Criteriul National

Afla mai multe despre tractoare!

Afla mai multe despre tractoare!
septembrie 05
13:02 2019

Imagine Tractor 1

Un tractor agricol este un vehicul conceput sa livreze un efort de tractiune ridicat la viteze reduse. Acesta este folosit in principiu in agricultura, la prelucrarea pamantului, sau la alte activitati cum ar fi remorcare, incarcare.

Prin definitie un un cal-putere, prescurtat CP (foarte rar C.P.) este o unitate de masura pentru putere, presupusa a fi egala cu puterea mecanica pe care este capabil s-o furnizeze un cal. Calul putere se utilizeaza uneori pentru a specifica puterea motoarelor termice sau electrice. In contextul motoarelor termice, se utilizeaza ca unitate de masura pentru energie calul putere ora.

Capacitatea hidraulica – Serveste atat pentru actiunea mecanismului de suspendare a tractorului, cat si pentru actiunea motoarelor hidrostatice rotative sau liniare. Dupa constructie, instalatiile hidraulice se clasifica astfel:

  • cu elemente separate, unde toate partile sunt montate separat;
  • monobloc, toate partile sunt montate intr-un singur bloc;
  • semibloc, numai o parte din elementele componente sunt montate.

Indiferent de tipul instalatiei hidraulice, aceasta este alcatuita din urmatoarele parti principale: rezervorul de ulei, pompa hidraulica, distribuitorul hidraulic, conducta de legatura si consumatorii, adica motoarele hidraulice rotative sau liniare.

Priza de putere – serveste la actionarea, de catre tractor, a elementelor mobile, de obicei rotative, ale diferitelor masini agricole, atat in cazul deplasarii agregatului, cat si la stationare.

Dupa turatie, prizele de putere se impart astfel:

Cu turatie constanta (normale), cu turatie variabila (sincrone) si cu turatii mixte. Turatia constanta, (indiferent de viteza de deplasare a tractorului), de 540 rot/min, se foloseste la tractoarele cu putere de pana la 70 CP; la tractoarele cu putere de 70 – 100 CP se folosesc turatiile constante de 540 rot/min sau 1000 rot/min, ori ambele turatii la acelasi tractor; la tractoarele de peste 100 CP se utilizeaza turatia constanta de 1000 rot/min.

Turatia variabila (priza sincrona) este folosita pentru actionarea aparatelor de distributie de la unele masini de semanat, de plantat si de fertilizat, la care turatia acestor aparate trebuie sa fie proportionala cu viteza de deplasare, in vederea mentinerii constante a cantitatii de material la hectar. Priza sincrona se utilizeaza si la actionarea rotilor motrice ale unor remorci monoaxe.

Mecanismul de suspendare/ridicare – reprezinta un sistem de bare articulate care servesc pentru cuplarea la tractor a atasamentelor purtate. Asta deoarece atasamentele purtate plasate in spatele tractorului au cea mai larga utilizare. In prezent, toate tractoarele agricole sunt echipate cu mecanisme de suspendare montate in spate. Exista si constructii de tractoare cu mecanisme de suspendare montate in fata (mecanisme de suspendare frontale).

Desi exista multe tractoare care sunt asemanatoare unul cu celalalt, exista sute de producatori diferiti ai acestor tractoare. Acesti producatori construiesc numeroase modele de tractor pentru diferite cerinte ale pietei. Unii dintre producatorii de tractoare din intreaga lume sunt: Tractoare John Deere, Tractoare Massey Fergusson, Tractoare Case IH, Tractoare New Holland, Tractoare JCB Challenger, Tractoare Valtra, Tractoare Kubota, Tractoare Claas, Tractoare Deutz Fahr, Tractoare Fendt, Mahindra, Iseki, Lamborghini, McCormick Intl, Steyr, Tractoare Ursus, Ventrac, Zetor.

Tractoarele au o gama larga de activitati la care pot fi folosite, printre acestea se numara: prelucrarea pamantului, cultivare, recoltare, transport, hranirea animalelor si intretinerea spatiilor de locuit ale acestora, secerare, intretinerea spatiilor verzi, lucru cu lemnul, deszapezire, irigatii, erbicidare, distribuit ingrasaminte, manipularea materialelor.

Principalele accesorii care pot fi folosite la un tarctor sunt: pluguri, freze, rotosape, grape, combinatoare – cultivatoare, prasitoare, tocatoare furaj – resturi vegetale, cositori, masini de tuns iarba/gard viu, greble mecanice, prese baloti, semanatori, plantatoare, masini de recoltat, masini de incorporat in sol ingrasaminte, masini de imprastiat ingrasaminte, pulverizatoare, remorci agricole, cisterne -vidanje, scarificatoare, lame, pluguri,freze de zapada, sararite, perii de maturat, incarcatoare frontale, retroexcavatoare, retrostivuitoare, burghiu de sapat gropi, brat de ridicare, incarcatoare forestiere, cupe transport, lama de nivelare, despicator lemne, masini de sapat santuri.

Ar fi greu sa ne imaginam cum ar arata agricultura moderna fara ajutorul acestor utilaje. Tractoarele au devenit un standard la casa oricarui gospodar care doreste sa se ocupe de muncile pamantului, dar care vrea sa beneficieze si de un ajutor la muncile zilnice (ex. Carat lemne, baloti de fan, etc.).

Magazinul tractorsud.ro are o multime de piese John Deere, dar si multe alte accesorii care pot fi de folos proprietarilor de tractorare. De asemenea, de la acest magazin online puteti gasi si piese utilaje agricole la preturi fara concurenta!

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Partener media exclusiv

Revista presei