Criteriul National

ACTUAL! Hidroelectrica și alte zece firme au fost amendate cu 37 de milioane de euro de către Consiliul Concurenței !

ianuarie 12
08:47 2016

Amendă record, a doua cea mai mare dată de Consiliul Concurenţei în istoria sa, pentru aşa-numiţii băieţi deştepţi din energie, după o anchetă care a durat patru ani. Zece intermediari şi mari consumatori de electricitate, dar şi Hidroelectrica, compania de stat care produce cel mai ieftin curent electric din România, împart această sancţiune.

 

sanctiune record

Cele 11 companii au fost amendate pentru afacerile cu energie făcute între anii 2003-2012.Energia electrică produsă de o hidrocentrală în acea perioadă avea un preţ de 184 de lei pe megawatt oră. Hidroelectrica o vindea către traderii de electricitate sub costul de producţie, cu sume cuprinse între 103 şi 132 de lei pe megawatt oră. De aici pleca mai departe pe bursă, unde aşa-numiţii băieţi deştepţi o revindeau cu 220 de lei. În casele noastre ajungea cu peste 400 de lei pe megawatt oră. Numai producătorul de energie a fost păgubit în acest caz cu 1,1 miliarde de euroDe aici până la insolvenţă nu a fost decât un pas.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica: „Au fost identificate nouă cauze care au generat şi favorizat insolvenţa. De departe, cap de coloană sau vârful aisbergului: contractele încheiate cu traderii de energie, cu cele 11 firme de furnizare de energie”.

Însă nu numai Hidroelectrica a avut de suferit. Au avut de pierdut şi consumatorii.Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Hidroelectrica avea cea mai ieftină energie de pe piaţă şi fiind blocată în aceste contacte, partea reglementată prin care se vinde energie consumatorilor nu a mai inclus şi energie de la Hidroelectrica, ci de la alţi producători mai scumpi”.

Timp de 9 ani cea mai ieftină energie electrică produsă în România, nu a mai ajuns la consumatorii casnici, ci la intermediari care o revindeau mai scump. Prejudiciul companiei Hidroelectrica, de peste 1 miliard de euro este însă cu mult mai mic decât cel al consumatorilor casnici care au plătit ani în şir facturi umflate la energie electrică.

Cea mai mare amendă a primit-o de la Consiliul Concurenţei o firmă din Elveţia, Energy Financing Team, respectiv 16 milioane de euro.

Peste patru milioane de euro are de plătit şi traderul Alpiq Romindustries. Compania, al cărei acţionar majoritar este tot o societate elveţiană, ar fi condusă, de fapt, de Bogdan Buzăianu, unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din România, conform relatărilor din presă.

Tot el ar controla, prin intermediul unui off shore din Cipru, şi Energy Holding, de asemenea amendată cu 2,8 milioane de euro.

Şi patronii companiilor Elsid şi Electrocarbon, Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, cu averi estimate la 65-70 de milioane de euro, au primit amenzi însă mai mici pentru că firmele lor au colaborat cu autorităţile. Pe lista companiilor amendate se află şi producătorul de Aluminiu Alro, controlat de miliardarul rus Vitali Macițki. Deşi a fost păgubită în urma acestor contracte, Hidroelectrica nu a scăpat nici ea de sancţiune. Va trebui sa dea statului 4,6 milioane de euro.

Sursa foto www.nexxon.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul