europene, ale Institutului Național de Sănătate Publică ori ale ANCOM, autoritatea care monitorizează radiațiile rețelelor telecom, care susțin că rețelele 5G funcționează la niveluri cu mult sub limitele considerate sigure pentru sănătate, astfel că nu sunt indicii că ar fi un pericol. Poziția Academiei a fost criticată masiv joi de opinia publică.

Pentru detalii citește: În contradicție cu Comisia Europeană, Institutul de Sănătate și autoritatea de resort, Academia Română susține că implementarea tehnologiei 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației

  • Reacția fizicianului Cristian Presură la comunicatul Academiei Române:

Fizicianul Cristian Presură a reacționat joi seara pe pagina sa de Facebook față de comunicatul Academiei Române referitor la utilizarea tehnologiei 5G, demontand mare parte dintre argumentele prezentate de instituție:

„Am vazut comunicatul Academiei referitor la 5G. Din pacate nu are linkuri la referinte, asa incat e greu de discutat. Doar cateva puncte.
1. ‘oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de cca 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune’. Standardele pentru 5G sunt aceleasi ca 4G cand vine vorba de densitatea de energie. Simplu spus, daca intindem mana in aer, nu vom primi mai multa energie pe secunda de la o antena 5G decat primim deja de la o antena 4G. Nu vad cum se justifica factorul de 100 din comunicat.
2. ‘dezvoltând practic un ocean artificial de radiații’. Cuvantul „ocean de radiatii” sperie, desi suntem inconjurati si de „oceane” de alte radiatii: lumina si particule neutrino. „Ocean de radiatii” nu inseamna neaparat periculos!
3. „radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz )”. Tehnologia implementata pana acum foloseste pana la 10 GHz si, pe viitor, se vorbeste de atingerea a maxim 70 GHz. In niciun caz 300 GHz, care e o limita superioara teoretica ce apare doar in standardul www.icnirp.org. Cu alte cuvinte, pana sa se atinga 70 GHz va curge multa apa de Dunare, iar cand se va discuta de implemenarea 300 GHz fie va fi trecut o generatie sau doua, fie standardul va fi ajustat.
4. „autorități medicale internaționale clasifică câmpul electromagnetic produs de radiofrecvențe ca posibil carcinogen la om”. E adevarat, la aceeasi categorie sunt inclusi si castravetii murati. Categoria indica cum, daca punem intensitati uriase, mult mai mari, putem observa efecte in animale. La o categorie mai grava este „probabil cancerigen”, acolo unde fumul de tigara are 9 molecule din aceasta categorie (https://bit.ly/2EEAG0u). Iar la cateoria „sigur cancerigen” intra carnea procesata. Citesc ca 50 de grame zilnice de carne procesata creste sansa de cancer de colon cu 18% (https://bit.ly/2Qriqul). Zic asta doar sa vedeti cat de sanatosi sunt castravetii murati fata de fumul de tigara sau carnea procesata. Iar 5G-ul intra la castraveti murati.
5. „radiațiile milimetrice se absorb la nivelul pielii, în profunzime de cca 1-2 mm”. Aici chiar asa e, e foarte bine ca se spune. Radiatia 5G nu penetreaza dincolo de piele, e important de stiut asta, pentru ca sa nu ne fie frica ca radiatia asta ajunge „sa ne citeasca gandurile”.
Comunicatul continua:
6.” iar efectele locale se pot transmite prin mecanisme moleculare în restul organismului.” Singurele efecte locale sunt cele termice, dar astea pot fi neglijate in raport cu variatia temperaturii din mediul ambiant. Daca exista alte efecte, ar fi trebuit link cu o dovada clara a faptului ca pericolul este mare.
7. Si la sfarsit comunicatul spune:” Avertizăm că implementarea tehnologiei 5G, fără o evaluare concretă a riscurilor și vulnerabilităților, poate avea grave consecințe asupra sănătății populației”

Cuvantul cheie este „poate”. Din experienta mea, Romania nu are singura capacitatea necesara sa faca studii pe scara larga. Singurul lucru pe care il poate face este sa se intereseze la „fratii mai mari” din UE, iar aici raspunsul este clar: In afara de cazuri izolate (care sunt discutabile), „fratii mai mari” au permis dezvoltarea 5G pe propria lor populatie si pe scara larga. Personal, nu cred ca sunt nebuni sa faca asta daca nu stiu despre ce e vorba. Ei stiu despre ce e vorba: pericolele radiatiei 5G, atat cat o cunoastem, par sa nu le depaseasca pe cele cunoscute: alimentatia nesanatoasa, aerul pe care il respiram cu elementale sale radioactive, condusul masinii, lumina soarelui cu radiatia sa ultravioleta si asa mai departe. Atata timp cat nu sunt semne clare de pericol, „fratii nostri mai mari” nu se sperie si lasa sa se dezvolte acest motor nou al economiei. Cand pericolele sunt mari, cum e cu pandemia, pun si ei piciorul pe pedala, dar la 5G nu e cazul.”

REFERINTE

În contradicție cu Comisia Europeană, Institutul de Sănătate și autoritatea de resort, Academia Română susține că implementarea tehnologiei 5G poate avea grave consecințe asupra sănătății populației

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul