Criteriul National

ACTUAL!Bank of England va crește rata dobânzii pentru prima dată în 10 ani

ACTUAL!Bank of England va crește rata dobânzii pentru prima dată în 10 ani
noiembrie 02
17:41 2017

Banca Angliei a majorat azi 2 Noiembrie rata dobânzii principale pentru prima dată din 2007 sau înainte de criza financiară globală, deoarece abordează inflația alimentată de Brexit. Factorii politici au votat cu scorul de 7 la 2 pentru a strânge costurile de împrumut la 0,50%, de la un nivel record de 0,25%, deoarece lira sterlină cauzată de incertitudinea Brexit a crescut costul importurilor în Marea Britanie și la rândul său a trimis inflația țării ridicându-se cu mult peste obiectivul acestei instituții financiare britanice.

bank-of-england

 Mișcarea anticipată este oglindită de restrângerea politicilor observate în Statele Unite și în zona euro, pe măsură ce economia mondială se consolidează în general. „A sosit timpul să ne ușuram picioarele de pe accelerator”, a declarat guvernatorul Băncii Angliei- Mark Carney, la o conferință de presă în urma deciziei. Procesul-verbal al întâlnirii a arătat că Carney însuși a votat pentru majorarea ratei.

„În timp ce noua noutate a primei creșteri a ratelor bancare într-un deceniu creează o anumită incertitudine în jurul impactului acesteia, există motive să se aștepte ca aceasta să nu fie mai mare decât de obicei”, a spus Carney. Bugetul Băncii Anglie a semnalat faptul că majorarea ratei dobânzii ar putea fi pe drum, spunând că a fost „gata să răspundă” în cazul în care economia o va cere. „Există riscuri considerabile pentru perspectivele care includ răspunsul gospodăriilor, întreprinderilor și piețelor financiare la evoluțiile legate de procesul de retragere din UE”, potrivit procesului-verbal al unei reuniuni regulate de politică care s-a încheiat miercuri, 1 Noiembrie.

Lira sterlină cade, dar piața bursieră e în creștere 

Lira sterlină, care a crescut recent pe așteptările unei majorări, a căzut într-o reacție imediată, în timp ce piața de valori din Londra a extins câștigurile anterioare ca o sterlină mai slabă, ajutând perspectivele câștigurilor exportatorilor.Banca Angliei „va monitoriza îndeaproape … impactul creșterii actuale a ratei bancare și este pregătit să răspundă schimbărilor în perspectivele economice în timp ce acestea se desfășoară pentru a asigura o revenire durabilă a inflației la obiectivul de două procente”,  au mai adăugat oficiali citați de agenția Business Wire.

Este prima majorare a bugetului din perioada anterioară crizei financiare, când rata a fost redusă până la un nivel de 5,75% în luna iulie a anului 2007. Banca a redus ulterior costurile îndatorării până la niveluri foarte scăzute ca urmare a crizei din 2008. Creșterea trimestrială inversează o reducere a ratei de urgență implementată în august 2016 pe temerile legate de impactul economic al referendumului Brexit asupra șocului, care nu sa materializat. Variația inflației pe 12 luni a accelerat în septembrie până la 3,0% – cel mai înalt nivel pentru mai mult de cinci ani, au arătat date oficiale recente. Aproximativ opt milioane de britanici nu au văzut niciodată o rată a dobânzii în viața lor adultă, spun experții, în condițiile în care rata de scădere se situează la minimele de jos în jos, după ce țara a căzut într-o recesiune profundă.

Impactul preconizat asupra englezilor

Băncile cu amănuntul au tendința de a transfera clienților săi orice modificare a ratei Băncii Angliei. Creșterea la 0,50 la sută este acum stabilită pentru a majora rambursările pentru debitori și, prin urmare, întinde bugetele gospodăriilor populației deja sub presiunea creșterii salariale slabe pe fondul șomajului scăzut din Marea Britanie. Cu toate acestea, ar trebui să stimuleze populația prin rate mai mari de rentabilitate.

Marea Britanie este pe cale să se îndepărteze de Uniunea Europeană în martie 2019 – dar Londra rămâne blocată în negocierile dure de ieșire cu Bruxelles. În același timp, Banca Angliei a refuzat joi să modifice politica de relaxare cantitativă (QE) sau de stimulare a lichidităților, pe care a lansat-o pentru a încuraja creditarea comercială și pentru a spori creșterea după criza financiară. Acest lucru a fost în contrast cu Banca Centrală Europeană, care săptămâna trecută a început să înțepene economia zonei euro de la dozele mari de sprijin pe care le-a prescris în ultimii ani.

Din ianuarie, instituția de la Frankfurt va reduce achizițiile de obligațiuni guvernamentale și corporative la 30 de miliarde de euro pe lună, de la 60 de miliarde de euro în prezent. În SUA, între timp, rezervele federale au păstrat miercuri ratele dobânzii de referință neschimbate, dar analiștii se așteaptă ca aceasta să crească din nou în decembrie. Această măsură a ridicat deja costurile de împrumut de două ori în 2017.

g

Sursa foto : Daily Post India

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo