Criteriul National

ACTUAL!Unele dintre problemele ascunse ale Europei

ACTUAL!Unele dintre problemele ascunse ale Europei
decembrie 02
12:00 2017

În ciuda aparențelor, vechile probleme ale Europei nu au fost rezolvate.Unul dintre ritualurile cele mai previzibile și deprimante în timpul crizei europene ce pare fără de sfârșit a fost sondarea reflexivă a „clarei” după ultima violență. Criza monedei euro, a avut ecouri dureroase.Chiar dacă aceasta mereu a fost exilată, evitată.

4

Brexit-ul este ignorat, evitat cu rea intenție

Așa se explică hotărârea declarată de Mario Draghi, președintele Băncii Centrale Europene (BCE), de a „face tot ce este necesar” pentru a apăra moneda. Criza refugiaților a fost îngrădită, iar spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen a fost salvat, printr-o combinație de integrare generoasă, o apărare a frontierelor și o înțelegere cu Turcia.

Mai bine mai târziu decât niciodată ar suspina mulțimea, doar așa că narațiunea se desfășoară fără menajamente, iar în prim-plan apar multe, ca de exemplu provocarea „populistă” a unor state- simbol, așa cum au fost văzute. Brexit-ul, departe de a precipita o avalanșă în Europa continentală, îngropă insulele britanice sub o mulțime de documente și regulamente, care ar putea să facă din Regat , mai bine zis din prețul facturii una dintre cele mai înflăcărate bătălii socio-economice ale acestui debut de mileniul trei.

Perspectiva eurosceptică e acel as ascuns.Câștigurile posibile (de exemplu,ale Paris-ului sau ale orașului Frankfurt, în detrimentul metropolei Londra) nu vor compensa cu greu astfel de pierderi. Un raport recent al Fondului Monetar Internațional, care avertizează Europa să „se pregătească pentru o zi ploioasă”, reflectă aceste realități. Din punct de vedere politic, întrebările care contează nu vor fi cine va face cel mai mult, dar cine poate suporta cel mai mult și dacă UE este deja pregătită să absoarbă mai multă durere decât a suferit… deja. „Europenii” doresc să spună că, spre deosebire de britanici, ei nu vorbesc deloc despre Brexit. Dacă acest lucru este valabil astăzi – (și este deja mincinos modul retoric al unor specialiști în ceea ce privește Irlanda, Țara Galilor etc)- nu va dura atât de mult. EUropenii vor începe să vorbească despre Brexit din nou spre sfârșitul anului 2018 cel târziu. Până la începutul anului 2019, vor vorbi despre cu totul altceva.

 

Scurt istoric al acestui tulburat an 2017

Candidații din extrema dreaptă au fost bătuți în Olanda, Austria și Franța. Optimiștii au crezut chiar că prin alegerea lui Donald Trump,  în viziunea lor,  lupta lor va avea o finalitate.Poate că cel mai puternic imbold, argument- așa cum  cancelarul GermanieiAngela Merkel a propagat-o recent – a fost că Europa trebuie să poată sta pe propriile picioare  și să-si ofere propria apărare împotriva terorismului islamist și a agresiunii ruse.

Din păcate, ceea ce este salutat ca „întoarcerea” Europei este doar supraviețuirea temporară a Uniunii Europene. Nici una dintre vechile crize nu a fost rezolvată, iar una nouă – transpusă prin tensiunile sporite din Catalonia – tocmai a fost adăugată. UE și rezidenții britanici subestimează în mod serios rezistența și capacitatea britanică de a se răzbuna împotriva „pedepsei” europene dacă țara a fost atât de pornită, din moment ce Brexit-ul se va întâmpla într-un fel sau altul, chiar și cel mai bun scenariu pe acest front fiind unul rău pentru Bruxelles și capitalele naționale.

1

Orice dăunează UE în cazul Marii Britanii sau provine din sine prin plecarea Regatului Unit.Cum bine intuiți, restul statelor membre vor plăti și un preț destul de piperat. Din punct de vedere economic, costul pentru Marea Britanie va fi mult mai mare decât costul pentru UE – și mult mai mare decât cel realizat de Brexit. Dar anumite țări, cum ar fi Republica Irlanda dar și alte state , progresiv vor avea de suferit pe anumite sectoare, cum ar fi industria auto germană, ce vor fi lovite în mod disproporționat.

Evenimente…trecute cu vederea?

Între timp, au loc multe alte lucruri destul de îngrijorătoare. Amenințarea din est nu a dispărut. Dimpotrivă, ea a alunecat mai departe pe agenda de la Bruxelles. Vladimir Putin deține încă Crimeea anexată ilegal și continuă să sprijine cele două republici separatiste din estul Ucrainei. Țările baltice, Polonia, Finlanda, Suedia și România se simt amenințate direct și sunt încurcate de eșecul Europei de a anticipa sau de a răspunde amenințării rusești.

Oficialii de la Bruxelles cât și multe alte țări europene sunt respinse de rezistența exprimată adesea destul de aprig, pe deplin întemeiată (unii ar eticheta chiar xenofobă) în Europa de Est vis a vis de imigrația musulmană sau impunerea unor valori „progresiste”. Ei sunt îngrijorați de comportamentul din ce în ce mai autoritar al primului ministru maghiar, Viktor Orbán, așa cum se vede în vendeta sa împotriva Universității Europa Centrale liberale din Budapesta.

Cu toate acestea, pentru toată condamnarea retorică din partea Bruxelles-ului și a unor state membre, este clar că nu există niciun apetit pentru o confruntare și o simpatie pentru Orbán chiar și în partidul creștin-democrat al doamnei Angelei Merkel. Aceasta e contranstant cu criza austriacă din 1999-2000,atunci  când UE a impus sancțiuni unui guvern de coaliție care l-a implicat liderul de extremă dreapta Jörg Haider.Evenimentul este frapant și nu reflectă puterea, ci slăbiciunea Europei.

Iar celelalte crize nu au dispărut. Niciuna dintre ele nu poate fi considerată rezolvată. Anunțul lui Draghi din 2012 că BCE ar „face tot ce-i trebuie” nu a ridicat semnul de întrebare asupra monedei euro, așa cum au demonstrat prăbușirea apropiată a Greciei în 2015 și alte crize.

Realitatea concretă

Tabloul ni se relevă în tușe grosiere.Deficiențele sale fundamentale rămân, în special, prin imposibilitatea de a conduce o monedă comună fără un stat comun. De asemenea, criza refugiaților nu a fost rezolvată, ci doar abolită. Siria sau o altă parte a Orientului Mijlociu ar putea erupe din nou în orice moment. Acordul cu Turcia este precar. Între timp, contrabandiștii explorează noi rute din Marea Mediterană.

2

La fel ca în cazul monedei euro, defectele fundamentale ale sistemului rămân …pe agendaUE.Aceasta încearcă să conducă un spațiu de călătorie comun și o politică externă comună fără un stat comun. UE nu poate închide în mod eficient frontierele, deoarece este sarcina statelor membre.Spațiul nu are capacitatea de a se asigura că refugiații care sunt admiși sunt distribuite în mod echitabil. De asemenea nu are capacitatea de a interveni în Orientul Mijlociu pentru a preveni fluxul de refugiați. Încercă să atingă obiectivele federale cu instrumente confederale și acest lucru nu se poate face.

Ca și cum toate acestea nu ar fi destul de rele, UE se află într-o altă criză. Deși a fost prezis pentru cel puțin 18 luni , referendumul și declarația ulterioară a independenței de către guvernul catalan din octombrie au prins brusc Bruxelles-ul ”pe picior greșit”.Opinia capitalelor statelor naționale sunt în mare parte ignorate. Situația reprezintă o provocare pe care UE a ajutat-o ​​să o provoace, nu a făcut nimic pentru a se pregăti și nu este pregătită să facă față.

Catalonia expune contradicția în centrul actualului proiect european. Pe de o parte, pentru că UE este în aspecte importante transnaționale,  a avut tendința de a slăbi statul național în favoarea unei „Europe a regiunilor”. Euro și sistemul Schengen, în special, au eliminat competențele cheie ale statelor membre și au sugerat că separarea ar implica o „aterizare ușoară”.

În plus, îmbunătățirea culturii politice continentale europene încurajată de UE a limitat capacitatea capitalelor naționale de a constrânge periferiile sau părea să facă acest lucru. Cu cincizeci de ani în urmă, aspirațiile catalane ar fi fost înecate în sânge înainte de a ajunge până la o declarație unilaterală de independență. Astăzi, Madridul – pentru toate defecțiunile sale – trebuie să meargă mai atent. Îndemnul lui Donald Tusk, președintele Consiliului European, că ar trebui să prevaleze forța de argumentare, mai degrabă decât argumentul forței, a fost un avertisment clar.

3

Pe de altă parte, UE este o confederație interguvernamentală a statelor membre. Majoritatea cetățenilor UE au pașapoarte de culoarea vinului de Burgundia , dar nu există cetățenia Uniunii Europene ca atare. Drepturile se bucură prin intermediul statelor membre. Noua inițiativă europeană de apărare pentru „cooperarea structurată permanentă” sau „Pesco”, anunțată cu mare fanfară, nu este o armată sindicală sau chiar un pas de pionierat către una, ci o punte a armatelor obișnuite ale statelor membre, ce intonează de-a dreptul grotesc un imn ,în acest concert, care nu se bucură de niciun interes, de niciun viitor…

 

Sursa foto : Semnele Timpului,gandeste.org,Adevarul,activistpost.com

Acest material a fost oferit de către Prof.Dr.Daniel Mihai, redactor-șef al platformei media Criteriul Național

 

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Daniel Mihai

Daniel Mihai

Doctor în Interpretare Muzicală, profesor titular la disciplina vioară a Catedrei de Corzi în cadrul Colegiului Național de Arte Regina Maria din Constanța

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

Despre „dreptatea” care cere ”justiție” și importanța ei - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dintru început, pentru a vă asigura, cu toată sinceritatea, vreau să vă aduc la cunoștință faptul că acest material nu este conceput a fi unul strict tehnic, înveșmântat în termeni academici greoi. Cu aceeași deschidere vreau să vă mulțumesc și să vă asigur totodată că acest material nu se vrea a fi unul complet, deoarece în rândurile de mai jos voi încerca să realizez o sinteză a unor considerații pe baza evidențelor, în care mi-am propus temerara clarificare a noțiunilor de „dreptate” și de ”justiție”, văzute din mai multe unghiuri de vedere. De aceea, tot ceea ce este cuprins în spațiul acestui material este pur subiectiv dar și perfect argumentat. Luând în considerare acestea, orice fel de încercare de a aduce laude sau dimpotrivă de a cere desființarea totală sau parțială, prin forța și justețea argumentelor vă revin în integralitate, indiferent de natura sau de scopul motivării dumneavoastră în prealabil.

Ca urmare a tuturor celor convenite, ceea ce voi realiza direct sau indirect poate fi comentat și analizat, dezbătut deoarece numai într-o asemnea manieră, prin varietatea punctelor de vedere, prin cumulul de informații și forța argumentelor sustenabile ce creează punți de legătură.De aceea se poate vorbi deschis, fără menajamente despre aceste concepte, virtuți în această societate postmodernă măcinată de griji, de consumerism cât și de vicii.

Din punctul meu de vedere, această opțiune de a avea păreri și de a le susține reprezintă și respectă cu adevărat libertatea și demnitatea oricărui semen. Iar puterea reală, justificată la care oamenii speră să găsească ajutor este dată de către Acel Creator, care are grijă de fiecare dintre noi și care ne inspiră sau ne poate transforma în creațiile sale apropiate, desăvârșite Lui. Urmând acest fir călăuzitor, aș îndrăzni să vă spun că nu voi folosi în acest caz doar simple metafore, ci totul se dorește să fie legat de rolul și semnificația care i se acordă noțiunilor extinse de dreptate, de justiție.

Din cele mai vechi timpuri, chiar din momentul în care Cain l-a ucis pe Abel se produce în lume o separație între prigoniți și victimă, între ucigaș și cel ucis, sacrificat din răutate .Aceasta cse va transmite și se va amplifica tuturor generațiilor, inclusiv celor din actualitate. Setea de răzbunare de răutate a lui Cain cât și a urmașilor săi se poate identifica fără niciun fel de impediment.Tot așa, ideea de jertfă, de asumare a urmașilor lui Abel a constituit chiar unul dintre atributele omenești de prim rang. Însă, între aceste modele transparente există și alte atribute,virtuți (posibil moștenire a scânteii divine,a harului cu care suntem fiecare dintre noi înzestrați) precum dreptatea,cinstea,corectitudinea dar și justiția.

Numai că, din momentul izgoniți din grădina Edenului a protopărinților noștri Adam și Eva, aceste caracteristici psihice și volitive nu au mai fost că la început,în binecuvântatul moment al Creației.Răzvrătirea, ascultarea de șarpe,călcarea poruncii a dus la pervertirea omului cât și a întregii creații de pe pământ. Automat,sentimentele faptele și gândurile „de a fi ca Dumnezeu” și de a stăpâni,de a cunoaște creația s-au amestecat într-un mod incredibil. De aici înainte, moartea, păcatul au devenit firești tuturor, ca și setea anumitor semeni de a clama dreptatea, de a invoca fondat justiția omenească.

Revenind la unul dintre cele mai importante motive care au generat acestea văzute ca fiind antagonice- pe de o parte Dreptatea Lui Dumnezeu materializată prin izgonirea din Rai și nedreptatea lui Cain care l-a ucis pe fratele său Abel-putem descoperi și alte fațete ale acestor evenimente consemnate în Cartea Cărților.

Unii exegeți ai Vechiului Testament precum sfântul Chiril al Alexandriei interpretează însă în profunzime textul, plecând de la pedeapsa înşeptită pentru cel care l-ar ucide pe Cain din cartea Facerii .Surprinzător sau nu, în opinia acestui om înduhovnicit nu ar fi vorba doar de un singur păcat, ci de o înlănţuire de şapte păcate, care au pus stăpânire pe Cain. Deja când Dumnezeu i se adresează, vorbindu-i despre natura păcatului, Cain comisese trei din cele şapte.

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei