Criteriul National

Actori angajaţi ai Teatrului „Bulandra” denunţă „măsuri nocive” ale directorului interimar şi cer Gabrielei Firea să intervină – Cultura

Actori angajaţi ai Teatrului „Bulandra” denunţă „măsuri nocive” ale directorului interimar şi cer Gabrielei Firea să intervină – Cultura
august 08
08:48 2020
Actorii angajaţi ai Teatrului „Bulandra” denunţă, într-o scrisoare deschisă publicată online vineri, „măsuri nocive” ale directorului interimar şi îi cer primarului general, Gabriela Firea, să intervină pentru a clarifica situaţia, scrie news.ro. Ei subliniază că actorul Marius Manole a renunţat la colaborarea cu instituţia, că angajamentul lui Constantin Dogioiu nu a mai fost prelungit şi că alţi doi actori au demisionat. Ei vorbesc despre „aspecte de o gravitate deosebită – situaţia prezentă din Teatrul «Bulandra» şi metoda de lucru a actualului management”.

​Actualul manager interimar al teatrului, Catinca Nistor, a afirmat, în repetate rânduri, la întalniri cu actorii angajaţi cu contract de muncă pe perioadă determinată, că Primăria Municipiului Bucureşti, prin intermediul Corpului de Control al Primarului General, face presiuni pentru urgentarea organizării concursului pentru actorii ce sunt încadraţi în baza acestor angajamente determinate, se arată în scrisoare.

​„Atunci când se va ridica alerta va trebui numaidecât să organizăm concurs pentru locurile ocupate fără concurs. Concurs la care este liber să se înscrie oricine”, a spus Nistor, conform angajaţilor teatrului. În plus, ea ar fi semnalat că: „circulă zvonuri şi că teatrele se vor închide sau desfiinţa temporar şi atunci vom fi cu toţii în situaţia de a ne căuta de lucru…”

​Această informaţie, comunicata de managerul interimar, „ne surprinde, cu atât mai mult cu cât dumneavoastră, de la începutul situaţiei de urgenţă, aţi susţinut în mod direct şi nemijlocit atât teatrele, cât şi artiştii”.

„​Dacă niciuna dintre afirmaţiile enumerate mai sus nu este adevărată, considerăm că folosirea, comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false, cunoscând caracterul fals al acestora, de către managerul interimar al institutiei are rolul de a manipula, intimida şi ameninţa colectivul teatrului. Reiterăm faptul că aceste afirmaţii ale domnişoarei Catinca Nistor au fost făcute în faţa unui număr semnificativ de actori angajaţi ai teatrului, acţionând aşadar cu intenţie directă, situaţie ce ne ridică semne de întrebare cu privire la calităţile manageriale şi de leadership ale domniei sale, atâta timp cât acceptarea acestor comportamente de tip ameninţare ar produce un rezultat periculos din punct de vedere al organizării instituţiei”.

​Semnatarii scrisorii mai spun că nu cunosc ca în alte teatre din subordinea PMB să existe asemenea „presiuni”. Ei au adus în discuţie prevederile Ordonanţei 21/2007, privind instituţiile şi companiile de spectacole sau concerte, precum şi desfăşurarea activităţii de impresariat artistic, care prevede că personalul poate fi angajat, prin contract, pe durată nedeterminată, determinată şi în mod direct, prin acordul părţilor.

„Astfel, concursurile pentru aceste posturi nu sunt obligatorii, cu atât mai mult cu cât, în această perioadă decretată ca fiind de alertă de autorităţile publice, sunt amânate toate tipurile de concursuri, inclusiv concursul pentru ocuparea postului de manager al Teatrului «Bulandra». Ca urmare, este de datoria noastră să ne întrebăm care sunt motivele reale ale acestor presiuni şi să avem dubii asupra valorii de adevăr a datelor, ştirilor, informaţiilor pe care le răspândeşte conducerea interimară a teatrului”.

Managerul teatrului are posibilitatea legală de a prelungi contractele pe perioadă determinată, până la organizarea concursului pentru ocuparea acestor posturi. Cu toate acestea, „Catinca Nistor a ales deja să nu mai prelungească angajamentul domnului Constantin Dogioiu, actor care a slujit Teatrul «Bulandra» cu extrem de multă competenţă în ultimii ani, acesta jucând în ultimele patru spectacole produse de teatru, toate fiind existente în stagiunea curentă”.

​În urma acestei decizii a managerului interimar, precum şi ca urmare a faptului că prelungirea contractelor actorilor angajaţi pe perioadă determinată a fost făcută doar pentru cinci luni, situaţie juridică nemaiîntâlnită în teatrele de stat, „alţi doi actori de valoare ai teatrului, domnul Alin State şi doamna Alexandra Fasola, au ales să îşi înainteze demisia, în semn de protest la adresa acţiunilor managementului de la Bulandra”.

​Ei mai atrag atenţia asupra faptului că pentru plata unor servicii de figuraţie realizate în luna februarie 2020 de personalul tehnic nu au fost indentificate fonduri decât după aproximativ 5 luni şi exclusiv ca urmare a notificărilor transmise de reprezentanţii sindicatului.

„​Ca urmare a acţiunilor managementului interimar de la Teatrul «Bulandra», între artiştii colaboratori ai teatrului şi conducere au apărut tensiuni şi au fost ridicate semne de întrebare privind intenţia de a colabora în viitor sub actuala conducere, situaţie ce a culminat cu anunţul făcut de domnul Marius Manole, actor ce juca rolul titular în spectacolele «Richard al III-lea», «Oscar şi tanti Roz», «Ivanov», «Crimă şi pedeapsă», de a renunţa la colaborările cu teatrul”.

​În încheierea scrisorii, se arată: „Vă solicităm respectuos, în ciuda programului încarcat pe care-l aveţi, să acordaţi atenţie asupra situaţiei Teatrului «Bulandra» şi să desluşim împreună valoarea de adevăr a afirmaţiilor managerului interimar, cu atât mai mult cu cât domnia sa, sub pretextul exercitării unor presiuni din partea Primăriei Municipiului Bucureşti, înţelege să ia măsuri extrem de nocive asupra întregului colectiv, pentru a îşi impune propria sa agendă”.

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul