Criteriul National

ACTUAL!Discuțiile și negocierile despre Brexit ar putea dura luni de zile până la următoarea fază

ACTUAL!Discuțiile și negocierile despre Brexit ar putea dura luni de zile până la următoarea fază
septembrie 28
15:35 2017

Negociatorul-șef al UE a declarat că Regatul Unit trebuie să accepte să-și onoreze angajamentele financiare înainte ca negocierile asupra relațiilor viitoare să poată continua.

3474

Stadiul negocierilor

Negocierile cu Brexit ar putea fi blocate luni de zile, cu excepția cazului în care Marea Britanie ” este de acord să-și onoreze toate angajamentele financiare,” a sugerat negociatorul șef al UE, Michel Barnier, la sfârșitul celei mai recente runde de discuții.

O „nouă dinamică” a fost creată de discursul premierului Theresa May de săptămâna trecută din Florența. Cel puțin așa a declarat Barnier în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, unde ambele părți au declarat că s-au făcut progrese, în special în ceea ce privește drepturile cetățenilor.

Dar problemele rămân neschimbate, iar Barnier s-a plâns de faptul că secretarul britanic pe problemele cauzate de Brexit- David Davis- nu a fost încă pregătit să precizeze ce angajamente financiare anterioare vor fi acum îndeplinite de către Marea Britanie.

„Marea Britanie a explicat, de asemenea, că nu a fost încă în poziția de a-și identifica angajamentele asumate în timpul aderării”, a spus Barnier. „Pentru UE, singura modalitate de a obține progrese suficiente este că toate angajamentele luate la 28 (state membre) sunt onorate la 28 de ani. (…)Am avut o săptămână constructivă, da, dar nu suntem încă acolo pentru a obține progrese suficiente. Sunt necesare lucrări suplimentare în următoarele săptămâni și în următoarele luni. ”

Barnier a afirmat că Marea Britanie a confirmat că cetățenii UE ar putea să-și invoce drepturile în fața instanțelor britanice, pe care le-a salutat drept „un proces foarte important”. Dar există încă multe dezacorduri cu privire la rolul Curții Europene de Justiție și „acesta este un obstacol pentru UE”(…) Există un decalaj mare în ceea ce privește reunificarea familiei,” a adăugat el.

Liderii UE insistă pe ideea conform căreia discuțiile trebuie să facă progrese suficiente în ceea ce privește soluționarea financiară a Marii Britanii, iar drepturile cetățenilor și statutul frontierei irlandeze înainte de a putea fi lărgite ar trebui să cuprindă relațiile viitoare dintre Marea Britanie și ”blocul european.” Marea Britanie speră să facă timp pentru discuții despre viitoarele relații, atunci când liderii UE se vor întâlni luna viitoare.

Rezoluția nu mulțumește absolut nicio tabără

David Davis a declarat că au fost făcuți „pași decisivi”, în special în ceea ce privește asigurarea drepturilor cetățenilor care ar fi afectați de ieșirea britanicilor.”Această rundă a fost una vitală. Am făcut progrese importante „, a comentat domnia sa. El a cerut „pragmatism” din partea Comisiei Europene, a organului executiv al UE.

Între timp, Parlamentul European se pregătește să cenzureze oficial guvernul britanic pentru discriminarea cetățenilor UE de la votul pro- Brexit.O rezoluție a parlamentului, care urmează să fie votată marțea viitoare va afirma că există dovezi clare că cetățenii UE sunt tratați nedrept în Marea Britanie și că britanicii de pe acest continent suferă și ei.

brexit-ue

„Incidentele administrative recente au demonstrat că discriminarea împotriva cetățenilor din UE (27) în Regatul Unit și cetățenii Regatului Unit în UE (27) are deja loc și are un impact asupra vieții cotidiene a cetățenilor în cauză limitând exercitarea efectivă a drepturilor lor” se mai precizează în avcest document.

De asemenea, rezoluția atacă gestionarea de către guvernul britanic a negocierilor cu Brexit și susține cu totul altceva, anume că, pentru ca Theresa May să își poată îndeplini promisiunea nu va exista infrastructură fizică la granița Irlandei după definitivarea procesului.De asemenea, Brexit-ul va afecta provincia Irlandei de Nord care va trebui să ”rămână în uniunea vamală.”

Parlamentul va avea dreptul de a respinge orice acord între UE și Regatul Unit. De menționat este faptul că domnul Barnier își întâlnește comitetul de direcție Brexit aproape săptămânal.

În cele nouă pagini ale sale, în rezoluția privind pozițiile britanice, există un limbaj limpede, incluzând ceea ce ea descrie ca fiind o lipsă de propuneri concrete privind soluționarea financiară. Proiectul de rezoluție afirmă că „până în prezent absența oricăror propuneri clare a împiedicat în mod serios negocierile”.

Rezoluția mai „notează” cererea lui May în discursul său din Florența pentru o perioadă de tranziție după luna martie a anului 2019, dar contrazice în mod direct comentariile lui Davis din weekend-ul trecut, insistând că Marea Britanie va rămâne în conformitate cu legislația UE și cu Curtea Europeană de Justiție.

„O astfel de tranziție se poate realiza numai pe baza instrumentelor de reglementare, bugetare, supraveghere, justiție, instrumente de executare și structuri ale Uniunii Europene” și „poate fi luată în considerare doar sub jurisdicția deplină a Curții de Justiție a Uniunii Europene” se mai spune în rezoluție.

 

Sursa foto : https://infoalert.ro, Francois Lenoir/Reuters

 

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Pericolul autocrației din Europa - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Motto ”Democraţia este nonautocraţie, contrariul perfect al autocraţiei. Aceasta înseamnă că democraţia denotă un sistem politic caracterizat prin refuzul puterii personalizate, a puterii asupra cetăţenilor. Puterea nu este «proprietatea» nimănui. Aşadar, conducătorii vor deţine această funcţie ca urmare a desemnării libere, neîngrădite, de către cei care urmează să fie conduşi. Cu alte cuvinte, oricând puterea celorlalţi de a desemna pe cineva este contrafăcută sau anihilată pentru că dezacordul este zădărnicit ori nu ni se oferă alternative – democraţia este ucisă chiar când începe să funcţioneze.”

definiţie de Giovanni Sartori

Recursul emoțional al tuturor teoriilor conspirației reziduale, care se multiplică și iau amploare duce la instabilitate. Totul se metamorfozează, iar formele de impunere, de guvernare își pierd din atribuțiile esențiale. Mecanismul este unul atent monitorizat , dar pretutindeni au apărut chiar unii ce se erijează în „specialiști” care, foarte bine și temeinic pregatiți au drept obiectiv propagarea acestor forme autoritare de impunere a sclaviei postmoderniste în ”adevăruri indubitabile” care se află și nu se elimină decât până la următoarea formă. De fapt, fără să ne mai ferim de cuvinte, tot acest angrenaj face parte din proiectul denumit The New Order, despre care se cunosc foarte puține aspecte.

Mecanismul presupune un efort corelat, susținut, pe deplin integrat în structurile fiecăruia dintre noi, îndeosebi în cele psiho-somatice, în care acești „apologeți ai Noii Ordini” fac eforturi susținute și doresc să-i acceptăm cu toate idiosincraziile lor.
Totuși, dacă de la naștere am primit de la Dumnezeu daruri și haruri precum inteligența, intuiția, analiza, comparația,evaluarea etc ca metode chiar și gradul de receptivitate al nostru poate să ne dea semnale puternice. O importanță aparte, din stadiul de zvon până la cel de informație pe deplin asumată, conștientizată și reverificată ne revine pe deplin, ad integram.Totul se poate lumina, se poate limpezi, numai cercetând cu atenție, argumentând sau identificând cauzele și mai apoi, descoperind chiar ” firul roșu”, în toată splendoarea și eficacitatea, simplitatea sa.

Din capul locului vă spun că nu am pretenția că le-aș fi descoperit recent sau discutat în premieră. Suma totală de elemente care alcătuiesc acest tablou aflat mereu în mișcare poate surprinde pe absolut oricine. Însă, nu fac apologia vreunei direcții sau regimuri (de orice natură),ci, doresc doar să vă semnalez pericolele mascate foarte bine de către „înalta clasă” care are scopul bine conturat de a ne îngrozi și a ne asupri în continuu.

În cele ce urmează, urmând „politica pașilor mărunți” am să vă expun, câte ceva din trend-ul general, pe deplin meschin al actualei cât și viitoarei configurații a ceea ce denumim a fi construcție cu caracter politic, guvernamental.
Toate acestea se petrec chiar sub ochii noștri, ai tuturor celor care viețuim pe aceste meleaguri. Sumă de evenimente necesită o tratare mult mai amplă, chiar mai serioasă, dar din lipsă de timp ,energie și spațiu,voi încerca să rezum sau să realizez un fel de frescă, fără a avea la dispoziție vreo culoare sau opinie vehiculată, interpretată sau răstălmăcită.…...

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu