Criteriul National

ACTUAL! Protestele s-au aprins în toată ţara şi în diasporă!

ACTUAL! Protestele s-au aprins în toată ţara şi în diasporă!
noiembrie 05
07:19 2015

61737232

30.000 de bucureşteni au protestat miercuri seară în Piaţa Universităţii, prezenţa la miting fiind mai numeroasă decât în prima zi de protest, de marţi. Mulţi au declarat că nu sunt mulţumiţi doar cu demisiile lui Victor Ponta şi Cristian Popescu Piedone, ci vor schimbarea întregii clase politice şi a sistemului corupt, care nu îi reprezintă. S-a strigat şi împotriva Patriarhului Daniel şi a Patriarhiei, în legătură cu reacţia lor neadecvată faţă de tragedia din Colectiv.

În ţară, au avut proteste mult mai masive decât în ziua precedentă, la Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa, Buzău, Bacău, Iaşi sau Craiova dar şi în multe alte oraşe, mii de oameni ieşind pe străzi. Au existat mici proteste şi la Paris sau Londra. În Bucureşti, mulţimea de la Universitate a fost spartă în două, o parte de câteva mii de oameni fiind mânată de diverşi indivizi cu portavoci către la Parlament, în Piaţa Constituţiei, unde s-a strigat „Jos Parlamentul”. O parte din oameni au fost nemulţumiţi şi au cerut întoarcerea la Universitate, acuzând o diversiune. Au existat scandări tipice galeriilor de fotbal şi au explodat petarde în mulţimea ruptă către Piaţa Unirii. Câteva ore mai târziu, oamenii s-au reunit în Piaţa Universităţii şi de câte ori s-a încercat ruperea mulţimii, către Patriarhie, Parlament sau Cotroceni, cei mai mulţi s-au opus, strigând „Nu ne dezbinaţi”.

Protestele au trecut de graniţele ţării. Sute de oameni s-au adunat la Paris, Londra şi în alte mari oraşe din toată lumea. Cei mai mulţi s-au organizat pe reţelele de socializare şi au protestat în semn de solidaritate cu victimele din ţară. Toţi spun că vor ieşi în stradă şi în zilele următoare. Aproximativ 200 de români au manifestat în centrul Parisului, pe esplanada Trocadero din apropiere de turnul Eiffel. După ce au aprins lumânări, au intonat imnul naţional şi s-au rugat pentru victimele de la clubul Colectiv, ei au scandat unele din lozincile protestelor din România. Şi la Londra, zeci de români s-au adunat pentru a cere schimbarea clasei politice din ţară.Câteva sute de oameni au ieşit în stradă şi la Chişinău, pentru un marş de solidaritate cu mitingurile din România. Ei au descris corupţia ca „un cancer care cauzează toate nelegiuirile”. În faţa ambasadei României, manifestanţii au aprins lumânări şi au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor de la clubul Colectiv. S-au îndreptat apoi spre sediul Procuraturii Generale, unde au scandat lozinci de protest faţă de corupţia din Republica Moldova. Iar în Germania, la Frankfurt, românii au aprins lumânări în memoria victimelor.În zilele următoare sunt programate acţiuni de protest şi la Atena, Madrid, Viena. Mulţi români aflaţi în aceste oraşe şi-au anunţat deja participarea pe reţelele de socializare.

Sursa foto : stirileprotv.ro

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo