Criteriul National

ACTUAL! Situația va fi „și mai gravă” dacă Madridul va retrage autonomia Cataloniei

ACTUAL! Situația va fi „și mai gravă” dacă Madridul va retrage autonomia Cataloniei
octombrie 26
16:27 2017

Liderul catalan Charles Puigdemont  consideră că punerea sub tutelă a Cataloniei ” va deposeda catalanii de instituţiile lor” şi va conduce spre o ”situaţie şi mai gravă” în cadrul regiunii, a transmis acesta în cadrul unei scrisori adresate Senatului spaniol.

catalonia_independence_catalan_vote_spain_carles_puigdemont_862744_42134200

Conform site-ului publicaţiei La Vanguardia, liderul catalan Carles Puigdemont ar urma să dizolve parlamentul regional, pentru a declanșa alegeri anticipate, dar un anunț oficial nu a fost încă făcut.Măsura poate fi văzută ca o răzgândire a oficialului de la Barcelona, în condițiile în care mulți comentatori așteptau o declarare oficială a independenței regiunii.

Charles Puigdemont susţine că măsurile anunţate de Guvernul lui Mariano Rajoy încalcă articolele legate de ”dreptul la autonomia politică a regiunilor”.Mai mult, măsurile de subordonare a Cataloniei dorite de guvernul spaniol reprezintă un atac „frontal” la adresa mai multor articole ale Constituției spaniole, consideră liderul catalan.

„Pentru a rezolva ceea ce guvernul central califică drept situație gravă extraordinară se va crea o situație extraordinară încă și mai gravă prin suspendarea autonomiei politice a Cataloniei”, subliniază el în scrisoare în care avertizează că subordonarea Cataloniei contravine Constituției spaniole.

Într-o scrisoare de nouă pagini, el a informat Senatul că va trimite un reprezentant al cabinetului său la Madrid pentru a prezenta argumentele împotriva punerii sub tutelă a Cataloniei.Acesta ar putea să se exprime după ora locală 17:00 (15:00 GMT) în fața unei comisii de 27 de membri care urmează să dezbată aplicarea Articolului 155, niciodată pus în practică până acum, care permite guvernului să ia măsuri atunci când una dintre regiunile autonome ale țării nu își respectă obligațiile.

Senatul urmează să decidă vineri în ședință plenară dacă va acorda liderului guvernului conservator Mariano Rajoy, pe baza Articolului 155 din Constituție, puterea de a demite executivul separatist catalan, precum și de a pune sub tutelă poliția, parlamentul și media publice din Catalonia, pentru șase luni, timp pentru a organiza alegeri la începutul lui 2018 în această regiune.

În argumentația sa, liderul separatist catalan citează Constituția spaniolă, apreciind că statul nu respectă nici textul și nici spiritul Articolului 155, care nu a fost niciodată aplicat în cei 40 de ani de democrație în Spania.Liderul Puigdemont a subliniaat în special că Articolul 155 permite să fie date „instrucțiuni”, și nu „îndepărtarea” sau „înlocuirea” autorităților unei regiuni autonome.

ULTIMA ORĂ! 

Președintele separatist catalan Carles Puigdemont urma să facă un discurs improvizat în această după-amiază, deoarece este ” realmente sfâșiat între alegerile regiunii sau declararea independenței ”, în ajunul unui vot decisiv luat de Madrid ,pentru a-și pune regiunea sub tutelă.Discursul președintelui catalan, programat inițial la ora 13:30 și amânat cu o oră, a fost în cele din urmă anulat. „Declarația este suspendată”, a declarat purtătorul de cuvânt, fără a oferi nicio explicație pe acest lucru, în timp ce toată Spania așteaptă tensionată alocuțiunea în care se putea deduce dacă va fi chemată la alegerile regionale pentru a evita consecințele incalculabile pentru regiunea Catalonia.

Doi membri aleși ai partidului său din parlamentul regional au demisionat în dimineața aceasta, depunându- și mandatul și ieșirea din partid, invocând un dezacord cu una dintre deciziile sale. Unul dintre ei- Jordi Cuminal- a asigurat că Carles Puigdemont a ales să invoce alegerile regionale, fără ca guvernul catalan să fi confirmat oficial.

Sursa foto : Pau Barrena / AFP

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro