Criteriul National

ACTUAL! Hidroelectrica și alte zece firme au fost amendate cu 37 de milioane de euro de către Consiliul Concurenței !

ianuarie 12
08:47 2016

Amendă record, a doua cea mai mare dată de Consiliul Concurenţei în istoria sa, pentru aşa-numiţii băieţi deştepţi din energie, după o anchetă care a durat patru ani. Zece intermediari şi mari consumatori de electricitate, dar şi Hidroelectrica, compania de stat care produce cel mai ieftin curent electric din România, împart această sancţiune.

 

sanctiune record

Cele 11 companii au fost amendate pentru afacerile cu energie făcute între anii 2003-2012.Energia electrică produsă de o hidrocentrală în acea perioadă avea un preţ de 184 de lei pe megawatt oră. Hidroelectrica o vindea către traderii de electricitate sub costul de producţie, cu sume cuprinse între 103 şi 132 de lei pe megawatt oră. De aici pleca mai departe pe bursă, unde aşa-numiţii băieţi deştepţi o revindeau cu 220 de lei. În casele noastre ajungea cu peste 400 de lei pe megawatt oră. Numai producătorul de energie a fost păgubit în acest caz cu 1,1 miliarde de euroDe aici până la insolvenţă nu a fost decât un pas.

Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica: „Au fost identificate nouă cauze care au generat şi favorizat insolvenţa. De departe, cap de coloană sau vârful aisbergului: contractele încheiate cu traderii de energie, cu cele 11 firme de furnizare de energie”.

Însă nu numai Hidroelectrica a avut de suferit. Au avut de pierdut şi consumatorii.Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei: „Hidroelectrica avea cea mai ieftină energie de pe piaţă şi fiind blocată în aceste contacte, partea reglementată prin care se vinde energie consumatorilor nu a mai inclus şi energie de la Hidroelectrica, ci de la alţi producători mai scumpi”.

Timp de 9 ani cea mai ieftină energie electrică produsă în România, nu a mai ajuns la consumatorii casnici, ci la intermediari care o revindeau mai scump. Prejudiciul companiei Hidroelectrica, de peste 1 miliard de euro este însă cu mult mai mic decât cel al consumatorilor casnici care au plătit ani în şir facturi umflate la energie electrică.

Cea mai mare amendă a primit-o de la Consiliul Concurenţei o firmă din Elveţia, Energy Financing Team, respectiv 16 milioane de euro.

Peste patru milioane de euro are de plătit şi traderul Alpiq Romindustries. Compania, al cărei acţionar majoritar este tot o societate elveţiană, ar fi condusă, de fapt, de Bogdan Buzăianu, unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri din România, conform relatărilor din presă.

Tot el ar controla, prin intermediul unui off shore din Cipru, şi Energy Holding, de asemenea amendată cu 2,8 milioane de euro.

Şi patronii companiilor Elsid şi Electrocarbon, Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, cu averi estimate la 65-70 de milioane de euro, au primit amenzi însă mai mici pentru că firmele lor au colaborat cu autorităţile. Pe lista companiilor amendate se află şi producătorul de Aluminiu Alro, controlat de miliardarul rus Vitali Macițki. Deşi a fost păgubită în urma acestor contracte, Hidroelectrica nu a scăpat nici ea de sancţiune. Va trebui sa dea statului 4,6 milioane de euro.

Sursa foto www.nexxon.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro