Criteriul National

ACTUAL! Noua lege a salarizării va abroga Legea privind salarizarea unitară din fonduri publice

ACTUAL! Noua lege a salarizării va abroga Legea privind salarizarea unitară din fonduri publice
aprilie 01
12:15 2016

Noua lege a salarizării va abroga Legea 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Astfel, acest proiect va fi înaintat sindicatelor până la sfârșitul acestei săptămâni pentru eventuale modificări. Aceste măsuri vin după ce mai mulți sindicaliștii din sănătate au avut unele discuții cu reprezentanți ai Ministerului Muncii.

lege-salarii

Discuțiile de la Ministerul Muncii au avut loc după ce peste 200 de medici, asistenți medicali, persoane angajate în sistemul medical, dar și medici de familie au protestat în fața sediului instituției. Pichetul, organizat de Federația Sindicală Hipocrat, Sindicatul Promedica și Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România, susținut de Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical și Societatea Națională de Medicina Familiei a atras atenția asupra inegalităților și abuzurilor din Sănătate. La protest au participat membri ai organizațiilor sindicale din București și din județele Dolj, Constanța, Cluj, Olt, Ialomița, Dâmbovița, Maramureș, Brăila, Iași și Mehedinți.

Potrivit unui comunicat al organizațiilor sindicale, în timpul manifestării, liderii formațiunilor participante la protest au fost chemați la discuții de reprezentanți ai Ministerul Muncii. Agenda a cuprins următoarele teme precum :

1) respectarea timpului de lucru și de repaus în conformitate cu prevederile Codului Muncii și cu normele europene în vigoare;

2) eliminarea termenului de obligativitate în raport cu orele de lucru suplimentare, ceea ce înseamnă ca orele de gardă să fie efectuate cu acordul medicului și plătite în conformitate cu prevederile Codului Muncii;

3) acordarea sporurilor pentru condiții deosebite de muncă, de noapte, de ture și de doctorat, în procent la salariul actual, și nu în cuantum.

„Am primit asigurări că se vor lua măsuri specifice pentru rezolvarea problemelor, prin inspectoratele teritoriale de muncă. În premieră, reprezentanții Ministerului Muncii au afirmat că noua lege a salarizării, al cărui proiect va fi înaintat sindicatelor, până la sfârșitul săptămânii, pentru eventuale modificări, va abroga Legea 284/2010. Așteptăm cu interes dezbaterea publică a legii salarizării, a cărei menire trebuie să fie rezolvarea inechităților semnalate prin revendicările noastre. În ceea ce privește salarizarea personalului superior, pentru care nu există nivel comparabil de pregătire postuniversitară, reprezentanții Ministerului Muncii au adus clarificări în sensul în care nu există o astfel de prevedere în proiectul actual al noii legi a salarizării. Salutăm deschiderea Ministerului Muncii și solicităm domnului prim-ministru, Dacian Cioloș, implicarea imediată în soluționarea revendicărilor și organizarea unei întâlniri la nivel guvernamental, cu toate structurile implicate”, se menționează în comunicatul sindicatelor.

Sindicaliștii precizează că protestele vor continua pe data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății, cu pichetarea Ministerului Sănătății.

În concluzie, rămâne de văzut dacă Guvernul va lua act de o nouă lege a salarizării. Informațiile care au răzbătut în presă până în prezent constituie mai degrabă o declarație de intenție. Așa cum se așteaptă, mai mult ca sigur că se vor schimba criterii, se va corela nivelul studiilor cu remunerația, iar salariul va include o componentă motivațională Totuși, cel mai sensibil capitol va fi legat de salariile bugetarilor.

Sursa foto:www.radiounirea.ro

Redacția ziarului Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul