Criteriul National

ACTUAL!Marea Britanie se oferă să mențină cooperarea în domeniul apărării și securității cu UE

ACTUAL!Marea Britanie se oferă să mențină cooperarea în domeniul apărării și securității cu UE
septembrie 12
18:01 2017

brexit_1491370_960_720_64165500

Marea Britanie dorește să aibă o cooperare mai strânsă în domeniul apărării cu Uniunea Europeană după Brexit față de alte state din afara blocului comunitar, potrivit unui document oficial publicat azi 12 septembrie 2017, care stabilește o viziune a unui ”parteneriat de securitate profund” între Londra și Bruxelles după ieșirea țării din UE.

Marea Britanie a jucat una dintre cele mai puternice carți în cadrul negocierilor cu UE, oferindu-si punerea la dispoziția Uniunii Europene a resurselor sale de aparare, securitații si ajutoarelor, în speranța obținerii de concesii privind viitoarele relații comerciale si economice. Oferta se extinde la continuarea împărțirii ambasadelor cu UE, furnizarea de informații de informații și efectuarea misiunilor militare militare conduse în mod obișnuit de UE. Emiterea documentului său de poziție privind relațiile de apărare și politică externă cu UE, după perioada post Brexit a fost reiterat de catre secretarul apărării, Sir Michael Fallon.Domnia sa a declarat că Marea Britanie nu urmărește să șantajeze UE amenințând să retragă cooperarea în materie de securitate dacă nu obține înțelegerea economică pe care o dorește.

El a declarat pentru prestigiosul post de televiziune BBC urmatoarele :„Nu, nu este șantaj, nu este o strategie de negociere. Ceea ce facem, și toată lumea a cerut acest lucru, este de a stabili cum vedem noul parteneriat a doua zi după Brexit. Vrem să luptăm împreună împotriva terorismului. E vital. Nu facem amenințări. „

500

Tonul documentului-(spre deosebire de discursul Theresa May din februarie)- nu face nicio referire la un sfârșit de amenințare la adresa cooperării în domeniul apărării din Regatul Unit ci în schimb își prezintă oferta ca pe baza „credinței că UK are o credință istorică profundă în aceleași valori pe care o reprezintă Europa – pacea, democrația, libertatea și statul de drept „.

În acesta se menționează faptul că Regatul Unit ar dori să colaboreze cu UE în ceea ce privește misiunile sale de apărare și să ajute la planificarea operațională și dezvoltarea mandatului. De asemenea, stabilește planurile de a continua să contribuie la fondul european de apărare al Comisiei, inclusiv la programul european de cercetare în domeniul apărării și la programul european de dezvoltare industrială în domeniul apărării. Măsura ar ameliora preocupările industriei britanice de apărare că Brexit va duce la o mai mare cooperare franco-germană, împingând încet Regatul Unit din marile piețe de apărare.

Regatul Unit al Marii Britanii este una dintre forțele primordiale de apărare ale UE, dar nu a contribuit cel mai mult la misiunile comune de apărare și securitate ale UE, concentrându-și în schimb cheltuielile în cadrul NATO. Cu toate acestea, a contribuit la toate cele 15 misiuni ale UE în domeniul apărării, inclusiv la combaterea pirateriei din Nordul( Cornu)l Africii și a migrației din Libia. Nivelul implicării Regatului Unit în procesul de planificare a misiunilor militare ale UE ar trebui să reflecte contribuțiile Regatului Unit, se sugerează în document. Alte țări terțe, cum ar fi Norvegia, contribuie la misiunile UE, dar Ministerul Apărării pare să propună o cooperare structurală mai strânsă. Documentul solicită, de asemenea, schimbul de informații clasificate pentru a sprijini politica externă, schimbul reciproc de experți în politica externă și personalul militar și furnizarea comună a serviciilor consulare în țări terțe în care UE sau Marea Britanie nu dispun de resurse. Nu există nicio sugestie explicită conform căreia un anumit buget din Regatul Unit va fi distribuit prin intermediul UE, însă oficialii afirmă că acest lucru este posibil în contextul negocierilor privind un nou buget al UE pentru dezvoltare după 2020.

Brexit

În prezent, Marea Britanie contribuie cu 15% din bugetul UE pentru ajutoare extern, iar documentul solicită continuarea colaborării și alinierea în Regatul Unit în politica de dezvoltare și programare. Cu privire la cooperarea diplomatică viitoare, se propune ca „Marea Britanie și UE ar trebui să aibă consultări strânse în mod regulat cu privire la chestiunile legate de politica externă și de securitate, cu opțiunea de a include poziții comune în probleme de politică externă. Aceasta ar putea include cooperarea privind listarea sancțiunilor, inclusiv „prin schimbul de informații și prin alinierea politicilor acolo unde este cazul”.

În practică, o politică unilaterală a sancțiunilor din Regatul Unit, împotriva Rusiei, de exemplu, ar fi în mare măsură ineficientă, lăsând Marea Britanie opțiunea de a lucra alături de UE și ONU. Recentul document nu precizează dacă această cooperare ar putea fi extinsă la Marea Britanie, păstrând un drept de veto asupra politicii de sancționare a statelor membre ale UE, dar subliniază că jumătate din listele de sancțiuni provin din Marea Britanie. Oficialii nu au exclus nicio sugestie făcută de fostul fost secretar de externe, Lord Hague, conform căreia oficialii britanici ar trebui să poată participa la comitetul politic și de securitate al UE, primul său organism decizional pentru diplomații și funcționarii UE. CPS se află chiar sub consiliul UE pentru afaceri externe, din care Marea Britanie va fi exclusă odată ce a părăsit UE. Ofertele de cooperare viitoare vor deranja euroscepticii îngrijorați de faptul că Marea Britanie este încă târâtă către concepte precum ”armata UE” și ”cheltuielile risipitoare ale UE.”

Sursa foto : Economica,Radio Romania Actualitati,The Guardian

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

„Ţi-e milă? Ţi-am luat banii!…”- CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Tristele amintiri au ajuns departe…De fapt, cu o anumită ritmicitate , indiferent de context omul are posibilitatea de a alege .

Iar, această posibilitate de a râde sau de a plânge ar trebui să nu ne-o cenzureze nimeni!

De cele mai multe ori, datorită „regulilor nescrise” ale acestei societăţi suntem puşi în faţa unor evenimente triste şi întunecate , dar comicul îşi face apariţia tocmai atunci când ne-am aştepta cel mai puţin.

De la o vreme încoace am tot scris pe diferite atitudini vis a vis de anumite aspecte ce m-au determinat să mă exprim în mai multe registre sufleteşti!

Dar acum e cu totul altă treabă…

Fără să aduc jigniri, situaţia în care se află românul este analizată în mod ironic.“Filantropica” reprezintă cea mai eficientă şi în acelaşi timp amuzantă metodă de a aduce în prim-plan ideea că “nu tot ceea ce pare este adevărat”.

Asemeni unei proiecţii video avem o sumendenie de întâmplări ce constituie o modalitate de a genera materiale de informare publică.

Modul în care noi, asemeni spectatorilor avem „şansa” de a privi lumea este oarecum influenţat de experienţele celor din trecut, deoarece astfel, participând în mod indirect la acţiunile personajelor, noi suntem publicul ce primeşte şi decodifică mesajul în mod diferit.

Replica cheie a lui Gheorghe Dinică (textier pentru cerşetori) :”Mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primeşte pomană”, reprezintă fraza de bază a relaţiilor publice.

El este un portret „artistic”, machiavelic până la perfecțiune al diavolului ca show-man de geniu, care prin minciună şi înşelăciune a reuşit să ocupe o poziţie bună în societate. Această replică ar putea să-l includă, în cinismul ei şi pe artistul român care cerşeşte finanţare şi care va rămîne cu mîna întinsă, atâta timp cât nu găseşte o poveste captivantă...........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo