Criteriul National

ACTUAL! Rectificarea bugetara pe Ministere suscita unele importante semne de intrebare!

iulie 28
19:18 2015

 

 Consiliul fiscal a avizat pozitiv rectificarea bugetara aprobata azi de Guvern, dar a atras atentia asupra unor calcule din domeniul contributiilor sociale.

Grafic  Criteriul National

Guvernul Ponta a aprobat prima rectificare bugetară pe anul 2015. Un demers destul de controversat, văzut drept pozitiv de premierul Ponta, însă criticat vehement de Opoziţie.

„La rectificare nu se taie niciun ban de la niciun minister. Din contră!”, a afirmat prim-ministrul.

Proiectul a fost analizat luni, în şedinţa conducerii PSD, a liderilor Coaliţiei, şi a fost discutat cu fiecare ministru în parte. La doar câteva ore de la adoptare, Consiliul Fiscal a avizat rectificarea bugetară, dar este rezervat faţă de nivelul rectificării ascendente a programului aferent veniturilor din contribuţii sociale.

Surpriza primei rectificări bugetare din acest an este tăierea unui miliard de lei de la Ministerul Transporturilor care gestionează investiţiile majore de infrastructură, în vreme ce partea de protecţie socială reprezentată de Ministerul Muncii primeşte 1,2 mld. lei în plus pentru a face faţă cheltuielilor asistenţiale.

Guvernul a aprobat  prima rectificare bugetară din acest an, una „pozitivă“ cum a calificat-o premierul Victor Ponta. Pozitivă pentru că semestrul 1 înregistrează un excedent bugetar record, de 0,6% din PIB (1,4% din PIB excedent primar), prin urmare, după cum spune şeful Executivului, există bani şi pentru dublarea alocaţiilor pentru copii, şi pentru pensiile speciale şi pentru alte cheltuieli sociale care nu erau prevăzute.

La extreme însă, rectificarea taie un miliard de lei de la Ministerul Transporturilor, în vreme ce dă 1,2 mld. lei la Ministerul Muncii.

Situaţia fusese anticipată duminică de ministrul finanţelor Eugen Teodorovici, care a susţinut, la Digi 24, că Guvernul nu va suplimenta bugetul Ministerului Transporturilor întrucât instituţia nu a dovedit că poate să cheltuiască banii şi dezamăgeşte din acest punct de vedere de la an la an. Ministrul finanţelor i-a acuzat de lipsă de profesionalism pe cei din Transportuti şi le-a tăiat banii de la proiectele finanţate cu fonduri UE.

„Transportul este sectorul care, din păcate, ne dezamă­geşte în continuare. Cel puţin pe mine personal, care şi cunosc foarte bine acest sector, pot să spun că mă dezamă­geşte, din păcate, an de an. Pe de o parte, pentru că nu cheltuie banii pe care îi are alocaţi, pentru că ştim foarte bine, de cheltuirea acestor bani pe acest sector se leagă, într-un fel sau altul, dezvoltarea întregii economii. Deci, pe de o parte, nu cheltuie banii, pe de altă parte, mai vine şi solicită bani suplimentari“, a afirmat Teodorovici, potrivit sursei citate de agentia Mediafax.

Asadar, bugetul Sănătăţii pierde 600 de milioane lei, banii fiind redirecţionaţi către fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Bugetul Ministerului Culturii va fi diminuat cu aproximativ 2 milioane de lei, dar din aceşti bani peste 700 de mii se vor aloca Teatrului Naţionl de Operetă „Ion Dacian”.

Totodată, bugetul Ministerului Fondurilor Europene se reduce cu 25 milioane de lei, iar Ministerul Energiei şi Televiziunea Română pierd 15 milioane lei.

În schimb, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice va beneficia de o majorare bugetară de 1.222 milioane lei, pentru plata alocaţiilor de stat pentru copii majorate, a pensiilor şi indemnizaţiilor.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne va primi peste 500 milioane lei pentru plata drepturilor salariale şi pentru derularea proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile.

În cadrul bugetului alocat Ministerului Apărării Naţionale, proiectul de act normativ permite cheltuirea sumei de 650 de milioane de lei pentru repararea şi întreţinerea echipamentelor militare.

Ministerul Finanţelor Publice primeşte peste 700 milioane lei pentru acţiuni generale şi 530 milioane lei, în principal pentru hotărâri CEDO şi despăgubiri aferente procesului de restituire a proprietăţilor.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va beneficia de o suplimentare de 305 milioane lei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de 65 milioane lei, Ministerul Afacerilor Externe, 55 milioane lei, Ministerul Justiţiei, 44 milioane lei, Ministerul Public, 44 milioane lei, iar Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, 40 milioane lei, în principal fonduri destinate Institutului Naţional de Cercetare ”Cantacuzino” .

De bugete majorate vor beneficia, scrie mediafax.ro, şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, aproximativ 120 milioane lei, Serviciul de Informaţii Externe şi Serviciul Român de Informaţii – câte 21 milioane lei, Serviciul de Protecţie şi Pază, 15 milioane lei, Administraţia Prezidenţială, aproximativ 11 milioane lei, Camera Deputaţilor, 8 milioane lei şi Senatul, aproximativ 3 milioane lei.

Sursa foto : www.shutterstock.com

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro