Criteriul National

ACTUAL! Noua lege a salarizării va abroga Legea privind salarizarea unitară din fonduri publice

ACTUAL! Noua lege a salarizării va abroga Legea privind salarizarea unitară din fonduri publice
aprilie 01
12:15 2016

Noua lege a salarizării va abroga Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Astfel, acest proiect va fi înaintat sindicatelor până la sfârșitul acestei săptămâni pentru eventuale modificări. Aceste măsuri vin după ce mai mulți sindicaliștii din sănătate au avut unele discuții cu reprezentanți ai Ministerului Muncii.

lege-salarii

Discuțiile de la Ministerul Muncii au avut loc după ce peste 200 de medici, asistenți medicali, persoane angajate în sistemul medical, dar și medici de familie au protestat în fața sediului instituției. Pichetul, organizat de Federația Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, susținut de Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical și Societatea Națională de Medicina Familiei a atras atenția asupra inegalităților și abuzurilor din Sănătate. La protest au participat membri ai organizațiilor sindicale din București și din județele Dolj, Constanța, Cluj, Olt, Ialomița, Dâmbovița, Maramureș, Brăila, Iași și Mehedinți.

Potrivit unui comunicat al organizațiilor sindicale, în timpul manifestării, liderii formațiunilor participante la protest au fost chemați la discuții de reprezentanți ai Ministerul Muncii. Agenda a cuprins următoarele teme precum :

1) respectarea timpului de lucru și de repaus în conformitate cu prevederile Codului Muncii și cu normele europene în vigoare;

2) eliminarea termenului de obligativitate în raport cu orele de lucru suplimentare, ceea ce înseamnă ca orele de gardă să fie efectuate cu acordul medicului și plătite în conformitate cu prevederile Codului Muncii;

3) acordarea sporurilor pentru condiții deosebite de muncă, de noapte, de ture și de doctorat, în procent la salariul actual, și nu în cuantum.

„Am primit asigurări că se vor lua măsuri specifice pentru rezolvarea problemelor, prin inspectoratele teritoriale de muncă. În premieră, reprezentanții Ministerului Muncii au afirmat că noua lege a salarizării, al cărui proiect va fi înaintat sindicatelor, până la sfârșitul săptămânii, pentru eventuale modificări, va abroga Legea 284/2010. Așteptăm cu interes dezbaterea publică a legii salarizării, a cărei menire trebuie să fie rezolvarea inechităților semnalate prin revendicările noastre. În ceea ce privește salarizarea personalului superior, pentru care nu există nivel comparabil de pregătire postuniversitară, reprezentanții Ministerului Muncii au adus clarificări în sensul în care nu există o astfel de prevedere în proiectul actual al noii legi a salarizării. Salutăm deschiderea Ministerului Muncii și solicităm domnului prim-ministru, Dacian Cioloș, implicarea imediată în soluționarea revendicărilor și organizarea unei întâlniri la nivel guvernamental, cu toate structurile implicate”, se menționează în comunicatul sindicatelor.

Sindicaliștii precizează că protestele vor continua pe data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, cu pichetarea Ministerului Sănătății.

În concluzie, rămâne de văzut dacă Guvernul va lua act de o nouă lege a salarizării. Informațiile care au răzbătut în presă până în prezent constituie mai degrabă o declarație de intenție. Așa cum se așteaptă, mai mult ca sigur că se vor schimba criterii, se va corela nivelul studiilor cu remunerația, iar salariul va include o componentă motivațională Totuși, cel mai sensibil capitol va fi legat de salariile bugetarilor.

Sursa foto:www.radiounirea.ro

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo