Criteriul National

ACTUAL!Referendumul din Catalonia, marcat din plin de incidente

ACTUAL!Referendumul din Catalonia, marcat din plin de incidente
octombrie 01
12:42 2017

 Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi azi 1 Octombrie la vot, într-un referendum ce vizează independenţa faţă de Spania. Acest eveniment a fost organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând deja măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului. Încă de la primele ore, forţele de poliţie au intervenit în forţă, pentru a împiedica oamenii să voteze. Urnele au fost confiscate, iar oamenii au fost bruscaţi de forţele de ordine.

catalonia_spain_referendum_943812_60164600

Grupuri de catalani s-au adunat în afara secţiilor de votare înainte de referendum. Guvernul de la Madrid a promis să oprească votul şi zeci de vehicule de poliţie sunt în operaţine la Barcelona, informează BBC, citat de Le Monde.

În timpul nopţii, mii de susţinători ai referendumului pentru independenţă au ocupat şcolile în care se află secţiile de votare. Potrivit poliţiei, aceştia au fost deja evacuaţi.

Organizatorii referendumului au cerut alegătorilor să se întoarcă „să apere” secţiile de votare de la ora 05:00 (03:00 GMT) şi să aştepte începerea votării la ora 9:00. S-a subliniat că trebuie să fie o rezistenţă paşnică la toate acţiunile poliţiei.

Reprezentantul statului în provincia Catalonia a denunțat atitudinea poliției regionale care nu a intervenit pentru închiderea secțiilor de votare. „Ofițerii polițiști catalani au fost obligați să împiedice desfășurarea referendumului ilegal și să împiedice deschiderea centrelor, dar, din nefericire, acest lucru nu a fost cazul”, a declarat prefectul Enric Millo, denunțând de asemenea ” imensa iresponsabilitate „a liderilor catalani.

femeie_ranita_23000800

Acest prilej este considerat ca  o „dată importantă pentru democraţie”, a declarat vicepreşedintele regional, Oriol Junqueras, pentru TV3, principala televiziune catalană. „Am depăşit multe obstacole, nu există nimic care să poată fi considerat mai presus de asta”, a adăugat el. „Dacă nu ne apăram propriile noastre drepturi, atunci cine o va face?”

Buletinele de vot au doar o singură întrebare: „Vrei ca Catalonia să devină un stat independent sub forma unei republici?”. Pentru răspuns există varianta: „Da” sau „Nu”.

Gloanțe de cauciuc trase de poliția spaniolă

Există mai multe rapoarte cu privire la mijloacele de socializare ale poliției spaniole care a tras cu gloanțe de cauciuc în persoanele care așteptau să voteze în cadrul referendumului. Unul dintre martori- cercetătorul de la Princeton, Jordi Graupera- a postat pe Twitter un videoclip despre ceea ce pare a fi membru al armei Guardia Civil ce ripostează fără vreo urmă de regret şi se pierde în mulțime.

Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a reacționat și el la intervenția poliției spaniole.

El a scris pe Twitter: „Cucuie, zgârieturi, sânge, femei în vârstă târâte. Ceea ce face PP pentru democrația noastră este respingător pentru mine. Corupție, ipocrizie, inutilitate. Este oare aceasta o „victorie” a lui Mariano Rajoy?”

Conflictele dintre poliție și alegători au continuat pe toată durata zilei. Poliția a acuzat alegătorii din Barcelona pentru indisciplină, cauzând mai mulți răniți, conform jurnaliștilor prezenți la fața locului citați de The Guardian. Acuzația a avut loc în timp ce demonstranții au așezat barajele pentru a nu permite treceriea polițiștilor. Oamenii s-au mobilizat în acest mod, iar cei care au părăsit secțiile de votare au avut de suferit.

incident-barcelona-1_51045300

Sursa foto : http://www.ibtimes.co.uk

Sinteza acestui material a fost oferită de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

 

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

AU TRECUT DOI ANI DE LA TRAGEDIA DIN CLUBUL COLECTIV… CONTRA-EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Au trecut deja destul de repede doi ani de la tragedia din clubul Colectiv. Neputința pe care au trăit-o majoritatea în acele zile coroborate și cu revolta care a urmat, rămân încă bine întipărite în memoria multora. Multitudinea de evenimente de comemorare din aceste zile ne arată că nu suntem dispuși să lăsăm umbra uitării să se aștearnă în urma incendiului care a luat 64 de vieți.

Colectiv este acea mărturie de netăgăduit, acea expresie plină de tragism pe care și din care foarte puțini au putut înțelege câte ceva. Cert este că lumea a rămas marcată pe moment, ca mai pe urmă, aproape ireversibil, inexplicabil, cu aceeași doză de cinism…a alunecat pe partea uitării.

Momentul Colectiv ne-a adus nu doar pierderea unor oameni de care suntem cu toții iremediabil legați. Ci, a fost vorba și de un fel de trezire involuntară, care ne-a pus în față un adevăr crud: corupția chiar ucide. Iar, dacă stăm și reflectăm câteva momente, fără a avea pretenția de a ne situa în postura de ”judecători”, cu acea durere a omului rănit, vom ajunge la anumite concluzii, despre care s-a tot scris și strigat cu voce tare, sinonimă cu acea dorință de a nu renunța până în ziua în care vom transcede și ne vom alătura lor, cu mențiunea și rugămintea adresată Cerului de a nu avea acel tragic sfârșit!

Tineri aceia deosebiți nu meritau să moară în asemenea chinuri. Tineri aceia meritau tratați cu mare grijă de către cei specializați și în măsură să îi aline, să le asigure o speranță…Dar, din nefericire, nimeni și nimic nu au putut să le schimbe destinul.

Așa s-a ajuns cu acțiunea de a protesta, atunci când o mare de oameni a decis să strige și să vocifereze, pe deplin întemeiat contra lentorii, neajunsurilor, incapacității Sistemului. Astfel, fără de acest spirit civic, care ulterior a fost confiscat de către unele partide nu se putea face vreo schimbare.

Datoria, dreptul de a manifesta, de a dezbate cu argumente, de a vocifera atunci când guvernanții greșesc și de a semna petiții pentru a cere și a obține o schimbare veritabilă este unul garantat de bunul simț, dacă de Constituție, se tot încearcă, spre a fi eliminat, treptat-treptat.........

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo