Criteriul National

ACTUAL! Situația va fi „și mai gravă” dacă Madridul va retrage autonomia Cataloniei

ACTUAL! Situația va fi „și mai gravă” dacă Madridul va retrage autonomia Cataloniei
octombrie 26
16:27 2017

Liderul catalan Charles Puigdemont  consideră că punerea sub tutelă a Cataloniei ” va deposeda catalanii de instituţiile lor” şi va conduce spre o ”situaţie şi mai gravă” în cadrul regiunii, a transmis acesta în cadrul unei scrisori adresate Senatului spaniol.

catalonia_independence_catalan_vote_spain_carles_puigdemont_862744_42134200

Conform site-ului publicaţiei La Vanguardia, liderul catalan Carles Puigdemont ar urma să dizolve parlamentul regional, pentru a declanșa alegeri anticipate, dar un anunț oficial nu a fost încă făcut.Măsura poate fi văzută ca o răzgândire a oficialului de la Barcelona, în condițiile în care mulți comentatori așteptau o declarare oficială a independenței regiunii.

Charles Puigdemont susţine că măsurile anunţate de Guvernul lui Mariano Rajoy încalcă articolele legate de ”dreptul la autonomia politică a regiunilor”.Mai mult, măsurile de subordonare a Cataloniei dorite de guvernul spaniol reprezintă un atac „frontal” la adresa mai multor articole ale Constituției spaniole, consideră liderul catalan.

„Pentru a rezolva ceea ce guvernul central califică drept situație gravă extraordinară se va crea o situație extraordinară încă și mai gravă prin suspendarea autonomiei politice a Cataloniei”, subliniază el în scrisoare în care avertizează că subordonarea Cataloniei contravine Constituției spaniole.

Într-o scrisoare de nouă pagini, el a informat Senatul că va trimite un reprezentant al cabinetului său la Madrid pentru a prezenta argumentele împotriva punerii sub tutelă a Cataloniei.Acesta ar putea să se exprime după ora locală 17:00 (15:00 GMT) în fața unei comisii de 27 de membri care urmează să dezbată aplicarea Articolului 155, niciodată pus în practică până acum, care permite guvernului să ia măsuri atunci când una dintre regiunile autonome ale țării nu își respectă obligațiile.

Senatul urmează să decidă vineri în ședință plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituție, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum și de a pune sub tutelă poliția, parlamentul și media publice din Catalonia, pentru șase luni, timp pentru a organiza alegeri la începutul lui 2018 în această regiune.

În argumentația sa, liderul separatist catalan citează Constituția spaniolă, apreciind că statul nu respectă nici textul și nici spiritul Articolului 155, care nu a fost niciodată aplicat în cei 40 de ani de democrație în Spania.Liderul Puigdemont a subliniaat în special că Articolul 155 permite să fie date „instrucțiuni”, și nu „îndepărtarea” sau „înlocuirea” autorităților unei regiuni autonome.

ULTIMA ORĂ! 

Președintele separatist catalan Carles Puigdemont urma să facă un discurs improvizat în această după-amiază, deoarece este ” realmente sfâșiat între alegerile regiunii sau declararea independenței ”, în ajunul unui vot decisiv luat de Madrid ,pentru a-și pune regiunea sub tutelă.Discursul președintelui catalan, programat inițial la ora 13:30 și amânat cu o oră, a fost în cele din urmă anulat. „Declarația este suspendată”, a declarat purtătorul de cuvânt, fără a oferi nicio explicație pe acest lucru, în timp ce toată Spania așteaptă tensionată alocuțiunea în care se putea deduce dacă va fi chemată la alegerile regionale pentru a evita consecințele incalculabile pentru regiunea Catalonia.

Doi membri aleși ai partidului său din parlamentul regional au demisionat în dimineața aceasta, depunându- și mandatul și ieșirea din partid, invocând un dezacord cu una dintre deciziile sale. Unul dintre ei- Jordi Cuminal- a asigurat că Carles Puigdemont a ales să invoce alegerile regionale, fără ca guvernul catalan să fi confirmat oficial.

Sursa foto : Pau Barrena / AFP

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo