Criteriul National

ACTUAL! Noua lege a salarizării va abroga Legea privind salarizarea unitară din fonduri publice

ACTUAL! Noua lege a salarizării va abroga Legea privind salarizarea unitară din fonduri publice
aprilie 01
12:15 2016

Noua lege a salarizării va abroga Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Astfel, acest proiect va fi înaintat sindicatelor până la sfârșitul acestei săptămâni pentru eventuale modificări. Aceste măsuri vin după ce mai mulți sindicaliștii din sănătate au avut unele discuții cu reprezentanți ai Ministerului Muncii.

lege-salarii

Discuțiile de la Ministerul Muncii au avut loc după ce peste 200 de medici, asistenți medicali, persoane angajate în sistemul medical, dar și medici de familie au protestat în fața sediului instituției. Pichetul, organizat de Federația Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, susținut de Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical și Societatea Națională de Medicina Familiei a atras atenția asupra inegalităților și abuzurilor din Sănătate. La protest au participat membri ai organizațiilor sindicale din București și din județele Dolj, Constanța, Cluj, Olt, Ialomița, Dâmbovița, Maramureș, Brăila, Iași și Mehedinți.

Potrivit unui comunicat al organizațiilor sindicale, în timpul manifestării, liderii formațiunilor participante la protest au fost chemați la discuții de reprezentanți ai Ministerul Muncii. Agenda a cuprins următoarele teme precum :

1) respectarea timpului de lucru și de repaus în conformitate cu prevederile Codului Muncii și cu normele europene în vigoare;

2) eliminarea termenului de obligativitate în raport cu orele de lucru suplimentare, ceea ce înseamnă ca orele de gardă să fie efectuate cu acordul medicului și plătite în conformitate cu prevederile Codului Muncii;

3) acordarea sporurilor pentru condiții deosebite de muncă, de noapte, de ture și de doctorat, în procent la salariul actual, și nu în cuantum.

„Am primit asigurări că se vor lua măsuri specifice pentru rezolvarea problemelor, prin inspectoratele teritoriale de muncă. În premieră, reprezentanții Ministerului Muncii au afirmat că noua lege a salarizării, al cărui proiect va fi înaintat sindicatelor, până la sfârșitul săptămânii, pentru eventuale modificări, va abroga Legea 284/2010. Așteptăm cu interes dezbaterea publică a legii salarizării, a cărei menire trebuie să fie rezolvarea inechităților semnalate prin revendicările noastre. În ceea ce privește salarizarea personalului superior, pentru care nu există nivel comparabil de pregătire postuniversitară, reprezentanții Ministerului Muncii au adus clarificări în sensul în care nu există o astfel de prevedere în proiectul actual al noii legi a salarizării. Salutăm deschiderea Ministerului Muncii și solicităm domnului prim-ministru, Dacian Cioloș, implicarea imediată în soluționarea revendicărilor și organizarea unei întâlniri la nivel guvernamental, cu toate structurile implicate”, se menționează în comunicatul sindicatelor.

Sindicaliștii precizează că protestele vor continua pe data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, cu pichetarea Ministerului Sănătății.

În concluzie, rămâne de văzut dacă Guvernul va lua act de o nouă lege a salarizării. Informațiile care au răzbătut în presă până în prezent constituie mai degrabă o declarație de intenție. Așa cum se așteaptă, mai mult ca sigur că se vor schimba criterii, se va corela nivelul studiilor cu remunerația, iar salariul va include o componentă motivațională Totuși, cel mai sensibil capitol va fi legat de salariile bugetarilor.

Sursa foto:www.radiounirea.ro

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo