Criteriul National

ACTUAL! Constanța și Marea Neagră sunt importante pentru SUA!

ACTUAL! Constanța și Marea Neagră sunt importante pentru SUA!
aprilie 14
11:51 2016

Marea Neagră rămâne o regiune deosebit de importantă pentru SUA și Europa. Cel puţin aşa a declarat ieri într-un interviu Debra Hevia- consilierul politic al Ambasadei SUA la București. Declarația a fost făcută într-un context în care România şi Bulgaria sunt tot mai expuse presiunii Rusiei, care încearcă să se reafirme ca un pol de putere în zona eurasiatică, la granița estică a NATO și UE.

DSC_0073-794x525

 

Expunerea României a crescut mai ales pe fondul neglijării flancului de securitate de la Marea Neagră de către SUA şi NATO cât şi neutralizarea de către Rusia, inclusiv prin cucerirea Crimeei, a litoralului estic şi nordic, admite consilierul politic. Consiliera nu ascunde faptul că SUA se arată îngrijorare “față de acumularea de capacități militare rusești în zona Mării Negre.” Tot acest context face ca lupta împotriva corupției să rămână componentă esențială a echilibrului din zonă, a subliniatul oficialul statului american.

Totodată, doamna a mai punctat faptul că România face parte din planul de acţiune pentru realizarea capacităţii operaţionale a Alianţei (NATO Readiness Action Plan) ce a fost elaborat la Summitul NATO din Ţara Galilor. Aşa cum a relatat în interviu,aliaţii au fost de acord cu înfiinţarea Unităţii pentru Integrarea Forţelor NATO şi a unei Divizii Multinaţionale de Sud-Est a NATO, iar România ar trebui să ia măsuri concrete deoarece  „ pentru a fi furnizor de securitate în cadrul NATO. România a contribuit cu locaţii, resurse însemnate şi a furnizat majoritatea personalului necesar pentru aceste importante organizaţii”.

Domnia sa a mai amintit şi de intensificarea tuturor antrenamentelor şi exerciţiilor comune (ale forţelor române şi americane) care reflectă tocmai angajamentul reciproc exprimat tocmai de asigurarea unei securităţi a acestei regiuni. În cadrul interviului, domnia sa şi-a exprimat speranţa că şi alţi parteneri NATO îşi vor intensifica activităţile de antrenament pe flancul sud-estic al Alianţei.

Mai mult decât atât, înaltul demnitar american a adus în discuţie relaţia România-SUA ce este bazată pe Parteneriatul Strategic, parteneriat ce devine „mai solid cu fiecare an.” Conform Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării prezentată de preşedintele Klaus Iohannis şi ratificată de către Parlamentul României în iunie 2015, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe”.

Consilierul a mai declarat că Statele Unite ale Americii au nu mai puţin de trei mari priorităţi în România: creşterea securităţii, a democraţiei şi a prosperităţii ambelor ţări.

Acest interviu lămureşte destul de clar climatul politic cât şi relațiile dintre Rusia și SUA, pe de o parte, și dintre Rusia și NATO, pe de alta. Acestea traversează în prezent una dintre cele mai grave crize de la încheierea Războiului Rece, după ce Moscova s-a implicat în 2014 în anexarea peninsulei Crimeea, ceea ce a condus la declanșarea unui conflict în partea estică a Ucrainei ce are valenţe proruse oficial exprimate.

 

Sursa documentare  : constantanoastra.ro

Sursa foto : hunedoaralibera.ro

 

Redacţia ziarului Criteriul Naţional mulţumeşte platformei constantanoastra.ro!

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo