Criteriul National

ACTUAL! Ziua Victoriei sarbatorita in toata Europa!

mai 09
07:20 2015

 

 Deoarece la Moscova trecuse miezul noptii cand a fost semnat tratatul predarii Germaniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial, Uniunea Sovietica si, ulterior, Federatia Rusa si unele state foste sovietice au marcat ziua predarii Germaniei la 9 mai.

ziua-europei

Din punct de vedere istoric, fortele germane combatante in Al Doilea Razboi Mondial au semnat predarea neconditionata la 7 mai, insa liderii aliati au convenit sa astepte pana a doua zi la amiaza pentru a face anuntul simultan la Washington, Londra si Moscova.
Ziua Victoriei nu a marcat insa sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, intrucat Japonia nu s-a predat pana la 15 august 1945.

Ziua Victoriei în Europa este ținută în Statele Unite, Marea Britanie și majoritatea Europei de Vest. Este sărbătorită Ziua Victoriei în al doilea război mondial: la 7 mai la 02:40 (CET ) generalul german Alfred Jodl a semnat actul de predare al Germaniei naziste. Actul de predare a fost semnat: din partea Uniunii Sovietice de generalul-maior Ivan Susloparov(reprezentant al lui Stalin la Comandamentul Aliat) și din partea SUA de Generalul Beddel Smith. Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai, ora 23:01 (CET)

In Europa, anul acesta, se sarbatoreste implinirea a 70 de ani cu o serie de ceremonii deschisa inca de joi, cand liderii statelor baltice, Cehiei, Slovaciei, Romaniei, Spaniei, Bulgariei, Ciprului si Croatiei, toate state membre UE ce au fost ocupate de nazisti sau conduse de lideri aliati lor, s-au reunit in Polonia, la Gdansk. In 1939, Germania a invadat pe aici Polonia.

Romania a fost reprezentata la manifestarile organizate cu ocazia celei de-a 70-a aniversari a sfarsitului celui de-Al Doilea Razboi Mondial de la Gdansk de presedintele Klaus Iohannis.

Tot joi, oficiali rusi si germani au depus o coroana de flori pentru soldatii Armatei Rosii ucisi in batalia de la Stalingrad.

In Paris, secretarul american de Stat John Kerry si presedintele francez Francois Hollande au participat la o procesiune la Arcul de Triumf.

Germania, unde Ziua Victoriei nu este sarbatorita, Bundestagul si Bundesratul s-au reunit vineri pentru o sedinta solemna.

Ceremoniile continua pe tot parcursul weekendului in intreaga Europa.

In Rusia, Ziua Victoriei este marcata sambata, 9 mai, printr-o parada militara de amploare. Aproximativ 16.000 de soldati, 200 de vehicule armate si 150 de avioane si elicoptere vor defila in Piata Rosie din Moscova, sub ochii presedintelui Vladimir Putin.

Cu toate ca acesta a salutat desfasurarea de forte drept cea mai importanta sarbatoare a tarii si a invitat zeci de lideri straini la Moscova, tensiunile generate de interventia rusa in Ucraina vor face ca Putin sa fie inconjurat mai mult de dictatori decat de lideri ai Occidentului.

Sursa foto : incomod.ro

 

Comentarii

Comentarii

Articole similare

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Only registered users can comment.

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo