
Atunci cand, in viata ta, intervin unul sau mai multi copii, prioritatile tind sa se schimbe. Acest lucru este perfect normal, caci orice mamica isi doreste ca micutii ei sa creasca sanatos si sa se dezvolte armonios. Pe langa factorii de baza, precum somnul de calitate, hrana potrivita si iubirea materna, exista si alte aspecte care influenteaza bunastarea copiilor. Este vorba despre modul in care ei isi petrec timpul si acele activitati pe care parintii le promoveaza, in randul celor mici.
Afla, in continuare, ce este si ce NU este indicat sa ii oferi copilului tau, in functie de VARSTA lui!
- 0-5 ani
Aceasta perioada este critica pentru cresterea copiilor. Este indicat sa ii supraveghezi in permanenta si sa incerci, in mod constant, sa ii inveti lucruri noi. De exemplu, cand sunt bebelusi, repeta-le cuvinte simple, precum „mama” si „tata”, pe care ei sa le deprinda. Apoi, cand se indreapta spre varstele de 2 sau 3 ani, incurajeaza-i sa faca miscare, aspect extrem de benefic pentru sanatatea si dezvoltarea lor. Poti sa vezi aici triciclete special concepute pentru ei, cu ajutorul carora pot descoperi mediul inconjurator. In plus, ofera-le acces la creioane colorate, acuarele si alte astfel de produse, pentru a le stimula creativitatea si capacitatea de exprimare.
Pe de alta parte, este contraindicat sa le oferi jucarii care contin componente mici, pe care ei le pot inghiti sau inhala. Acestea reprezinta un pericol real, asa ca fii foarte atenta! De asemenea, evita sa le permiti accesul la device-uri electronice precum tableta, caci acestea nu sunt utile, momentan, pentru dezvoltarea celor mici, ci mai degraba daunatoare.
- 6-10 ani
In acest interval de varsta, este recomandat sa incurajezi interactiunea sociala si prieteniile. Copilul va merge la scoala si, de aceea, trebuie sa inteleaga cum functioneaza societatea, ce reguli exista si cum este indicat sa se comporte. Permite-i sa petreaca timp cu prietenii si sa isi descopere pasiunile. Este momentul perfect pentru invatarea unei limbi straine sau a unui instrument muzical, daca aceste lucruri il atrag.
Un subiect disputat intens este si cel al telefonului mobil. Chiar daca, initial, vei fi tentata sa refuzi posibilitatea de a-i oferi copilului un astfel de „capriciu”, vei observa, ulterior, ca el devine o necesitate. Fiind plecat la scoala, vei dori sa tii legatura cu micutul tau, asadar un telefon nu este o idee rea. Daca decizi sa ii achizitionezi unul, asigura-te ca acesta va fi pastrat in conditii optime. Gasesti, in acest sens, pe site-ul HusaFoliePROTECTIE huse Allview P6 Lite, dar si protectii pentru alte modele de telefon. Ai la dispozitie o multime de modele atractive, pe care copilul tau le va adora!
- 11-15 ani
Aceasta perioada este cunoscuta si drept „timpul razvratirii”, deoarece micutul tau se transforma, treptat, intr-un adolescent. La aceasta varsta, copiii au tendinta de a se detasa de parinti si de rude, in timp ce se apropie mai mult de prieteni. Este recomandat sa le oferi libertate si intimitate copiilor, pentru ca acestia sa te perceapa ca fiind un aliat de incredere, si nu o persoana de care trebuie sa se fereasca sau fata de care sa ascunda secrete. Permite-le sa isi aleaga, pe cont propriu, activitatile preferate, insa incearca sa ii indrumi in directia corecta. Mai exact, explica-le dezavantajele folosirii excesive a retelelor sociale, efectele nocive ale fumatului si asa mai departe. Astfel, odrasla ta va avea toate informatiile necesare, pentru a face alegeri intelepte.
In concluzie, daca iti doresti sa fii un parinte modern, dar si sa actionezi corect cu privire la activitatile copilului tau, aplica aceste sfaturi utile si, la fel de important, tine cont de individualitatea micutilor tai.