Criteriul National

ACTUAL! Hidroelectrica și alte zece firme au fost amendate cu 37 de milioane de euro de către Consiliul Concurenței !

ianuarie 12
08:47 2016

Amendă record, a doua cea mai mare dată de Consiliul Concurenţei în istoria sa, pentru aşa-numiţii băieţi deştepţi din energie, după o anchetă care a durat patru ani. Zece intermediari şi mari consumatori de electricitate, dar şi Hidroelectrica, compania de stat care produce cel mai ieftin curent electric din România, împart această sancţiune.

 

sanctiune record

Cele 11 companii au fost amendate pentru afacerile cu energie făcute între anii 2003-2012.Energia electrică produsă de o hidrocentrală în acea perioadă avea un preţ de 184 de lei pe megawatt oră. Hidroelectrica o vindea către traderii de electricitate sub costul de producţie, cu sume cuprinse între 103 şi 132 de lei pe megawatt oră. De aici pleca mai departe pe bursă, unde aşa-numiţii băieţi deştepţi o revindeau cu 220 de lei. În casele noastre ajungea cu peste 400 de lei pe megawatt oră. Numai producătorul de energie a fost păgubit în acest caz cu 1,1 miliarde de euroDe aici până la insolvenţă nu a fost decât un pas.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica: „Au fost identificate nouă cauze care au generat şi favorizat insolvenţa. De departe, cap de coloană sau vârful aisbergului: contractele încheiate cu traderii de energie, cu cele 11 firme de furnizare de energie”.

Însă nu numai Hidroelectrica a avut de suferit. Au avut de pierdut şi consumatorii.Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Hidroelectrica avea cea mai ieftină energie de pe piaţă şi fiind blocată în aceste contacte, partea reglementată prin care se vinde energie consumatorilor nu a mai inclus şi energie de la Hidroelectrica, ci de la alţi producători mai scumpi”.

Timp de 9 ani cea mai ieftină energie electrică produsă în România, nu a mai ajuns la consumatorii casnici, ci la intermediari care o revindeau mai scump. Prejudiciul companiei Hidroelectrica, de peste 1 miliard de euro este însă cu mult mai mic decât cel al consumatorilor casnici care au plătit ani în şir facturi umflate la energie electrică.

Cea mai mare amendă a primit-o de la Consiliul Concurenţei o firmă din Elveţia, Energy Financing Team, respectiv 16 milioane de euro.

Peste patru milioane de euro are de plătit şi traderul Alpiq Romindustries. Compania, al cărei acţionar majoritar este tot o societate elveţiană, ar fi condusă, de fapt, de Bogdan Buzăianu, unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din România, conform relatărilor din presă.

Tot el ar controla, prin intermediul unui off shore din Cipru, şi Energy Holding, de asemenea amendată cu 2,8 milioane de euro.

Şi patronii companiilor Elsid şi Electrocarbon, Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, cu averi estimate la 65-70 de milioane de euro, au primit amenzi însă mai mici pentru că firmele lor au colaborat cu autorităţile. Pe lista companiilor amendate se află şi producătorul de Aluminiu Alro, controlat de miliardarul rus Vitali Macițki. Deşi a fost păgubită în urma acestor contracte, Hidroelectrica nu a scăpat nici ea de sancţiune. Va trebui sa dea statului 4,6 milioane de euro.

Sursa foto www.nexxon.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo