Criteriul National

Află tot ce trebuie să știi despre certificatele energetice

Află tot ce trebuie să știi despre certificatele energetice
septembrie 13
11:23 2020

Certificatele energetice sunt documente elaborate în conformitate cu metodologia de calcul a performanței energetice a clădirilor și sunt extrem de importante datorită faptului că indică gradul de eficiență energetică a imobilelor sau a părților (apartamente, etaje etc.) de clădiri.

Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul www.certificat-energetic24h.eu aparținând companiei Enermed Impex SRL din București.

Este vorba despre acte care se pot obține atât pentru construcțiile noi, cât și pentru cele deja existente și care sunt obligatorii în cazul încheierii unor contracte de vânzare/cumpărare sau închiriere, la recepționarea clădirilor noi, în cazul renovărilor majore sau pentru imobilele vizitate frecvent de public.

Pentru a putea obține certificatele energetice cât mai ușor, proprietarii de clădiri trebuie să fie cât mai bine informați și să fie la curent cu toate modificările aduse Legii 372 din 2005, care a fost ulterior modificată și republicată.

certificat-energetic (4)

Cum pot fi obținute certificatele?

Pentru început, foarte important de menționat este faptul că persoanele care au nevoie de certificate energetice le pot obține doar cu ajutorul auditorilor energetici atestați de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Aceștia pot avea două grade profesionale (gradul I, cel mai înalt) și gradul II.

Primul pas pe care trebuie să îl facă proprietarii de imobile este acela de a întocmi o serie de acte ale construcției/apartamentului.

Din aceste dosare vor fi extrase o serie de date necesare calculului ingineresc.

Vizita la fața locului

Specialiștii trebuie să se deplaseze la fața locului, pentru a studia imobilul, de unde vor obține alte date necesare eliberării documentelor solicitate.

Categorii de imobile pentru care certificatele energetice sunt obligatorii

Conform legislației in vigoare, certificatele de performanță energetică sunt obligatorii pentru majoritatea categoriilor de clădiri.

Printre acestea se numără casele, imobilele de birouri, blocurile cu apartamente, spitalele, restaurantele, hotelurile, dar și clădirile în care se desfășoară activități de comerț sau activități sportive.

La pol opus există și câteva excepții de la regulă: lăcașurile de cult, clădirile cu valoare istorică, imobilele care urmează să fie folosite pentru o perioadă mai mică de 2 ani, dar și imobilele care nu sunt locuite mai mult de 4 luni pe an.

Valabilitatea certificatului energetic

Din punct de vedere al valabilității, certificatele energetice pot fi folosite până la 10 ani.

Cei care, însă aleg la un moment dat să aducă îmbunătățiri majore imobilelor pe care le dețin pot solicita din nou certificatul energetic.

Dintre toate documentele de care oamenii au nevoie atunci când vor să vândă sau să închirieze un imobil, certificatele energetice sunt printre cele mai ușor de obținut.

Întregul process poate să nu dureze mai mult de câteva ore (depinde de ritmul de lucru al auditorului energetic ales), urmând ca apoi, proprietarii de clădiri să intre în posesia actelor.

Comentarii

Comentarii

Share

Despre autor

Alexandru Razvan

Alexandru Razvan

Articole similare

Editia Digitala

Criteriul National prima pagina

EDITORIAL

România…Inteligența Artificială…Guvernul… - EDITORIAL

danielmihai de prof.dr. Daniel Mihai

Dacă nici acum nu vă vine să credeți, guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială. Este inimaginabil, aproape de necrezut, dar elaborarea și ratificarea primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale va fi o realitate.
Deseori,obișnuiți cu puțin din ceea ce ne tot oferă „din plin” viața aceasta, nu prea realizăm și nu prea știm să reacţionăm la acest soi de anunț oficial. Iar ceea ce este frapant vine de-acum înainte.

Da, stimabilelor și dumneavoastră onorați domni. Din moment ce a fost declarat „liber la Inteligența Artificială”, consecințele și desele implicații ne vor afecta destinele. Poate părea ceva de domeniul SF,dar tocmai ultimele evenimente au început să contrazică „scenariul.”

A trecut moda când mai auzeam de un nou studiu care descria savant implicațiile profunde pe care le au progresele din domeniul inteligenței artificiale. Iar, inevitabilul s-a pridus.Au căzut în derizoriu acele minți luminate, dimpreună cu toata adunarea numeroșilor experți, a think tankuri sau a celebritățilir din Silicon Valley care își dădeau cu presupsul că aplicațiile practice ale Inteligenței Artificiale urmează să ne schimbe viețile în moduri greu de imaginat.

Inteligenţa artificială este trecută de faza „copilăriei”. Acest lucru îl demonstrează unele experimente eşuate care au avut loc. Iar aici dau ca exemplu cazul „adolescentului” Tay al Microsoft, un robot bazat pe inteligenţă artificială care putea dialoga cu utilizatorii de Twitter. Acesta a devenit nazist în câteva ore, compania fiind nevoită să îl retragă. Incidentul a arătat limitările pe care le au maşinile, incapabile deocamdată să facă diferenţa între bine şi rău sau să dea dovadă de empatie.

Dar, ce anume împiedică pentru ca maşinile să ajungă la astfel de însuşiri umane?

Sunt destui semeni care se tem că inteligenţa artificială va fi folosită ca armă, de guverne sau grupări teroriste. Un astfel de sistem avansat, capabil să înveţe, ar putea să compromită orice sistem informatic şi să aibă acces la informaţii extrem de importante. Mai mult, ar putea lansa atacuri cu arme periculoase şi pot da naştere unui război devastator.

Iar acum, „onor” guvern al acestei colonii susţine cu o frenezie de nedescris această modă, dând dovada unui servilism exemplar! Oare cărui scopuri servește?

citeste in continuare

REDACTIA

Director fondator: Daniel C. Iorgu

Redactor Sef: prof. dr. Daniel Mihai

Senior Editor: prof.univ. Mircea Vintilescu

Editorialist: Florin Budescu

Corespondent UK: Alina Pop

Corespondent Spania: Fabianni Belemuski

Fotoreporter: Daniel Paun

Reporter: Daniel Hintergraber

Redactori: Marian Nedelea, Gabriel Dumitru, Iulia Grajdieru, Elena Scripcaru

Disclaimer

Responsabilitatea juridica in cazul editorialelor/ articolelor redactate de invitatii permanenti sau invitatii speciali aparține în exclusivitate autorilor.

Dacă cineva se simte lezat într-un fel de vreun articol de pe acest website, poate trimite un drept la replică care va fi publicat în articolul respectiv.

CONTACT

CRITERIUL NATIONAL
Cotidian online de stiri si atitudine
ISSN 2393-4891
ISSN-L 2393-4891

Redactie: contact@criteriul.ro

Redactor Sef: daniel.mihai@criteriul.ro

Citeste si:

nationalul logo

Constanta Mea

Prahova Mea

Brasovul Meu

Parteneri media exclusiv

Revista presei Raspandacul