Criteriul National

ACTUAL!Referendumul din Catalonia, marcat din plin de incidente

ACTUAL!Referendumul din Catalonia, marcat din plin de incidente
octombrie 01
12:42 2017

 Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi azi 1 Octombrie la vot, într-un referendum ce vizează independenţa faţă de Spania. Acest eveniment a fost organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând deja măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului. Încă de la primele ore, forţele de poliţie au intervenit în forţă, pentru a împiedica oamenii să voteze. Urnele au fost confiscate, iar oamenii au fost bruscaţi de forţele de ordine.

catalonia_spain_referendum_943812_60164600

Grupuri de catalani s-au adunat în afara secţiilor de votare înainte de referendum. Guvernul de la Madrid a promis să oprească votul şi zeci de vehicule de poliţie sunt în operaţine la Barcelona, informează BBC, citat de Le Monde.

În timpul nopţii, mii de susţinători ai referendumului pentru independenţă au ocupat şcolile în care se află secţiile de votare. Potrivit poliţiei, aceştia au fost deja evacuaţi.

Organizatorii referendumului au cerut alegătorilor să se întoarcă „să apere” secţiile de votare de la ora 05:00 (03:00 GMT) şi să aştepte începerea votării la ora 9:00. S-a subliniat că trebuie să fie o rezistenţă paşnică la toate acţiunile poliţiei.

Reprezentantul statului în provincia Catalonia a denunțat atitudinea poliției regionale care nu a intervenit pentru închiderea secțiilor de votare. „Ofițerii polițiști catalani au fost obligați să împiedice desfășurarea referendumului ilegal și să împiedice deschiderea centrelor, dar, din nefericire, acest lucru nu a fost cazul”, a declarat prefectul Enric Millo, denunțând de asemenea ” imensa iresponsabilitate „a liderilor catalani.

femeie_ranita_23000800

Acest prilej este considerat ca  o „dată importantă pentru democraţie”, a declarat vicepreşedintele regional, Oriol Junqueras, pentru TV3, principala televiziune catalană. „Am depăşit multe obstacole, nu există nimic care să poată fi considerat mai presus de asta”, a adăugat el. „Dacă nu ne apăram propriile noastre drepturi, atunci cine o va face?”

Buletinele de vot au doar o singură întrebare: „Vrei ca Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?”. Pentru răspuns există varianta: „Da” sau „Nu”.

Gloanțe de cauciuc trase de poliția spaniolă

Există mai multe rapoarte cu privire la mijloacele de socializare ale poliției spaniole care a tras cu gloanțe de cauciuc în persoanele care așteptau să voteze în cadrul referendumului. Unul dintre martori- cercetătorul de la Princeton, Jordi Graupera- a postat pe Twitter un videoclip despre ceea ce pare a fi membru al armei Guardia Civil ce ripostează fără vreo urmă de regret şi se pierde în mulțime.

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a reacționat și el la intervenția poliției spaniole.

El a scris pe Twitter: „Cucuie, zgârieturi, sânge, femei în vârstă târâte. Ceea ce face PP pentru democrația noastră este respingător pentru mine. Corupție, ipocrizie, inutilitate. Este oare aceasta o „victorie” a lui Mariano Rajoy?”

Conflictele dintre poliție și alegători au continuat pe toată durata zilei. Poliția a acuzat alegătorii din Barcelona pentru indisciplină, cauzând mai mulți răniți, conform jurnaliștilor prezenți la fața locului citați de The Guardian. Acuzația a avut loc în timp ce demonstranții au așezat barajele pentru a nu permite treceriea polițiștilor. Oamenii s-au mobilizat în acest mod, iar cei care au părăsit secțiile de votare au avut de suferit.

incident-barcelona-1_51045300

Sursa foto : http://www.ibtimes.co.uk

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Revoluția fiscală - o gogoriță națională EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Exprimarea greoaie din textul Ordonanței pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a creat mai degrabă confuzie, în rândul angajaților, decât să confere siguranța pe care și-o doreau guvernanții. Această “revoluție fiscală” declanșată de Guvern a alimentat și mai mult nemulțumirile celor care protestează în stradă săptămână de săptămână.
O adevărată cavalcadă ce a provocat nenumărate neliniști , pe deplin justificate au tot zdruncinat atît încrederea dar mai ales au alimentat temerile tuturor oamenilor de bună credință din Romînia. Promisiunile lansate imediat după începutul acestui an au cauzat o adevărată sarabandă a emisiunilor în care doamna ministră a portofoliului muncii-Lia Olguța Vasilescu a tot fost invitată.
Numai că, din nefericire, din toate acestea s-a desprins ceva ce nu are o finalitate sau ceva care nu va aduce prosperitatea românilor . ‘‘Mult zgomot pentru nimic” ar fi motto-ul acestei adevărate campanii de conștientizare a noii revoluții fiscale. Aceasta își va arăta cu adevărat efectele în cel mai scurt timp.

Cu toate mijloacele moderne de informare , promisiunile și noutatea adusă în practică în domeniul fiscal a determinat ca întreaga clasă politica aflată la guvernare să se plângă deseori că toți oamenii nu le înțeleg deloc rostul sau deja iluzoriul program de guvernare, rămas mereu în urmă sau neonorat din cauze diverse…
Lipsa de transparență este dublată și de o lipsă de comunicare corespunzătoare ce accentuează lipsa resurselor financiare si antrenează nemultumirea majorității cetățenilor, acei buni plătitori de taxe și impozite ! .......

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri:

content writing
clovis.ro